Problemi me deepfakes nuk është te legjislacioni, por kryesisht te zbatimi

Opinione

Problemi me deepfakes nuk është te legjislacioni, por kryesisht te zbatimi

Nga: Mr.Ali Hertica Më: 19 prill 2024 Në ora: 08:56
Mr.Ali Hertica

Për shkak të rritjes së "deepfakes", pytja doishte  se çfarë është e vërteta,' po shfaqet gjithnjë e më shumë në axhendën politike dhe sociale,shumica e aplikacioneve problematike të deepfakes tashmë janë ndaluar ose përshtatur ligjërisht. Megjithatë, zbatimi i këtyre rregullave ligjore është i gjerë dhe kompleks. Gjithashtu sepse zbatimi hyn në lojë vetëm kur dëmi është bërë tashmë.

Deepfake është një imazh, tingull ose material tjetër që është i rremë. Me mësimin e makinerive dhe inteligjencën artificiale, krijohet përmbajtje e re dixhitale nga videot, zërat dhe imazhet ekzistuese. Deepfakes me cilësi të lartë vështirë se mund të dallohen nga ato reale.

Ky hulumtim shqyrtoi aplikimet dhe pasojat negative të falsifikimit të thellë si pornografia, mashtrimi dhe mashtrimi, nxitja e urrejtjes, përhapja e dezinformatave dhe ndikimi në zgjedhjet demokratike. Përveç pasojave të dëmshme për ata që janë të përfshirë drejtpërdrejt, deepfakes mund të ketë edhe pasoja sociale. Kjo përfshin rënien e besimit në media, demokraci dhe gjyqësor, nëse nuk është më e qartë nëse shumë përmbajtje dixhitale janë autentike.

Studiuesit vërejnë se ligji penal në përgjithësi është i pajisur mirë për të trajtuar falsifikimet e thella që janë të dënueshme. Për shembull, kryerja e mashtrimit nëpërmjet një zëri të rrejshëm të një anëtari të familjes është i dënueshëm. Rregullorja e Përgjithshme e Mbrojtjes së të dhënave (GDPR) gjithashtu ka disa pengesa për krijimin dhe shpërndarjen e falsifikimeve të thella. Konsideroni detyrimin për të informuar ata që portretizohen se ata po shfaqen në një deepfake. Çështja është edhe nëse GDPR nuk duhet të lexohet se do të thotë që falsifikimet e rreme janë të ndaluara me përkufizim. Në rastin e “deepfakes” të një natyre të paligjshme, palët mund të mbështeten në dy të drejta të njeriut sipas Konventës Evropiane për të Drejtat e Njeriut (KEDNJ): neni 8 KEDNJ (e drejta për privatësi) dhe neni 10 KEDNJ (e drejta për lirinë e shprehjes).

Zbatimi është problematik

Problemi kryesor me deepfakes nuk është vetë legjislacioni, por zbatimi i tij. Kjo u shfaq edhe në studime të tjera të WODC, të tilla si pasojat e realitetit të shtuar dhe virtual dhe produkteve të spiunazhit. Zbatimi është vështirësuar kryesisht për shkak se tashmë po shfaqet një sasi e madhe materialesh të manipuluara. Ekspertët presin që kjo vetëm të rritet dhe të bëhet gjithnjë e më e vështirë për t'u zbuluar.

Opsionet rregullatore

Për të lehtësuar presionin e zbatimit, ndër të tjera, studiuesit përshkruajnë një numër të madh opsionesh rregullatore. Një nga këto është ndalimi i prodhimit, ofrimit, përdorimit dhe zotërimit të teknologjisë deepfake për tregun e konsumit. Në fund të fundit, ligji aktual nuk kufizon zhvillimin e deepfake dhe ofertën e tij, por përdorimin e tij për qëllime specifike. Tashmë dëmi është bërë. Një faktor në këtë është se më shumë se 95% e deepfakes-ve të publikuara aktualisht midis qytetarëve mund të jenë të dënueshme.

Nevojitet një diskutim i gjerë

Studiuesit deklarojnë se zgjidhje ligjore dhe organizative mund të gjenden për të gjitha llojet e çështjeve që lidhen me deepfakes. Ata theksojnë se çdo zgjidhje mund të ngrejë pyetje të reja rregullatore. Prandaj, një diskutim i gjerë politik dhe social është i nevojshëm përpara se të futen rregullat e reja.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat