Eukaristia, parafytyrimi dhe protesta

Opinione

Eukaristia, parafytyrimi dhe protesta

Nga: Mr. Ali Hertica Më: 19 janar 2024 Në ora: 11:38
Ali Hertica

Feja dhe politika janë një kombinim sfidues. Kur bëhet fjalë, shpesh ka të bëjë me situata të veçanta. Disa shembuj nga spektri i krishterë e tregojnë këtë. Kishat që ende mbajnë shërbime pavarësisht Covid-it natyrshëm lindin pyetje - dhe shumë zemërim,gjithashtu çoi në pyetje - dhe shumë mbështetje nga këndi që tani është i indinjuar. Në çdo rast, festimet nëpër kisha janë shprehje e dëshirës për një botë tjetër, sidomos sot.

Gjatë festimeve rreth azilit të kishës dhe në kisha gjatë kohës së Koronës, kjo është një situatë e jashtëzakonshme. Ky fokus është sa i kuptueshëm aq edhe mashtrues. Praktikat e përditshme të kishës janë plot kuptim politik. Pikërisht këto praktika, për shembull kremtimi i Eukaristisë, janë një formë proteste. Ata shprehin dëshirën për një 'botë tjetër' dhe tashmë po i japin formë asaj. Ata tashmë e përshkruajnë këtë botë dhe njerëzit sillen sikur tashmë jetojnë në këtë botë.

Kjo mënyrë e të bërit gjëra mund të përshkruhet mirë me një koncept nga filozofia politike: 'parafytyrim', nga 'parashikimi'. Termi përdoret shpesh për grupet radikale, të tilla si menonitët në shekullin e gjashtëmbëdhjetë ose anarkistët në shekujt e nëntëmbëdhjetë dhe të njëzetë. Ata jetuan drejt një bote "pas revolucionit" (anarkistët) ose "pas ardhjes së mbretërisë së Zotit" dhe tashmë po e formësonin këtë në ekzistencën e tyre.

Ekziston gjithashtu një formë e protestës prefigurative që është shumë më pak spektakolare dhe në të njëjtën kohë shumë më e qëndrueshme: tradita e krishterë.Shembuj të mirë nga e kaluara e afërt janë veprimet e protestës si Occupy Wall Street (Nju Jork) ose pushtimi i Sheshit Tahrir në Kajro. Krahas “jo” abuzimeve, këto protesta i thanë “po” edhe një alternative. Dhe ata tashmë po formësonin atë alternativë, botën më të mirë që parashikonin pjesëmarrësit. Për shembull, duke eksperimentuar me një qasje të ndryshme ndaj pushtetit, vendimmarrjes, ndarjes së detyrave në komunitet, apo edhe në trajtimin e ushqimit.

Megjithatë, një fokus në lëvizjet protestuese është gjithashtu një fokus në të veçantat, madje edhe spektakolare. Për më tepër, ato shpesh duket se mbarojnë shpejt. Megjithatë, ekziston edhe një formë e protestës prefigurative që është shumë më pak spektakolare dhe në të njëjtën kohë shumë më e qëndrueshme: tradita e krishterë, veçanërisht në kremtimin e Eukaristisë.

Eukaristia, parafytyrimi dhe protesta

Kremtimi i Eukaristisë përqendrohet në kujtimin falënderues të veprimeve të Zotit, veçanërisht në jetën, vdekjen dhe ringjalljen e Jezu Krishtit. Në përkujtim, kremtimi e bën Jezusin të pranishëm dhe në veçanti mënyra se si mbretëria e Zotit u bë e dukshme në veprimet e tij - kjo është gjithashtu një formë parafytyrimi, duke u siguruar bujarisht njerëzve ushqim ('ushqim i mrekullueshëm'), për shembull, është gjithashtu një parathënie të kushteve të mbretërisë. Dhe një protestë e ashpër kundër urisë dhe urisë.

Duke ndjekur gjurmët e parafytyrimit të vetë Jezusit për sundimin e Perëndisë, kremtimi i Eukaristisë pret me padurim përmbushjen e asaj që ka filluar në shërbimin e Jezusit dhe të cilës edhe ai vetë e priste me padurim: "Ardhtë mbretëria juaj." E shkuara, e tashmja dhe Kështu e ardhmja kërkon - dhe në kremtim konturet e së ardhmes mund të lexohen ashtu siç ishin të bazuara në jetën e Jezusit dhe do të plotësohen dhe ngjyrosen në botën e Zotit. Kjo festë largpamëse dhe e përmalluar është në vetvete një parafytyrim: në mënyrën e mbledhjes mund të shihet tashmë diçka nga mënyra se si duket bota të cilës i pret kongregacioni. Disa shembuj e tregojnë këtë.Duke 'shtiruar' që të gjithë janë pajtuar me të gjithë dhe jetojnë në paqe, kisha tregon se si do të jetë në mbretërinë e Perëndisë

Një shembull i parë është 'përshëndetja e paqes', momenti në shërbim kur anëtarët e kishës i japin njëri-tjetrit një shenjë të paqes së Krishtit. Kjo ndonjëherë çon në diskutime: a është vërtet e nevojshme kjo, edhe me njerëz që nuk më pëlqejnë fare? Përgjigja është: po, sigurisht! Për shkak se duke 'shtruar' të gjithë janë pajtuar me të gjithë dhe jetojnë në paqe, kisha përfytyron se si do të jetë në mbretërinë e Perëndisë. Kjo është pothuajse e pamundur të imagjinohet: nuk është rasti që më pëlqejnë të gjithë. Dhe vështirë se mund ta imagjinoj se si do të ishte një botë ku është kështu. Në të njëjtën kohë, ekziston perspektiva e asaj bote që e mban të gjallë festën dhe e bën të dukshme përmes shenjës së përshëndetjes së paqes.

Një shembull i dytë është trajtimi i bukës dhe verës, dhuratat e krijimit dhe produkti i punës njerëzore. Në të paktën tre mënyra, ballafaqimi me këtë është parafytyrim, një parathënie e botës që do të vijë. Së pari, është respekti i madh që vjen nga ndërveprimi.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat