Këto janë shenja që tregojnë se diçka nuk shkon me psikikën e fëmijës: Cila sjellje e pazakontë vihet re e para?

Shëndetësia

Këto janë shenja që tregojnë se diçka nuk shkon me psikikën e fëmijës: Cila sjellje e pazakontë vihet re e para?

Më: 25 nëntor 2023 Në ora: 19:34
Ilustrim

Cilat ndryshime të sjelljes te fëmijët janë normale dhe cilat mund të na shqetësojnë?

Pyetjeve mbi çrregullimet mendore të fëmijëve u përgjigjet defektologia dhe konsulentja familjare Natalya Kerre, autore e librit “Fëmijët e veçantë: si t’u ofrojmë një jetë të lumtur fëmijëve me të meta në zhvillim”.

A ka shenja që në moshë të re që do t’ju tregojnë se fëmija mund të ketë probleme mendore?

Trauma gjatë lindjes, asfiksia, hipoksia, ‘verdhëza’ afatgjate – të gjitha këto janë arsye për të dërguar një fëmijë tremuajsh te neurologu. Por në përgjithësi, është e vështirë të vërehen shenja të çrregullimeve mendore të një fëmije deri në një vit. Nuk është mirë nëse fëmija ka probleme me gjumin. Ndoshta ai nuk fle fare, bie në një gjumë të thellë vetëm gjysmë ore në ditë, ose zëvendëson ditën me natën, transmeton Telegrafi.

Është e vërtetë që ndryshimet në gjumë mund të vërehen te shumë njerëz, por në shkallë të ndryshme. Pikërisht sepse përshtypja e përgjithshme e zhvillimit të fëmijës mund të jetë ‘si e gjithë të tjerëve’, çrregullimet mendore janë kaq të vështira për t’u diagnostikuar. Vija midis normales dhe jonormales është shpesh shumë e paqartë. Në rastin e gjumit të foshnjës, një tregues i mirë është gjendja e prindërve. Nëse deri në një vjeç, foshnjat vazhdimisht binin nga këmbët, flinin në mënyrë alternative, kjo është një arsye për kujdes. Kur fëmija fle shumë, kjo gjithashtu nuk është mirë. Shenjë e problemeve të mundshme neurologjike është kur është e pamundur të ushqehet foshnja, duhet t’i kushtoni vëmendje edhe zërit të fëmijës, nëse toni është shumë i ulët apo shumë i lartë.

Çfarë dhe në cila moshë është tipike për autizmin?

“Nëse deri në moshën 2 vjeç, një fëmijë që më parë zhvillohej normalisht, ka një ngecje në zhvillim, fëmija foli dhe më pas heshti, është e nevojshme të konsultoheni me një neurolog. Fëmija mund të heshtë papritur – ai thjesht ndalon duke folur ose gradualisht humbet fjalët dhe rrokjet.

Diagnoza e “autizmit” mund të vendoset paraprakisht në moshën 2 vjeçare, kur fillon të vërehet regresioni zhvillimor. Në moshën 3 vjeçare, kur foshnja erdhi në vete dhe filluan të rriteshin të gjitha shenjat e autizmit (lëvizjet monotone, selektiviteti në ushqim, shmangia e kontaktit me sy etj.), diagnoza tashmë ishte konfirmuar. Periudha prej 2 deri në 3 vjet është koha e duhur për të diagnostikuar sëmundjen dhe për të filluar korrigjimin.

Numri i fëmijëve me autizëm po rritet, por jo aq shpejt sa thonë njerëzit. Nga 10 fëmijë të ardhur për diagnozë, autizmi i vërtetë mund të vërehet më së shumti në 3, pjesa tjetër e fëmijëve kanë probleme të tjera zhvillimore që janë diagnostikuar gabim.

Kur vërehen shenja të caktuara të çrregullimit mendor ose vonesës në zhvillim, pediatri mund ta referojë fëmijën te specialistët e mëposhtëm:

▪ neurologu (nga 3 muaj)
▪ psikiatri (nga 3 vjet)
▪ mësuesi i arsimit special (nga 2 vjeç)
▪ logopedi (nga 2 vjet)
▪ psikologu (nga 2 vjeç)

“Nuk ka nevojë të kesh frikë nga vizita tek specialistët, situata e diagnostikimit dhe ekzaminimit. Gjëja më e keqe është e panjohura dhe mungesa e ndihmës në kohë për fëmijën. Shumë probleme mund të zgjidhen ose parandalohen me sukses nëse fillohet korrigjimi kompetent në një mosha e hershme.” – theksoi mësuesja e arsimit special Natalya Kerre.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat