Omicron ‘pushton’ spitalet e kontinentit

Evropë

Omicron ‘pushton’ spitalet e kontinentit

Më: 16 janar 2022 Në ora: 13:50
Foto ilustrim

Një zyrtar i Organizatës Botërore të Shëndetësisë paralajmëroi javën e kaluar për një “dritare të mbylljes së mundësive” për vendet evropiane për të parandaluar që sistemet e tyre të kujdesit shëndetësor të mbingarkohen pasi varianti Omicron prodhon rritje pothuajse vertikale të infeksioneve COVID-19.

Në Francë, Britani dhe Spanjë – vende me programe relativisht të forta kombëtare shëndetësore – ajo dritare mund të jetë tashmë e mbyllur.

Largimi i pacientëve nga njësitë e kujdesit intensiv, vonimi i diagnozave kërcënuese për jetën e njerëzve dhe parandalimi i një kolapsi të plotë të sistemit janë vetëm disa nga pasojat e valës së fundit të infeksioneve në të gjithë kontinentin.

“Ka shumë pacientë që nuk mund t’i pranojmë, dhe janë pacientët jo-COVID ata që janë viktimat kolaterale të gjithë kësaj,” tha Dr Julie Helms, e cila drejton ICU në Spitalin Universitar të Strasburgut.

Dy vjet pas pandemisë, me Omicron jashtëzakonisht ngjitës që ndikon në shërbimet publike të llojeve të ndryshme, efekti i variantit në institucionet mjekësore ka rivlerësuar shumë elasticitetin e sistemeve të shëndetit publik që konsiderohen thelbësore për ofrimin e kujdesit të barabartë.

Problemi, thonë ekspertët, është se pak sisteme shëndetësore kanë krijuar fleksibilitet të mjaftueshëm për të trajtuar një krizë si COVID-19 përpara se të shfaqej, ndërsa kulmet e përsëritura të infeksionit e kanë mbajtur pjesën tjetër shumë të preokupuar për të zbatuar ndryshime gjatë urgjencës së gjatë.

Pranimet në spital për frymë tani janë po aq të larta në Francë, Itali dhe Spanjë sa ishin pranverën e kaluar kur të tre vendet kishin izolime ose masa të tjera kufizuese.

Shkalla e shtrimit në spital të njerëzve me COVID-19 në Angli për javën që përfundon më 9 janar ishte pak më e lartë se sa ishte në fillim të shkurtit 2021, përpara se shumica e banorëve të vaksinoheshin. Gjithashtu, këtë herë nuk ka bllokime.

Instituti për Metrikën dhe Vlerësimin e Shëndetit, një organizatë kërkimore për shëndetin e popullsisë me bazë në Universitetin e Uashingtonit, parashikon që më shumë se gjysma e njerëzve në rajonin 53-vendesh të OBSH-së në Evropë do të infektohen me Omicron brenda dy muajve.

Kjo përfshin mjekë, infermierë dhe teknikë në spitalet publike.

Rreth 15 për qind e stafit të sistemit spitalor të Strasburgut prej 13,000 personash ishte jashtë këtë javë. Në disa spitale, shkalla e mungesës së punonjësve është 20 për qind. Janë bërë oraret dhe rivendosen për të mbyllur boshllëqet; pacientët nevojat e të cilëve nuk janë kritike duhet të presin.

26 shtretërit e spitalit publik francez janë pothuajse të gjithë të zënë nga pacientë të pavaksinuar, njerëz “të cilët refuzojnë kujdesin, që refuzojnë ilaçet ose që kërkojnë ilaçe që nuk kanë efikasitet”, tha Helms.

Një grumbull i diagnozave

Në MB, si Franca, Omicron po shkakton çarje në sistemin shëndetësor edhe pse varianti duket se shkakton sëmundje më të lehta se paraardhësit e tij.

Qeveria britanike këtë muaj caktoi personelin ushtarak, përfshirë mjekët, për të plotësuar në spitalet e Londrës, duke shtuar në radhët e anëtarëve të shërbimit që tashmë ndihmojnë në administrimin e vaksinave dhe funksionimin e ambulancave.

Në Spitalin Royal Free në Londër, Dr Leye Ajayi përshkroi një pacient që u përball me vonesa në diagnozën e tij fillestare të kancerit.

“Fatkeqësisht, kur arritëm të shihnim pacientin, kanceri i tij tashmë ishte përhapur,” tha Ajayi për Sky News. “Kështu që tani kemi të bëjmë me një pacient të ri në mesin e të 50-tave, i cili, ndoshta nëse do ta kishim parë. një vit më parë, mund të kishte ofruar kirurgji kurative. Tani kemi të bëjmë me kujdesin paliativ.”

Gati 13,000 pacientë në Angli u detyruan të prisnin në barela më shumë se 12 orë përpara se të hapej një shtrat spitalor, sipas shifrave të publikuara javën e kaluar nga Shërbimi Kombëtar i Shëndetit.

Britania ka një numër prej rreth 5.9 milionë njerëz në pritje të ekzaminimeve të kancerit, operacioneve të planifikuara dhe kujdesit tjetër të planifikuar. Disa ekspertë vlerësojnë se kjo shifër mund të dyfishohet në tre vitet e ardhshme.

“Ne duhet të përqendrohemi në atë se pse performanca ka vazhduar të bjerë dhe të luftojë për vite me radhë dhe të ndërtojmë zgjidhje për të nxitur përmirësimin në afat të shkurtër dhe afatgjatë,” tha Dr Tim Cooksley, president i Shoqatës për Mjekësinë Akute.

Të kesh kapacitetin për të përballuar një rritje është thelbësore dhe është pikërisht kjo që shumë në Evropë u befasuan kur mësuan se vendeve të tyre u mungonte. Njerëzit në gjendje ta kthejnë këtë janë të njëjtët që merren me krizën çdo ditë.

Në mes të valës së parë, në prill 2020, zyra e OBSH-së për Evropën nxori një udhëzues për sistemet shëndetësore për të krijuar ngadalësi në sistemet e tyre për shpërthime të reja, duke përfshirë identifikimin e një fuqie punëtore të përkohshme shëndetësore.

“Pavarësisht nga fakti që vendet mendonin se ishin të përgatitur për një pandemi që mund të vinte, ata nuk ishin. Pra, po ndërton anijen ndërsa lundron“, tha Dr David Heymann, i cili më parë drejtoi departamentin e sëmundjeve infektive të OBSH-së.

Por Franca kishte shkurtuar shtretërit e spitaleve – dhe mjekët dhe infermierët – për vite përpara pandemisë.

Rindërtimi i tij brenda disa muajsh doli shumë kur vala aktuale infektonte stafin e spitalit me qindra çdo ditë. Edhe lejimi i punonjësve shëndetësorë simptomatikë COVID-19 pozitivë për të raportuar në punë nuk ka qenë i mjaftueshëm.

“Një shtrat është një pjesë e mobiljeve”

Vala e parë e pandemisë e shtyu sistemin shëndetësor të Spanjës në kufirin e tij.

Spitalet improvizuan mënyra për të trajtuar më shumë pacientë duke ngritur ICU në salla operacioni, gjimnaze dhe biblioteka. Publiku ishte dëshmitar, i tmerruar, i pensionistëve që vdisnin në shtëpi pleqsh pa u dërguar ndonjëherë në spitalet shtetërore që tashmë ishin shumë të tejkaluara.

Pas kësaj, qeveria spanjolle u zotua të mos lejonte që një kolaps i tillë të përsëritej. Duke punuar me departamentet rajonale të shëndetësisë, ai hartoi ato që zyrtarët i quajnë “plane elasticiteti” për t’u marrë me ndryshimet e papritura në kërkesat e shërbimit, veçanërisht në ICU.

Ideja është që spitalet të kenë pajisjet dhe, teorikisht, personelin, për të rritur kapacitetet në varësi të nevojës. Por kritikët e politikës shëndetësore të qeverisë thonë se ata kanë paralajmëruar për vite me staf joadekuat të spitalit, një shtytës kryesor i vështirësisë në ofrimin e kujdesit në valën aktuale.

“Gjëja kryesore është fleksibiliteti, të kesh ndërtesa fleksibël që mund të zgjerohen, të kesh staf që është fleksibël në aspektin e pranimit të ndërrimit të detyrave, të kesh fleksibilitet në drejtim të ndarjes së ngarkesave më shumë të një strukture rajonale,” tha Dr Martin McKee, një profesor i shëndetit publik në Shkolla e Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale në Londër.

Megjithatë, në fund të fundit, McLee tha: “Një shtrat është një send mobiljesh. Ajo që ka rëndësi është stafi rreth tij, “tha McKee.

Helms, mjeku i kujdesit intensiv në Strasburg, e di shumë mirë këtë. Njësia e saj ka hapësirë ​​për 30 shtretër. Por ajo ka vetëm staf të mjaftueshëm për t’u kujdesur për pacientët në 26 shtretërit e zënë aktualisht, një situatë që nuk ka gjasa të ndryshojë shpejt pas djegieve të omicron në rajon.

Në njësinë e sëmundjeve infektive të të njëjtit spital, programuesit e furishëm po huazojnë staf nga diku tjetër në institucion, edhe nëse kjo do të thotë që pacientët jo-COVID-19 marrin më pak kujdes.

“Ne jemi ende në mes të një epidemie komplekse që po ndryshon çdo ditë. Është e vështirë të imagjinohet se çfarë duhet të ndërtojmë për të ardhmen për epidemitë e tjera, por do të duhet të reflektojmë mbi sistemin se si e organizojmë kujdesin, “tha Dr Nicolas Lefebvre, i cili drejton njësinë e sëmundjeve infektive në spitalin e Strasburgut.

Ai tha se Evropa është e përgatitur të trajtojë shpërthime të izoluara siç ka bërë në të kaluarën, por pandemia ka ekspozuar themelet e dobësuara në të gjithë sistemet shëndetësore, madje edhe ato që konsiderohen ndër më të mirat në botë.

Frédéric Valletoux, kreu i Federatës Franceze të Spitaleve, tha se politikëbërësit në nivel kombëtar janë shumë të vetëdijshëm për problemin tani. Për vitin 2022, federata ka kërkuar më shumë burime nga stafi infermieror.

“Vështirësia në sistemin tonë është t’i shkundim gjërat, veçanërisht kur jemi në zemër të krizës,” tha Valletoux.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat