Përdorimi politik dhe besimi në mediat sociale dhe tolerance e diversiteti

Opinione

Përdorimi politik dhe besimi në mediat sociale dhe tolerance e diversiteti

Nga: Mr.Ali Hertica Më: 11 dhjetor 2023 Në ora: 08:49
Mr.Ali Hertica

Shkollat luajnë një rol vendimtar në përçimin dhe stimulimin e qytetarisë dhe qytetarisë. Përmes projekteve, të rinjtë mësojnë për kushtetutën, të drejtat e njeriut, funksionimin e demokracisë dhe qëndrueshmërinë tonë. Shkollattashmë po investojnë në kompetencat qytetare të nxënësve të tyre përmes shumë veprimeve. Sondazhi i nxënësve, mësuesve dhe bordeve drejtuese tregon se këto veprime kanë tendencë të rrisin njohuritë dhe të çojnë më pak në një ndryshim real në mentalitet. Të rinjtë flamanë, për shembull, kanë një shqetësim të fortë për mjedisin, por nuk janë gjithmonë të gatshëm të bëjnë përpjekje personale për të mbrojtur mjedisin.
Përfundimi i studiuesve, arsimi i qytetarisë nuk është akorduar ende në politikën e shkollës. Shkollatflamaneze janë më pak të përqendruara në pjesëmarrje sesa në vendet e tjera. Ata rezultojnë të ulët mesatarisht për pjesëmarrjen dhe përfshirjen e studentëve, mësuesve dhe prindërve, dhe drejtorët raportojnë më shumë sjellje ngacmimi sesa në vendet e tjera.

Ndërsa studentët shënojnë rezultate të mira në kuptimin e njohurive politike dhe besimit në institucione, ne shohim se ata nuk janë pionierë në përdorimin e mediave sociale për qëllime politike. Të rinjtë përdorin internetin relativisht pak për të gjetur ose shkëmbyer informacione politike. Nxënësit me prejardhje migracioni dhe nxënësit nga rryma  përdorin më shpesh mediat sociale dhe kanë më shumë besim në të. Studiuesit, pra, shtrojnë pyetjen nëse këta të rinj janë mjaft kritik ndaj informacionit në mediat sociale.

Të gjitha grupet në shoqëri duhet të gëzojnë të drejta të barabarta. Ky është një parakusht për të folur për një demokraci të mirëfilltë. Toleranca ka të bëjë me dhënien e të drejtave të barabarta, pavarësisht nëse pajtoheni me mendimin ose sjelljen e një personi ose grupi. Në krahasim me vitin 2020, toleranca e të rinjve flamanë është rritur, por ajo është akoma më e ulët sesa në vendet e tjera të anketuara. Me të drejta të barabarta për emigrantët, deklaratat për aspektet kulturore, të tilla si të flasin gjuhën e tyre ose të mbajnë zakonet e tyre, duket se përbëjnë një problem për të rinjtë.

Të rinjtë tanë pajtohen, megjithatë, se të drejtat ligjore për migrantët duhet të garantohen. Ne gjithashtu shohim që të rinjtë me më shumë njohuri politike janë qartësisht më tolerant ndaj të drejtave të barabarta për emigrantët. Një kontekst pozitiv i shkollës me një raport të mirë mësues-student gjithashtu rrit tolerancën. Flamanenet  po bën shumë mirë në fushën e barazisë gjinore. 96% e të rinjve Flamanë pajtohen që burrat dhe gratë duhet të kenë të njëjtat të drejta në çdo aspekt.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat