​Çfarë zbulojnë kafkat e zgjatura misterioze peruane për identitetin njerëzor

Ndryshe

​Çfarë zbulojnë kafkat e zgjatura misterioze peruane për identitetin njerëzor

Më: 16 janar 2022 Në ora: 22:26
Ilustrim

Modifikimet e kafkës që madje i janë atribuuar jashtëtokësorëve në të kaluarën janë ekzaminuar në analizën më të madhe sistematike të lokacionit Paracas deri më sot.

Jashtëtokësorët kanë lënë gjurmë në Tokë për mijëra vjet. Të paktën kështu supozojnë pseudoshkencëtarët sikurse Erich von Däniken. Nëse jashtëtokësorët nuk nënkuptojnë shkëmbinj nga hapësira, por forma jete inteligjente, atëherë kjo tezë duhet të kundërshtohet ashpër sipas gjendjes aktuale të shkencës. Por fakti që njerëzit kanë kërkuar gjithmonë shpjegime për forma të çuditshme në natyrë dhe kulturë nuk është për t'u habitur.

Këto forma të çuditshme përfshijnë kafka me pamje të pazakontë. Për shembull, ato lloje që janë të zgjatura lart quhen kafka të zgjatura. Kultura Paracas, e cila u krijua rreth 2800 vjet më parë në Perunë e sotme, dallohet në rastin e modifikimeve të tilla të synuara të kafkës.

Megjithatë, ka shumë më tepër gjasa që modifikimet e kafkës të jenë bërë nga njeriu. Në fund të fundit, njerëzit dhe mjedisi e formësojnë veten sipas parimeve të ndryshme që ndonjëherë janë të pakuptueshme për të tjerët. Qëllimi i kafkës së zgjatur është subjekt i supozimeve të ndryshme, më të zakonshmet flasin për shënjimin e përkatësive dhe identiteteve shoqërore ose për ideale të bukurisë.

Kjo duhet të fillojë në fëmijërinë e hershme, kafka e zgjatur nuk është për ata që përcaktohen vonë: kur kockat e kafkës ende rriten së bashku, ato mund të deformohen duke përdorur fasha fikse ose panele druri për të kufizuar drejtimin natyror të rritjes. Ky kufizim ruhet kryesisht në një deri në dy vjetët e parë të jetës.

Kultura Paracas është një shembull mbresëlënës i ankorimit kulturor të kësaj praktike. Mund të gjendet në Perunë e sotme midis viteve 800 dhe 200 para erës sonë, dhe një pjesë e madhe e popullsisë ishte e pajisur me deformim të përhershëm të kafkës, siç tregojnë qartë mbetjet njerëzore.

Së bashku me kolegët nga Brazili, Peruja dhe Kolumbia, antropologia Sabine Eggers nga Muzeu i Historisë Natyrore në Vjenë (NHM) ishte në gjendje të kryente studimin më të madh sistematik deri më sot të kafkave nga rajoni rreth gadishullit Paracas.

159 individë përfshinin mostrën nga zona e Cerro Colorado dhe ajo ruhet në Muzeun Kombëtar Peruan të Arkeologjisë, Antropologjisë dhe Historisë. Varrezat u zbuluan qysh në vitet 1920 dhe datojnë midis 370 dhe 200 para Krishtit.

Megjithatë, skeletet e gërmuara nuk ishin të disponueshme për analiza të reja për një kohë të gjatë. Dhe njohuria është ende e kufizuar: disa individë janë ende të mbështjellë me tekstile me ngjyra të endura ndonjëherë të hollësishme që përshkruajnë krijesa mitike, kafshë ose njerëz dhe që fshehin mumiet ose kockat.

Forma më e zakonshme e kokës në mostrën e analizuar ishte e zgjatur, e emërtuar si "Tabular Erekt".

Përqindja e të prekurve tregon se sa e rëndësishme ishte praktika kulturore: 98 për qind e kafkave të ruajtura mirë të ekzaminuara u modifikuan, siç shkruan ekipi hulumtues në revistën "Journal of Archaeological Science: Reports".

Nuk ishin vetëm kafkat e zgjatura, thotë Eggers. "Edhe pse ne ekzaminuam një pako specifike nga një rajon i caktuar, ne ishim në gjendje të vëzhgonim forma shumë të ndryshme të kokës."

Grupi i kërkimit i ndau modifikimet në katër lloje, dy prej të cilave luajtën role të rëndësishme. Varianti i formuar lart dhe mbrapa ("tabelor i ngritur") ishte më i zakonshmi me 60 për qind. E dyta më e zakonshme ishin kafkat më të sheshta, të cilat shfaqnin fryrje të theksuara në anët dhe e bënin fytyrën të dukej më e gjerë. Ky lloj "Bilobate" u arrit duke mbuluar një kafkë me tekstile nga balli mbi pjesën e sipërme të kokës deri në pjesën e pasme të kokës.

Ekipi hulumtues gjeti një ndryshim të rëndësishëm gjinor këtu. Ato kafka me dy fryrje anësore (bilobate) u gjetën në një përqindje më të madhe të skeleteve femra (16 nga 44 ekzemplarë), të afërm të rrallë në skeletet e meshkujve (18 nga 94).

Grafiku tregon shpërndarjen e deformimeve të ndryshme të kafkës nga kampioni midis burrave dhe grave në përqindje. Numri absolut i individëve të përfshirë jepet për hekurat.

Pra, nuk ka asnjë formë koke që është përdorur në mënyrë specifike te foshnjat meshkuj apo femra, por të paktën në këtë kampion vihet re se shumë femra kanë formën që e bën fytyrën të duket më e gjerë.

Çfarë mund të nxirret nga këto të dhëna? Ekipi hulumtues tërheq paralele me ikonografinë e kulturës, të dukshme në tekstilet e mbijetuara, artin dhe objektet e përditshme: "Është e mundur që theksimi i vijës horizontale - si në kafkat më të sheshta Bilobate - lidhej me feminitetin, vija vertikale më shumë me meshkujt”, thotë Eggers.

Por çfarë do të thotë kjo për burrat me lobe anësore dhe gratë me kafka të ngritura?

“Mund të jetë që pikëpamja botërore e njerëzve të Paracas pasqyrohej edhe në formën e kafkës – dhe kjo kozmologji nuk duket të ketë qenë binare, por katërfish”, thotë antropologu. Pra, ekziston mashkulli-mashkull, femra-femër dhe "format e përziera" mashkull-femër ose femër-mashkull. Kriteret e sakta se si do të interpretohen kategoritë mbeten të paqarta. Por një shembull i mundshëm nga mitologjia e inkëve janë gratë e sundimtarit legjendar Manco Cápac: Mama Huaco konsiderohet prototipi mashkullor i një gruaje, Mama Ocllo prototipi femëror.

Gjatë studimit, nuk mund të krijohej një lidhje e qartë me statusin e individëve, por konsideratat ofrojnë pikënisje interesante për studimet e ardhshme. Tipologjitë dhe modelet e mendimit të sotëm nuk duhet të kenë pasur të njëjtën vlerë në atë kohë.

Në 98 për qind, studimi përcaktoi një shkallë veçanërisht të lartë të modifikimeve të kafkës në grupin e ekzaminuar - më e larta që është vërejtur në Amerikën e Jugut deri më sot. Megjithëse praktika shfaqet në historinë e shumë shteteve të Andeve, Paracas mund të ketë qenë një qendër e llojllojshme për modifikimin e qëllimshëm të kafkës, dyshon Eggers.

Ndryshimet e simuluara të kafkës në rajon janë ende të rëndësishme në festimet e sotme, siç është festivali i diellit Inti Raymi. Këtu përfshihet edhe një zakon tjetër që thekson rëndësinë e kokës, pikërisht trepanimin. Vrimat bëhen në pjesën e sipërme të kafkës - me trepanacionet e shfaqjes së sotme në Amerikën Jugore, megjithatë, zakonisht sugjerohet vetëm që procedura të kryhet me një thikë rituale.

Veçanërisht, rimodelimi i kafkës dhe operacioni nuk ishin unike për ta. Ato tashmë janë gjetur në disa kontinente - Amerikë, Azi, Afrikë, Evropë. Në shekullin e 20-të, për shembull, njerëzit Mangbetu në atë që tani është Republika e Kongos dikur formonin kafka të zgjatura.

Në Evropë, modifikimet ekstreme të kafkës janë dokumentuar kryesisht për periudhën e migrimit në shekujt IV-VI, siç dëshmohet nga gjetjet në Austri dhe Gjermani. Sipas një studimi, një grup grash me kafka të larta të zbuluara në Bavari vinin nga rajoni i Detit të Zi.

"Nuk është aq e habitshme që njerëzit në vende të ndryshme në kohë të ndryshme kishin afërsisht të njëjtat ide. Në fund të fundit, nga ku vijnë njerëzit, ata janë shumë të lidhur ngushtë. Kur bëhej fjalë për zbutjen e kafshëve, njerëzit në disa pjesë të botës dolën me të njëjtën ide. Dhe në shumë vende ata zbukuruan trupin e tyre dhe të njerëzve të tjerë jo vetëm me procesin e gjatë dhe të lodhshëm të modifikimit të kafkës, por edhe me gjerdan, vathë dhe tatuazhe”, pohon Eggers, përcjell Der Standard. 

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat