Shkenca aprovon: Televizori sjell efekte negative tek fëmijët

Këshilla mjekësore

Shkenca aprovon: Televizori sjell efekte negative tek fëmijët

Më: 12 maj 2023 Në ora: 23:09
Foto ilustrim

Sipas një studimi të kryer në Universitetet e Michicgan dhe Sainte Justine në Quebec, sa më shumë kohë që fëmijët kalonin para televizorit nga mosha 2 deri në 4 vjeç, aq më i madh ishte numri i zakoneve të dëmshme që kishin marrë ata në moshën 10-vjeçare.

Përveç kësaj, fëmijët treguan vonesa në aktivitete të ndryshme. Për shembull, 7% më pak në angazhim në shkollë, 6% në arritjet matematikore ose 13% në kohën e aktivitetit fizik.

Ata treguan gjithashtu një rritje prej 10% në formën e viktimizimit krahasuar me moshatarët e tyre, 9% në konsumin e pijeve të gazuara dhe 10% në konsumin e snacks.

Ekspozimi i tepërt ndaj televizorit rrit ankthin dhe dhunën

Televizori dhe teprica e ekspozimit të fëmijëve tregon njëfarë neglizhence në detyrën e arsimimit familjar. Përveç kësaj, vërehet gjithashtu se si një agjent socializues, pa një zë autoritativ për të udhëhequr fëmijët, mund të jetë krejtësisht kundërproduktive.

Probleme shëndetësore nga ekspozimi i tepërt në TV

Edhe pse mund të duket e çuditshme, shëndeti i fëmijëve nga 2 deri në 10 vjeç që kalojnë më shumë se 2 orë në ditë mund të ndryshohet negativisht. Më saktë, duke nxitur një mënyrë jetese sedentare, ju keni deri në 30% më shumë gjasa të keni hipertension.

Përveç kësaj, konsumi i lartë i televizorit shoqërohet me kujdesin e tepruar të fotografisë. Në fakt, studimet tregojnë se sa më të ekspozuar të jenë adoleshentët, aq më shumë shqetësohen për peshën e tyre. Kjo mund të jetë edhe pozitive nëse nuk transformohet në një, për aq kohë sa nuk është çuar në ekstrem, natyrisht.

A mund t’i moderojmë efektet negative të televizorit te fëmijët?

Në të vërtetë, efektet negative të televizorit te fëmijët mund të minimizohen në mënyrë të përsosur. Por për të përfituar nga ndikimi pozitiv i këtij mediumi tek fëmijët duhet të jemi të vëmendshëm ndaj disa detajeve:

Lejoni përdorimin e një deri në dy orë në ditë dhe duke u përpjekur për të përshtatur përmbajtjen dhe cilësinë.

Para moshës dyvjeçare, fëmijët duhet të stimulohen me objekte dhe lodra, por jo me televizor. Aktivitetet që zhvillojnë trurin tuaj si biseda ose leximi janë më të rekomanduara.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat