Çfarë po ndodh? Tetë vende kundër normës Euro 7

Auto

Çfarë po ndodh? Tetë vende kundër normës Euro 7

Më: 23 maj 2023 Në ora: 23:43

Ekonomia evropiane kryesisht është e varur nga industria e automobilave, e cila po e ka të vështirë të pranojë udhëzime të reja.

Përfaqësuesit e industrisë evropiane të automobilave janë mjaft të ndarë dhe këtë e tregoi më së miri situata rreth ndalimit të shitjes së veturave të reja me lëndë djegëse fosile dhe mundësia e futjes së të ashtuquajturit sintetike ose e-karburanteve. Kur bëhet fjalë për futjen e standardit Euro 7, përshtypja është se janë disi më komplekse, pra kundërshtimi i tyre është edhe më i madh.

Më 1 korrik të vitit 2025 duhet të hyjnë në fuqi norma dukshëm më të rrepta dhe kjo duhet të sjellë një rritje drastike të çmimit të makinave si pasojë e vendosjes së motorëve më të pastër, pra sistemeve të trajtimit të gazrave të shkarkimit. Prodhues të shumtë kanë njoftuar se veturat do të bëhen aq të shtrenjta sa nuk do të jetë më konkurruese për të prodhuar modele më të vogla të qytetit.

Dhe mundësia e reduktimit të prodhimit ishte një kambanë alarmi në qeveritë e vendeve të caktuara. Tani më shumë se tetë vende anëtare të Bashkimti Evropian kanë nënshkruar një dokument të përbashkët që kundërshton “rregullat e reja mbi emetimet e gazrave të shkarkimit”. Dhe në të njëjtën kohë, mes tyre nuk ishte Gjermania, e cila luftoi kaq fort kundër ndalimit të motorëve me benzinë dhe naftë. Tani lider është Franca dhe asaj i janë bashkuar Italia, Rumania, Bullgaria, Polonia, Hungaria, Sllovakia dhe Republika Çeke. Ata thonë se kjo do të ridrejtojë investimet për dekarbonizim në fusha të tjera.

Reuters thekson se këto tetë vende kanë përfaqësues të mjaftueshëm për të bllokuar projektligjin në Bruksel.

Kujtojmë se Carlos Tavares, kreu i Stellantis, ku bën pjesë ish-koncerni PSA, ka theksuar tashmë se futja e standardit Euro 7 do të ketë një ndikim negativ në industrinë evropiane të automobilave.

Nga ana tjetër, Thomas Shaffer tha para Volkswagen se çmimi i veturave do të rritet aq shumë sa modelet si Polo dhe Fabia do të jenë shumë të shtrenjta dhe për rrjedhojë të padisponueshme për klientelën tradicionale. 

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat