A është vaksina më pak efektive te njerëzit që janë mbipeshë?

Shëndetësia

A është vaksina më pak efektive te njerëzit që janë mbipeshë?

Më: 2 mars 2021 Në ora: 06:51
Ilustrim

Vaksina Pfizer / BioNTech mund të jetë më pak efektive tek njerëzit në mbipeshë, sugjerojnë të dhënat.

Studiuesit italianë kanë zbuluar se punonjësit e kujdesit shëndetësor në mbipeshë prodhuan vetëm rreth gjysmën e sasisë së antitrupave në përgjigje të një doze të dytë, krahasuar me njerëzit e shëndetshëm. Megjithëse është shumë shpejt për të ditur se çfarë do të thotë kjo për efikasitetin e vaksinës, kjo mund të nënkuptojë se njerëzit në mbipeshë kanë nevojë për një dozë shtesë përforcuese për t'u siguruar që ata janë të mbrojtur në mënyrë adekuate ndaj koronavirusit.

Kjo gjë mund të ndodh për shkak se njerëzit që janë në mbipeshë kanë edhe sëmundje të tjera shoqëruese, që rrisin rrezikun ndaj Covid-19. Dhjami i tepërt në trumin e njeriut mund të shkaktojë ndryshime të ndryshme metabolike si rezistenca ndaj insulinës dhe inflamacioni, të cilat e bëjnë më të vështirë për trupin të luftojë infeksionet.

"Meqenëse mbipesha është një faktor i madh rreziku për sëmundshmërinë dhe vdekshmërinë për pacientët me Covid-19, është e detyrueshme të planifikoni një program efikas të vaksinimit në këtë nëngrup. Megjithëse nevojiten studime të mëtejshme, këto të dhëna mund të kenë implikime të rëndësishme në zhvillimin e strategjive të vaksinimit për Covid-19, veçanërisht tek njerëzit e shëndosh. Nëse të dhënat tona do të konfirmoheshin nga studime më të mëdha, dhënia e njerëzve të shëndosh një dozë shtesë e vaksinës ose një dozë më e lartë mund të ishin opsionet për të mbrojtur këtë popullatë,” tha studiuesi Aldo Venuti.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat