Demokracia është më shumë se vetëm politikë në Kosovë

Opinione

Demokracia është më shumë se vetëm politikë në Kosovë

Nga: Mr.Ali Hertica Më: 22 shkurt 2024 Në ora: 09:51
Mr.Ali Hertica

Kur dëgjojmë fjalën "demokraci", shpejt na vjen ndërmend një interpretim praktik i procesit të vendimmarrjes politike, me zgjedhje, kandidatë dhe një tersi  politike. Por 'demokracia' mund të jetë gjithashtu një ideal më i gjerë dhe më i thellë, për të gjithë sektorët e shoqërisë.

Partia do të përpiqet për një demokratizim radikal të shoqërisë Kosovare në përgjithësi dhe të sistemit politik Kosovar në veçanti, kjo ambicie nga letrat e ka humbur rëndësia dhe urgjenca e saj. Pakënaqësia me politikën aktuale dhe shqetësimi për ndryshimet e mëdha shoqërore nuk kërkojnë më pak, por më shumë demokraci.

 Propozimet e njohura për rinovimin demokratik mund të gjenden ende në manifestin zgjedhor - nga një kryeministër i zgjedhur deri në referendum. Por krahas këtyre reformave kushtetuese, mendoj se duhet t'i kushtojmë më shumë vëmendje gjysmës tjetër të apelit të apelit,demokratizimit të shoqërisë Kosovare. Ky formulim pothuajse na tingëllon i çuditshëm tani, por ka ende një botë për të fituar këtu.

 Debati aktual për gjendjen e demokracisë fokusohet kryesisht në institucionet politike. Pyetja qendrore është nëse dëshirat e njerëzve depërtojnë në kullat e politikave të administratorëve dhe nëse qeveria jep atë që i takon qytetarit .Por duke e kufizuar demokracinë në politikë dhe duke e gjykuar politikën vetëm në bazë të reagimit të qeverisë, ne anashkalojmë një aspekt të rëndësishëm: pyetjen se si ushtrohet pushteti në dhe mbi shoqërinë tonë – kush vendos çfarë? Pushteti mbi çështjet publike nuk është gjithmonë i rezervuar për politikanët, as nuk është gjithmonë i organizuar në mënyrë demokratike.

 Në dekadat e fundit, ne ua kemi transferuar sistematikisht pushtetin mbi domenin publik organizatave private dhe administrata publike është organizuar gjithnjë e më shumë si një kompani që u qaset qytetarëve kryesisht si konsumatorë të shërbimeve qeveritare. Si rezultat, shumë vendimmarrje për interesat publike ka rënë jashtë rendit demokratik. Efikasiteti dhe ekspertiza shpesh fitojnë mbi vlerat demokratike të tilla si pjesëmarrja, transparenca, llogaridhënia dhe përfaqësimi. “Rëndësia e qytetarëve në formësimin e shoqërisë, si në aspektin politik ashtu edhe në atë social, është zvogëluar. Pasojë e këtij varfërimi është se ka shumë pak ndjenjë pronësie, përgjegjësie publike.Demokracia është më shumë se vetëm politikë – sipas titullit të raportit të Këshillit. Shtrirja e demokracisë ka qenë tradicionalisht objekt i luftës politike. Askush nuk do ta kundërshtojë se demokracia është në parim qeverisje popullore, por ajo që drejton saktësisht njerëzit dhe kush është saktësisht pjesë e atij populli nuk është një përfundim i paramenduar. Konservatorët dhe liberalët klasikë preferojnë ta mbajnë rrethin të vogël, nga frika se liria individuale do të rrezikohet nëse popullsia fiton shumë ndikim. Liberalëve progresivë u pëlqen të zgjerojnë rrethin, bazuar në bindjen se liria vlen pak pa vetëqeverisje - mundësia për të formuar bashkërisht shoqërinë në konsultim dhe në baza të barabarta.

Kështu, demokratizimi radikal i shoqërisë është një projekt progresiv që synon të zgjerojë rrethin demokratik në dy aspekte: zgjerimin e fushës së shoqërisë në të cilën zbatojmë vlerat dhe parimet demokratike, dhe zgjerimin e votuesve dhe palëve të interesuara - Demos. – për të cilët funksionon demokracia.

Demokracia sociale ka të bëjë me të paturit fjalë në shërbimet publike, si kujdesi shëndetësor, arsimi, pensionet, strehimi, energjia, transporti publik dhe media.

Këto shërbime kanë një ndikim të rëndësishëm në jetën e përditshme, por për shkak të privatizimit dhe ekonomisë së shkallës, autoriteti dhe kontrolli mbi këto organizata shpesh është zvogëluar. Demokratizimi i shoqërisë civile kërkon organe më të forta pjesëmarrjeje, më shumë hapësirë ​​për pjesëmarrje individuale dhe llogaridhënie horizontale të qeverisë ndaj qytetarëve.

Demokracia për natyrën – Kriza klimatike tregon se njerëzit janë të ndërthurur pazgjidhshmërisht me natyrën. Një histori e gjatë shfrytëzimi, ndotjeje dhe zhdukjeje po hakmerret tani që kapaciteti mbajtës i tokës po tejkalohet në të gjitha frontet. Prandaj, epërsia morale e njeriut ndaj natyrës është jo vetëm e pajustifikuar, por edhe e pambrojtur. Ne mund të korrigjojmë pikën e verbër të politikës për dimensionin ekologjik të shoqërisë sonë duke e bërë politikën më pak antropocentrike dhe më ekocentrike, jo vetëm të fokusuar në vlerat dhe interesat njerëzore, por edhe në vlerat dhe interesat e qenieve të tjera të gjalla.

Ky zgjerim i demosit drejt natyrës kërkon një ndryshim rrënjësor në të menduar dhe në veprim, por ai tashmë po merr formë aty-këtu. Ne duhet ta marrim seriozisht pakënaqësinë aktuale me funksionimin e demokracisë parlamentare dhe thirrjen për politikë të re si një rrjedh nga kjo të drejtën e ekzistencës. Por një axhendë demokratike progresive shikon gjithashtu përtej institucioneve kushtetuese. Format e reja të pushtetit dhe grupet e reja të palëve të interesuara kërkojnë një kuptim më të pasur të demokracisë nga sa kemi aktualisht është koha për ta vënë atë në praktikë.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat