Danimarka “ngel në klasë” për uljen e emetimeve

Evropë

Danimarka “ngel në klasë” për uljen e emetimeve

Më: 1 mars 2021 Në ora: 07:43
Danimarkë

Përpjekjet e qeverisë daneze për të ulur emetimet me 70% deri në 2030 janë gjykuar të pamjaftueshme. Deri më tani asnjë hap nuk është ndërmarrë për të zvogëluar përqindjen e gazrave.

Në raportin e tij të parë vjetor të statusit, Këshilli Danez për Ndryshimin e Klimës ka bërë të ditur se ligjet e reja, marrëveshjet ndër-partiake dhe iniciativat e njoftuara që kur ligji i vendit për klimën hyri në fuqi qershorin e kaluar do të ulnin emetimet deri në 7.2 milion tonë CO2 deri në 2030.

Sipas The Guardian ky është një hap i parë i rëndësishëm, por ende nuk është përmbushur një treta e sfidës. Rasmus Helveg Petersen, zëdhënësi i klimës për partinë Social Liberale, i tha gazetës Politiken se raporti ishte një dështim masiv nga ana e qeverisë për klimën dhe një thirrje zgjimi për çdo parti.

Pasi mjedisi u bë papritur çështja më e nxehtë e fushatës në zgjedhjet e Danimarkës 2019, Social Demokratët dhe partitë mbështetëse të saj ranë dakord për objektivin e uljes së 70%.

Pavarësisht nga pandemia e koronavirusit që dominon axhendën e qeverisë, parlamenti në qershor votoi përmes një ligji për klimën duke e bërë objektivin ligjërisht të detyrueshëm për të gjitha qeveritë e ardhshme.

Ekspertët e mjedisit kanë bërë thirrje që qeveria tani të botojë një kornizë të qartë dhe të hollësishme se si synonte të përmbushte qëllimin e saj, të ndërmarrë hapa për të vendosur një regjim uniform të çmimit të karbonit dhe të arrijë një marrëveshje politike për të ulur emetimet nga bujqësia.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat