10 gabimet që duhen shmangur kur përgatitni biskota

Ushqime

10 gabimet që duhen shmangur kur përgatitni biskota

Më: 4 qershor 2022 Në ora: 20:19
Ilustrim

Pjekja e ëmbëlsirave dhe e biskotave në veçanti tingëllon e lehtë, por po aq e lehtë është edhe të gabosh. Sipas të dhënave, janë identifikuar 10 gabime që çdo amvisë mund të bëjë në përpjekje për të krijuar ëmbëlsirën perfekte.

Matja e miellit

Ekspertët thonë se nëse e merrni direkt miellin nga qesja duke përdorur lugë, rrezikoni që receta juaj të ketë të paktën 30 për qind më shumë miell seç duhet. Mënyra më e mirë për t’iu përmbajtur recetës është të përdorni një peshore dixhitale që tregon sasinë e duhur në gramë.

Lloji i gabuar i miellit

Shumica e recetave të ëmbëlsirave kërkojnë miell të tipit 00, që përdoret për shumë gatime. Nëse përdorni miell për përgatitjen e bukës, ëmbëlsirat ose biskotat do të jenë shumë të forta. Nëse përdorni miell për kek ose byrek, biskotat do të thërrmohen lehtë.

Punimi i tepruar i brumit

Mielli përmban gluten, një proteinë që forcohet shumë gjatë përpunimit të brumit. Punimi i tepërt i brumit është një gabim që duhet shmangur.  Brumi duhet përpunuar pak, saktë dhe me butësi.

Përzierja me dorë e gjalpit dhe sheqerit

Përzierja e sheqerit dhe gjalpit është thelbësore për krijimin e një biskote perfekte. Të dyja nuk duhen përzier me dorë por vetëm me lugën përkatëse.

Gjalpi direkt nga frigoriferi

Nëse gjalpi është shumë i ftohtë, biskotat do të jenë të ngurta. Gjalpi duhet të jetë i freskët por jo i akullt apo shumë i ftohtë. Ai duhet të qëndrojë në temperaturë ambienti për 15 minuta dhe jo më shumë, përpara se ta përzieni me sheqerin.

Gjalpi nuk duhet të jetë as shumë i butë, sepse nuk do të lidhet mirë me përbërësit e tjerë.

Pluhuri pjekës i vjetëruar

Pluhuri pjekës mundëson fryrjen e ushqimeve dhe ëmbëlsirave të pjekura. Nëse pluhurin pjekës nuk e keni përdorur për shumë muaj, ai do të humbë fuqinë e vet. Sigurohuni që pluhuri pjekës të mos jetë i vjetëruar ose të ketë qëndruar në dollap për më shumë se gjashtë muaj.

Tava e zezë

Nëse tava pjekëse ka një ngjyrë të errët, ajo do të ndikojë për keq tek biskotat. Ngjyra e zezë përthith më shumë nxehtësi dhe rrjedhimisht do të djegë biskotat më shpejt.

Yndyrosja e tepërt

Shkrirja e gjalpit dhe sheqerit në furrë mundëson që biskotat të përhapen dhe të marrin formën përfundimtare gjatë pjekjes. Por yndyra e tepërt e pengon këtë. Biskotat duhen pjekur mbi një letër pjekjeje që duhet vendosur në tavë.

Ndezja e furrës

Furra duhet ndezur paraprakisht ndërkohë që jeni duke përgatitur biskotat.  Në temperaturën e duhur, biskotat piqen ashtu siç duhet.

Hapja e shpeshtë e furrës

Furra nuk duhet hapur shpesh, ndërkohë që piqni biskotat. Sa herë që ajo hapet, ka luhatje temperature që ndikon në pjekjen e biskotave.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat