Si të ndaloni gjakderdhjen në rast urgjence derisa të vijë ndihma

Këshilla mjekësore

Si të ndaloni gjakderdhjen në rast urgjence derisa të vijë ndihma

Më: 1 maj 2023 Në ora: 10:29
Foto ilustrim

Gjakderdhja e rëndë nuk është diçka për t’u injoruar; është një emergjencë. Hemorragjia e jashtme është shkaku kryesor i vdekjes së parandalueshme përpara se njerëzit të shkojnë në spital.

Të shtënat masive janë një mënyrë e tmerrshme për të hasur papritur gjakderdhje kërcënuese për jetën, por më shpesh mund të ndodhë në shtëpinë tuaj ose gjatë udhëtimit tuaj. Por, çfarë mund të bëjmë ne në raste të tilla kur ndihma mund të vonojë?

1. Telefononi 911 dhe jini specifik

Përpara se të filloni të trajtoni gjakderdhjen në shumicën e rasteve, duhet të telefononi 911 për ndihmë. Në këtë mënyrë, nuk do të varet tërësisht nga ju që të ofroni ndihmën e parë.

2. Identifikoni se ku po ndodh gjakderdhja dhe përcaktoni nëse është kërcënuese për jetën

Ekziston një ndryshim midis një dëmtimi të lehtë dhe një situate kërcënuese për jetën që duhet ta trajtoni sa më shpejt që të jetë e mundur. Nëse gjakderdhja që shihni është e vazhdueshme, me vëllim të madh ose që shpërthen si “spërkatës”, është kërcënuese për jetën.

3. Ushtroni presion të drejtpërdrejtë në plagë

Pasi të dalloni gjakderdhje të rëndë, trajtojeni atë duke ushtruar presion të drejtpërdrejtë në plagë. Sasia e presionit që kërkohet është gjithçka që duhet për të ndalur gjakderdhjen.

4. Mbulojeni plagën nëse zona e gjakderdhjes është e madhe

Nëse plaga është e madhe dhe e thellë, presioni i drejtpërdrejtë me duart tuaja nuk do të jetë i mjaftueshëm. Kjo është kur doni të mbuloni plagën.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat