Përmirësimi i performancës sportive: faktorët psikologjikë

Këshilla mjekësore

Përmirësimi i performancës sportive: faktorët psikologjikë

Më: 26 maj 2024 Në ora: 09:27
Foto ilustrim

Atletët e nivelit të lartë sigurojnë që 90% e suksesit të tyre sportiv të jetë për shkak të aftësive dhe stërvitjes së tyre mendore. Në sportin e nivelit të lartë nuk ka dallime të mëdha midis një sportisti dhe një tjetri për sa i përket potencialit, stërvitjes ose aftësisë fizike. Faktorët psikologjikë, nga ana tjetër, janë vendimtarë për përmirësimin e performancës sportive dhe arritjen e suksesit.

Vitet e fundit, interesi për faktorët psikologjikë në sport është rritur. Kjo ka bërë që profesionistët e psikologjisë dhe sportit t’i bëjnë vetes një pyetje: cilat variabla psikologjikë lejojnë përmirësimin e performancës sportive?

Është e qartë se faktorët mendorë ndikojnë në performancën sportive, jo vetëm te atletët e nivelit të lartë, por te çdo person që merret me një sport. Në aktivitetin sportiv, në nivel konkurrues ose amator, mund të jetë e dobishme të zhvillohen mjete të caktuara psikologjike që ju lejojnë të rrisni performancën sportive.

Të gjithë e dimë se të bësh sport rregullisht është e mirë për shëndetin tuaj. Për më tepër, është më se e vërtetuar se aktiviteti fizik ndikon pozitivisht edhe në shëndetin tonë mendor. Sporti, në fakt, përmirëson vëmendjen, aftësinë për të punuar me të tjerët dhe rrit shumë vetëbesimin tonë. 

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat