Preferoj një vetmi dinjitoze sesa një marrëdhënie jo të plotë

Life style

Preferoj një vetmi dinjitoze sesa një marrëdhënie jo të plotë

Më: 20 qershor 2024 Në ora: 15:17
Foto ilustrim

Kemi frikë nga vetmia, si burrat ashtu edhe gratë, por vetmia ndonjëherë është jo vetëm e nevojshme, por edhe shëruese. Të jesh vetëm do të thotë të jesh në gjendje të mendojmë për veten, çfarë duam, çfarë ëndërrojmë dhe, mbi të gjitha, si ndihemi.

Të jesh vetëm nuk do të thotë të jesh i trishtuar, do të thotë të shijosh atë moment, ato ditë, ato vite, për t’u çlodhur, për të marrë gjithçka nga jeta. Vetmia na nderon, na distancon nga marrëdhëniet e paplota, që na lëndojnë.

“Vetmia nuk më dobëson, më forcon, më mbush me diçka të çuditshme që më ushqen, më flet natën, më tregon histori, histori të vërteta, që janë të vërteta,” thotë Chavela Vargas.

Ji i lumtur me veten

Ne nuk mund ta bëjmë që lumturia jonë të varet nga një person tjetër, nga një çift. Nëse nuk jeni të lumtur vetëm, nuk do të jeni të lumtur në çift. Të duash veten është thelbësore që një person tjetër të na dojë. Si prisni që dikush t’ju dojë nëse ju nuk e doni veten? Vetmia lidhet me zhvillimin shpirtëror, në fakt figura të tilla si Krishti, Buda apo Muhamedi kishin zbulime vendimtare në vetmi. Vetmia lidhet edhe me krijimtarinë, pasi shkrimtarët, filozofët dhe shkencëtarët e kanë vlerësuar atë si një element themelor për gjenerimin e ideve të reja.

Aktualisht, rrjetet sociale si Facebook, Twitter, Instagram, ju lejojnë të jeni të lidhur vazhdimisht me njerëz të tjerë, por duket se lidhja me dikë inkurajohet për sa kohë që ai person nuk jeni vetvetja. Por dashuria për veten, duke menduar për veten, është një akt i domosdoshëm egoizmi në shumë raste. Ekziston një ide e rrënjosur thellë se shumë gjëra duhen bërë në shoqëri, por çfarë ndodh nëse shkoni vetëm në kinema, nëse shkoni vetëm në restorantin tuaj të preferuar, nëse qëndroni vetëm në shtëpi të shtunën në mbrëmje, nëse shkoni në vetëm një ekspozitë? E vetmja gjë që do të ndodhë është se do ta shijoni.

Me kalimin e viteve, vetmia është një shoqërues më i mirë

Ne jemi kafshë shoqërore, është fakt, por me kalimin e viteve nevoja për të qenë me njerëz të tjerë bëhet gjithnjë e më pak. Me kalimin e moshës, interesat tona janë më të qarta dhe ne fokusohemi në to , pa pasur nevojë të provojmë gjëra të tjera që nuk na pëlqejnë ose të ndërveprojmë aq shumë me njerëz të tjerë. Thjesht arrihet një ekuilibër në të cilin ne do të shijojmë vetminë tonë po aq sa kohën që ndajmë me njerëzit e tjerë. Vetmia mund të bëhet një shoqërues me të cilin mund të kalojmë edhe një pjesë të kohës.

Vetmia mund të jetë mundësia për të zhvilluar shqetësimet tona personale ose të punës, për t’iu përkushtuar kujdesit fizik dhe mendor për veten. Nuk po flasim për një vetmi të trishtuar, por për një vetmi të kërkuar dhe të nevojshme për t’u pajtuar me mendjen dhe shpirtin tonë.

Thuajini lamtumirë një lidhjeje jo të plotë

Shumë herë e lidhim vetminë me të mos pasur partner, por edhe në rastet kur kemi partner dhe nuk ndihemi mirë, është mirë të reflektojmë thellë se si është marrëdhënia që kemi dhe ajo që duam. Një dozë e madhe realizmi i papërpunuar, është e vështirë por thelbësore të shohim atë që nuk duam të shohim. Një marrëdhënie në të cilën ndiheni keq nuk ia vlen, një marrëdhënie në të cilën ju trajtojnë keq nuk ia vlen. Ik sa më shpejt.

Thuaj lamtumirë asaj që të bën të ndihesh keq, është e vështirë të thuash lamtumirë, por nuk vret. Për një kohë do të mendoni për momentet e mira që keni kaluar me atë person , por nuk duhet të harroni realitetin. Lëreni kohën të përkëdhelë plagët, mos nxitoni të kërkoni një person tjetër, kënaquni.

Ka gjithmonë një periudhë zie pas një ndarjeje, e cila zakonisht zgjat nga gjashtë muaj deri në një vit. Nëse duhet të qash, qaj, nëse duhet të ecësh në shi, bëje, nëse duhet të harrosh thuaj ndal!, sa herë shfaqet një kujtim që të çon në të shkuarën.

Tani je i lirë, me gjithë atë që do të thotë. Vendosni, kënaquni, bëni dhe ndaloni së bërëi, ecni, vraponi, ëndërroni, puthni, përqafoni, shikoni, shtrydhni jetën. Lëreni vetminë t’ju rrethojë, le të jetë një mantel i ngrohtë, le të fluturojnë mendimet tuaja të lira, le të shfaqen ndjenjat tuaja në lëkurën tuaj.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat