Ëmbëlsuesi e bën gjakun “ngjitës” dhe dyfishon rrezikun e sulmit në zemër

Këshilla mjekësore

Ëmbëlsuesi e bën gjakun “ngjitës” dhe dyfishon rrezikun e sulmit në zemër

Më: 11 mars 2023 Në ora: 07:06
Foto ilustrim

Propozohen si një alternativë dobësimi ndaj sheqerit tradicional. Por vitet e fundit edhe ëmbëlsuesit, madje edhe ato natyralë, kanë përfunduar disa herë në bankën e të akuzuarve: nëse në fakt marrja e tyre kalorike është sigurisht më e ulët se ajo e saharozës. Përballë fakteve, rreziqet për shëndetin nuk duken të ndryshme.

Një e dhënë e re në këtë drejtim vjen nga një studim i sapo publikuar në Nature Medicine nga një grup studiuesish nga Instituti Kërkimor Lerner i Klinikës Cleveland, i cili tregon një rrezik në rritje të vuajtjes nga çrregullimet kardiovaskulare të lidhura me eritritolin, një ëmbëltues natyral që gjendet në fruta, konsumimi i rregullt i të cilit mund të rrisë reaktivitetin e trombociteve, duke e bërë në njëfarë mënyre gjakun më “ngjitës”, dhe për këtë arsye më të prirur për të formuar trombe dhe mpiksje.

Vendimi për t’u fokusuar në efektet e eritritolit – shpjegojnë studiuesit amerikanë në studimin e tyre – rrjedh nga fakti se pavarësisht se reklamohet si një ëmbëlsues natyral, ky karbohidrat në fakt u shtohet ushqimeve në sasi që janë madje njëmijë herë më të larta se ato të pranishme në fruta. Efektet e tij afatgjata në shëndetin e njeriut janë studiuar gjithashtu shumë pak, dhe në të njëjtën kohë, është gjithnjë e më i përhapur në tregun e ushqimeve pa sheqer: në fakt, pritet që përdorimi i eritritolit në industrinë ushqimore të dyfishohet brenda pesë viteve të ardhshme.

Për të hetuar lidhjen midis eritritolit dhe shëndetit, studiuesit analizuan më pas praninë e tij dhe të ëmbëlsuesve të tjerë natyralë në gjakun e 1157 pacientëve që iu nënshtruan një vizite rutinë në klinikën e sëmundjeve kardiovaskulare të spitalit të tyre. Duke zbuluar se te njerëzit me nivele më të larta të eritritolit në gjak, rreziku i vdekjes nga shkaqe kardiovaskulare në tre vitet pas analizave u dyfishua.

Rezultatet në përputhje me ato të dy anketave të mëparshme të kryera në Shtetet e Bashkuara dhe Danimarkë, të cilat i nxitën studiuesit të hetojnë më tej lidhjen e mundshme shkakësore midis konsumit të eritritolit dhe problemeve kardiovaskulare.

Në laborator, ata më pas i kërkuan një grupi vullnetarësh të konsumonin një pije të ëmbëlsuar me eritritol, duke zbuluar se nivelet e kësaj substance në gjakun e njeriut mbeten të ngritura për dy deri në tre ditë. Për më tepër, duke testuar efektet e tij në epruveta, doli se modifikon sjelljen e trombociteve, duke rritur reaktivitetin dhe kapacitetin e tyre ngjitës, dy karakteristika të lidhura me formimin fillestar të trombeve në enët e gjakut.

Studimi, pranojnë vetë autorët e tij, ka disa kufizime të rëndësishme. Para së gjithash, ai nuk e vlerësoi origjinën e eritritolit të pranishëm në gjakun e pjesëmarrësve dhe dihet se kjo substancë mund të prodhohet në trupin tonë edhe nga sheqerna të tjerë, veçanërisht te njerëzit që bëjnë jetë sedentare dhe me një dietë të lartë kalorike. Për më tepër, nivelet e testuara në laborator janë shumë më të larta se ato në të cilat lejohet kjo substancë në ushqimet dhe pijet industriale, edhe nëse sipas autorëve të studimit, këto janë nivele të pajtueshme me zakonet e të ngrënit të amerikanëve.

Prandaj, studimi nuk mund t’i japë fund diskutimit të vazhdueshëm mbi efektet e ëmbëltuesve natyralë në shëndetin e njeriut. Por sigurisht që është një tjetër pjesë që shton enigmën, duke treguar nevojën për studime më të kujdesshme mbi këtë temë.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat