Rreth mizorisë njerëzore dhe njeriut, përzierje fatale

Opinione

Rreth mizorisë njerëzore dhe njeriut, përzierje fatale

Nga: Nicolae Balașa Më: 20 prill 2024 Në ora: 19:59
Nicolae Balașa

Ju thashë herën e fundit që menjëherë pas “rënies” tonë në botë, ndodh vdekja, e fshehur në nënndërgjegjen, me çdo gabim të bërë nga ne, në jetë. Deklarata e mëparshme është, megjithatë, një këndvështrim i mundshëm, të cilin, kontekstualisht, unë e besoj. Problemi, që nga ky moment, qoftë vetëm për nuancën, mund të ndahet në të paktën dy: i pari mund të lidhet me vetë gabimin, me llojin tonë të sjelljes, që jo gjithmonë funksionon tamam si ora. Njeriun e përhumbin iluzione, ndjenja, dëshira, kërkesa të fshehura e deri në ligësi me komponent gjenetik, urrejtje, hajdutë, sëmundje të transmetueshme brez pas brezi, të cilat marrin formë gjatë pranisë së tij në botë, nga ana tjetër, sjellja jonë është ose i rregulluar, ose i modifikuar nga mjedisi shoqëror, nga kultura e njerëzve, nga traditat e tij dhe nga kontributi arsimor që na formon si qenie shoqërore.
       Gjithashtu në një nga diskutimet e mëparshme sugjerova si komponent në shkakun e vdekjes, budallain me gënjeshtër, gjithmonë, në buzë, gërhasin e kontekstit në të cilin dëshiron pjesën e tij, duke u prirur të bëhet kurdo dhe sido. Ai, budallai, substancën e vetme të të cilit, jashtë tezgës, në pamje të qartë, që i përket vetëm trumbetimit të marrëdhënieve të tij të rangut të lartë, në manipulimin tinëzar, mund të vrasë me të njëjtën efikasitet dhe saktësi si armët e shkatërrimit në masë. Si ta njohim? Imbecili (përjashtojmë rastet patologjike, ato për të cilat vërtet pendohemi dhe qëndrojmë pranë tyre) në zhvillim është individi, kultura e të cilit është zero, arsimimi, argëtimi ose, më së shumti, aq sa do të cicëronit një mi, dhe ai i rremë. një, është individi i rrotullimeve dhe rregullimeve të vogla, është imtësia njerëzore, përvoja jetësore e së cilës është mbledhur nga kofa pulash ose hajdutë kriminelë.
       Rreth nesh, fatmirësisht, nuk ka vetëm budallenj, atëherë, natyrisht, mund të pyesim veten se deri në çfarë mase ne, njerëzit me pretendime, kemi fshehur diku, tek ne, një imbecil tjetër, apo edhe ne, kritikët e pamëshirshëm, mund të biem. në të njëjtën gjendje pafytyrësie, veçanërisht nëse na lejon konteksti politik shoqëror? Nuk po flas për situata të favorshme që duket se na joshin dhe na nxisin të bëhemi bastardë. E komplikuar per tu pergjigjur! Do të kërkonte psikanalizë, sinqeritet që kalon kufirin e sinqeritetit të njeriut të rastësishëm, do të ishte e nevojshme që ju vetë të jeni Zoti juaj që do t'ju gjykojë ashtu si në gjykimin e fundit, pa mëshirë. Duhet të ketë një ndarje absolute, një ndarje jo në kuptimin patologjik, por në idenë e sinqeritetit absolut. Dhe nëse do të gjykonim veten, çfarë? A do të bëheshim, vullnetarisht dhe pa detyrim nga dikush, të tjerët, padyshim më të mirë apo edhe të përsosur? Do të habitesha! Përtej sanksioneve, më së shumti, psherëtima. Dhe ato vetëm në atë masë sa që ato, të qarat, ende zënë vend mes mallkimeve, bërtitjeve, pështyjeve dhe çdo gjëje tjetër që del nga goja e mëkatarit të shartuar... Njeriu mund, deri diku, t'i rikthehet drejt. linja e jetës, por jo për kush e di se sa kohë Nuk ka shtet.

       Nga ana tjetër, nuk mund të imagjinoj ndonjë botë të përbërë vetëm nga stereotipe, të ngurtë në kanone dhe rituale shenjtërimi. Fati ynë, me diversitet! Nëse do të ishte pa konflikte, pa urrejtje dhe dhunë, epshi i njerëzimit për jetën, mendoj se do të ishte ndryshe, dhe qielli mbi ne, më i kaltër. Nuk duhet të jetë, dhe nga këtu, siç thashë më parë, historia e njeriut, një histori gjakderdhjeje. 
      Pyetja është pse? Vëllavrasja e parë u përshkrua në Bibël, në kapitullin e Abelit dhe Kainit, folëm më parë... Pas tij, disi, sikur vrasja, vrasja, u dha dritë. Ndëshkimi i parë i madh i johebrenjve, në Sodomë dhe Gomorë. I vinte, si në tokë, ashtu edhe në qiell, erë baruti, edhe sikur ai, pluhuri, të ishte shpikur vonë, në shkallën e kohës në univers, sikur dje, një ditë tjetër. Mos e merrni seriozisht, është çështje interpretimi dhe përshtatja e tekstit, në varësi të kontekstit dhe kohës. Duke folur për çështjen me kontekstin, një çështje e debatuar dhe e kthyer nga të gjitha anët nga specialistët e rinj të kulturës gjatë hartimit të planprogrameve shkollore, këtu, këtu në "Rumania e arsimuar": "çfarë na duhet tjetër, zotëri, Creangă, në shkollë. tekstet shkollore?" 
       A i dëgjon, Creangă, kush tjetër do të ishte ky dhe çfarë pune kishte me ne, njerëzit e momentit?! Atëherë, si mund ta kuptojnë fëmijët pse ai burrë i hidhur, emrin e të cilit e harrova, po vidhte qershi? Domethënë, a duhet t'i mësojmë fëmijët të vjedhin?! Domethënë, delikti? Domethënë hajduti, sikur nuk dinim çfarë dhe si..." Po! Specialisti ka të drejtë, peshku i tij i skuqur dhe një manit i zier, qershitë "sot "rriten" në format 3D, në printer, dhe shiten në supermarket, në çantë. Kohët e fundit dëgjoj se mësimet nuk do të bëheshin më në klasa, në bankat e shkollës, por në oborr, në ajër të hapur, në mënyrë që fëmija të mos stresohej nga ana nervore dhe të lëvizte disi. I lodhur! I dëgjon, Creangă, kush tjetër do të ishte ky dhe çfarë pune kishte me ne, njerëzit e momentit?!           
       Atëherë si mund ta kuptojnë fëmijët pse vidhte qershi ai burrë i hidhur, emrin e të cilit ia kam harruar? Domethënë a duhet t'i mësojmë fëmijët të vjedhin?! Domethënë, delikti? Domethënë hajduti, sikur nuk dimë çfarë dhe si..." Po specialisti ka të drejtë, peshku i tij i skuqur dhe një manit i zier, qershitë "sot "rriten" në format 3D, në printer, dhe shiten në supermarket, në çantë. Kohët e fundit kam dëgjuar se mësimet nuk do të bëheshin më në klasa, në bankat e shkollës, por në oborr, në ajër të hapur, për të mos e stresuar fëmijën nervor dhe për të lëvizur disi. I lodhur! Vetëm në gjendje lopata ka mjaltë në gojë, fëmija vlerësohet dhe prindërit, sipas rregullave të reja, duhet të marrin letra urimi nga mësuesit, për gjendjen e erës.

     Të dashur, shakaja e djeshme “të jesh budalla, të jesh me fat” është bërë, riformuluar, një normë e detyrueshme kombëtare. Sa më budalla dhe pa ndjenja, aq më i lartë është grada dhe statusi shoqëror. Përndryshe ju jeni të vjetëruar, mirë vetëm për t'u hequr ose më së shumti për t'u transferuar në relike. Në kohët e para të lashta, kur shkollat mungonin, të moshuarit mbroheshin dhe vlerësoheshin për mësimin e tyre gjatë gjithë jetës. Vetëm ato ishin shkolla të vërteta të gjalla dhe ai që i dëgjonte thëniet e tyre bëri më pak gabime në jetë.
     Por le të kthehemi tek e jona edhe nëse ajo që u tha ka një lloj zinxhiri. Prandaj historia e njeriut, një histori gjakderdhjeje. Aq më tepër që me idenë e perandorisë. Gjatë gjithë historisë, të gjithë, por absolutisht të gjithë, të lindur nga pellgjet e gjakut. Sigurisht që edhe ato kanë një fund, por çfarë rëndësie ka? Perandoria qoftë! Së pari në mendjen e një bastard, pastaj në mendjen e disa budallenjve, e kështu me radhë, derisa edhe Dudă Coclit ose Dorel të marrin në dorë topin ose të hipin mbi raketën ndërkontinentale. Gjithçka, thonë ata, për të shpëtuar njerëzimin! Ne nuk jemi idiotë, të tjerët janë! Kështu u ka thënë imbecili më i madh, kështu përsërisin njëzëri: Lavdi pafytyrësisë! Dhe budallenjtë përsërisin.

      Si një njeri që vazhdon të luftojë gjatë gjithë jetës së tij, duke shpresuar të gjejë të paktën pak qetësi, vazhdoj të pyes veten: nga vjen e gjithë kjo, ku mund të jetë shkaku, ku mund të jenë këto përpjekjet tona, si luftëtarë? Si shkak, një vend nga i cili filloi gjithçka, duhet të jetë. Nga këndvështrimi i Biblës, ne e dimë historinë e njeriut. Lapidar, më lart, kam shqyrtuar edhe disa nga veprat e tij të hershme. Aty çdo gjë ndodh ose nën bindje ose mosbindje ndaj Zotit, dhe prej këtu ose e mira, si gjendje, nën mbrojtjen e Tij, ose e keqja, si ndëshkim Nga këndvështrimi i evolucionit, njeriu, nga forma e tij kryesore e homo sapiens rreth 300,000 vjet më parë), bëhet "kafshë shoqërore"; "kafshë politike" ose "njeriu një qenie shoqërore", sipas mendimit të Aristotelit. Në të njëjtën periudhë Platoni, mësuesi i Aristotelit, me njëfarë ironie, e përkufizon njeriun si "një kafshë dykëmbëshe, pa pupla dhe me kthetra të gjera, që urren të ngrihet herët". 
     Më vonë, "njeriu është një kallam që mendon", sipas Blaise. Paskali dhe në fund “njeriu bëhet qenie racionale” në këndvështrimin kantian dhe modern, në përgjithësi, etj. Studiuesi i madh rumun, Petre Țuțea, e lidh, them unë, të frymëzuar, njeriun e hyjnizimit, me marrëdhënien e tij me hyjninë dhe e përkufizon atë si vijon: . Pa Zotin, njeriu mbetet një kafshë e varfër racionale dhe e folur, që vjen nga askund dhe shkon në askund”. Nga disa shembuj, termi "kafshë" tërheq kryesisht vëmendjen. Nuk mund të vazhdoj pa përmendur shprehjen e Presidentit Ion Iliescu, "kafsha ime!" tha menjëherë pas 89-ës, me psherëtimë dhe nga zemra, sikur kohët të mos ishin pigmentuar sa duhet.
      Duke u kthyer, njeriu, vetëm si kafshë, ka, natyrisht, vetëm instinkte. Prandaj, në këndvështrimin evolucionar, për të ushqyer, mbrojtur, riprodhuar etj., njeriu nuk ishte njeri, por një kafshë e egër dhe jetonte si i tillë. Problemi bëhet përsëri i ndërlikuar, nëse vetëm me një shikim minimal hidhet në natyrë. Me sy të lirë, pa shumë studim, mund të shohim se jo të gjitha kafshët apo zogjtë etj., janë bisha. Vetëm njeriu-bisha do të vriste, shqyente, i bënte diçka shokut të tij, vetëm për t'i goditur majën e kokës, qoftë satani. Zoti ka të tijën, Djalli ka patjetër të tijën. Në të dy kampet, patjetër kopetë. Dallimet lidhen me numrin, kontekstin, qenien dhe perspektivën e afrimit me të, qenien. Si parantezë, në një libër të botuar më parë, “Përtej normalitetit”, rishikova format e bashkëjetesës njerëzore. 
      Njeriu i vetmuar, njeriu i fisit, njeriu i popullit, (disa fise që flasin të njëjtën gjuhë dhe bartës të të njëjtave vlera etj.), njeriu-perandori, (disa popuj të skllavëruar me forcën e armëve). Duhet theksuar se në të gjitha format e organizimit të njohura deri më tani në faqen e dheut, edhe në rastin e njeriut të vetëm e të palidhur, ekzistojnë të paktën dy gjendje të mëdha, e para do të ishte, sipas meje, gjendje e pranueshmërisë reciproke, një gjendje qëndrueshmëria e së cilës në kohë ka të bëjë me vetëdashjen dhe dashurinë ndaj njerëzve, të predikuar nga Jezusi, në praninë e tij të shkurtër në botë. Prandaj, lidhja brenda fisit, njerëzve, më rrallë ose aspak brenda një perandorie, varet nga dashuria, nga dashuria. 
       Si një parantezë, mjaft domethënëse, mësoni se Eminesku ishte aq i vetëdijshëm për dashurinë dhe domosdoshmërinë e saj në botë, për jetën e çdo individi dhe bëri gjithçka që ishte në fuqinë e tij për ta përhapur atë mes njerëzve, saqë, në momentet kur dhe - pa. mundi kot, u sëmur. Për shkak të keqkuptimit të kësaj ndjenje fisnike, ne sot, ashtu si dje, jemi të sëmurë. Për më tepër, të dy jemi të sëmurë dhe fajtorë! Flokët, shkopi, arroganca, shaka dhe përrua janë më shumë në dorën tonë sesa dashuria. Dhe si rrjedhim vogëlsia graduale e secilit prej tyre. Mos harroni, ju nuk jeni të aftë për dashuri, ju nuk ekzistoni si njerëz! 
       Nga këndvështrimi im, as që të takon termi "zvarrit", polisemantik meqë ra fjala, por kjo është një histori tjetër. Dimensioni i dytë i madh i njeriut lidhet me mënyrën se si ai, njeriu, ndihet i lirë në të gjitha format e dukshme të lirisë, krahas lirisë së tjetrit, krahas lirisë së bashkëmoshatarëve të tij. Me fjalë të tjera, dimensioni i vërtetë fisnik i njeriut jepet nga fuqia e tij për të bashkëjetuar. ...Dhe bashkëjetesa duket se e kapërcen pranueshmërinë dhe dashurinë, tashmë të përfshirë, sidomos në rastin e popujve, aq më tepër brenda perandorive, brenda të cilave nuk pranohet multikulturalizmi, brenda të cilave priret të bashkohet tendenca e pushtetit, si pushtet shtetëror. Domethënë, tenton ta bëjë njeriun natyral, të panatyrshëm, si të kthyer me kokë poshtë dhe të hedhur, pa identitet, në një konglomerat po aq të fshirë.

      Në situata të tilla, në të cilat fshihet identiteti i njeriut dhe ai ndihet i kërcënuar, njeriu kontingjent i nxjerrë nga natyra e tij bëhet sërish kafshë, bëhet sërish bishë dhe vret, djathtas e majtas, pa logjikë.

Austriaku Konrad Lorenz, një shkencëtar në kuptimin e gjerë dhe fisnik të fjalës (ka marrë çmimin Nobel në vitin 1973, për zbulime në mjekësi), është marrë, ndër të tjera, me sjelljen e kafshëve, pastaj ka pasur frymëzimin e madh për të krahasuar vrojtimet dhe rezultati i studimeve të bëra me sjelljen njerëzore, gjithashtu subjekt i të njëjtave vëzhgime, që nga Antikiteti. Një nga përfundimet e tij të para veçanërisht të habitshme është se kafsha më e egër, brenda llojit të saj, në faqen e dheut, është miu. Për t'u kuptuar më mirë, unë insistoj në idenë e vrasjes brenda llojit. 
      Prandaj, nuk bëhet fjalë për një luan apo një tigër që vret patat, buallin ose kafshë të tjera për ushqim, por për faktin që një luan ose një tigër nuk vret luanë të tjerë ose tigra të tjerë, përveç në rrethana të jashtëzakonshme. Zakonisht, muskujt luftojnë me njëri-tjetrin, luftojnë për epërsi në grup, luftojnë instinktivisht për të lindur, por rrallë, shumë rrallë vrasin. Por miu, po. Ata jetojnë në grupe më të mëdha ose më të vogla dhe kur një vëlla nga një grup tjetër humbet në një territor që nuk i përket atij, ai sulmohet dhe copëtohet, pa hezitim, në fraksione të sekondës. Në rastin e minjve, egërsia është maksimale. Në anën e kundërt polare të miut është pata e egër, gjithmonë e gatshme për të qenë një mikpritëse e mirë, për t'i kërcyer në ndihmë një pate tjetër të humbur, gjithnjë e gatshme për të ushqyer një pulë pate të humbur dhe të uritur. Nga këto analiza, Lorenz arrin në përfundimin, pa dështuar, se njeriu është, në një mënyrë marrëzi, një kombinim i panatyrshëm, fatal i miut dhe patës së egër. 
      Sqarime në të njëjtën mënyrë, në lidhje me studimet dhe përfundimet e nxjerra nga Konrad Lorenz, kam gjetur edhe në fjalimet publike, leksione të vërteta filozofike, të mbajtura nga Gabriel Liiceanu.Prandaj, njeriu ekstrem, miu i helmuar nga shpirti, i frustruar, që gris në rrugën e lartë, vetëm për t'u pozicionuar si morra e kokës (në shprehjen popullore, ferri bosh), njeriu i mesëm, koralja e sjelljes së miut, nje lloj i mire - e prezente te keqen pothuajse ne cdo hap, egocentrik, nje lloj kerthize e dheut, eshte njeriu qe sot te merr ne krahe qe te te shese ne te njejten dite ose maksimumi neser, eshte njeriu për të cilin moshatarët kanë rëndësi vetëm në masën që ata, shokët, janë shërbëtorët e tij të përulur. 
      Megjithatë, këtu, në varësi të përqindjes së sjelljes së minjve dhe sjelljes së patës së egër, mund të vendoset edhe njeriu kontingjent, i cili jeton në kushte normale. Mjedisi social, por edhe dëshirat e tij, pak a shumë të natyrshme, mund ta çojnë atë lart ose poshtë shkallëve të jetës. Dhe së fundi, njeriu i patës së egër, njeriu altruist, mendjehapur, i ekuilibruar, i mençur dhe njerëzdashës. Rrallë, por ka. Përtej këtyre formave natyrore, të manifestuara në mjediset shoqërore bashkëkohore, politikanët, për mbi njëqind vjet, janë përpjekur të ndërtojnë "njeriun e ri", dhe gjenetikën, larg syrit të njeriut, njeriun e modifikuar gjenetikisht. A do t'ia dalin apo jo, mbetet për t'u parë. 
      Për momentin, nga këndvështrimi i shumë kokave "të zgjuar", arsimi nuk është shumë efektiv dhe do të kushtonte shumë. Do të ishte më efikase të prodhoheshin armë. Me to mund të likuidoni lehtësisht, me komandë, këdo që ju del nga rruga. Me fjalë të tjera, skllavëria moderne, nën ombrellën e së mirës për njeriun, trumbetoi drejt përmbushjes së një rendi të ri në botë tani dhe në të ardhmen. Për të përfunduar, megjithatë, me një notë të ulët, ju kujtoj se ideja e njeriut të strucit-deve qarkullon në gjuhën aktuale. 
       Është e vërtetë që nuk e kam parë as në mish. Aq më tepër, nuk mund ta mendoja njeriun si një strukturë të pakuptimtë, një kombinim i sjelljes së një miu dhe një pate të egër. Për rreth një muaj, unë kam parë çdo ditë në TV pasojat e luftës në Ukrainë. Qytete të shkatërruara, njerëz të copëtuar, fëmijë të vdekur ose në rrugë... Më shumë se kaq, kam dëgjuar për tmerret e bëra nga njeriu në kampet e burgjeve në Jugolsalvi. Pastaj, për të burgosurit e konfliktit midis Rusisë dhe Çeçenisë, nëse thashethemet janë të vërteta, vdekja me pushkatim ishte më e nderuar dhe më e dëshirueshme se sa t'u nxirreshin sytë ose t'u nxirreshin me bisturi. Shto këtu tmerret e kampeve naziste, pastaj të kampeve komuniste, të bëra nga njerëzit, me urdhër të njerëzve të tjerë. Dhe njerëzve? Flokët i kam me majat. Po, Konrad Lorenz dhe filozofi rumun Gabriel Liiceanu kanë të drejtë, vërtet të drejtë. Çfarë thoni ju?
commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat