Ushtrimi i rregullt që zvogëlon me 60% rrezikun e zhvillimit të ankthit

Life style

Ushtrimi i rregullt që zvogëlon me 60% rrezikun e zhvillimit të ankthit

Më: 9 tetor 2021 Në ora: 17:22
Foto ilustrim

Një kërkim i shpejtë në internet për mënyra për të përmirësuar shëndetin tonë mendor shpesh prodhon një mori rezultatesh të ndryshme. Sidoqoftë, një nga këshillat më të zakonshme të paraqitura si një hap drejt arritjes së mirëqenies dhe parandalimit të problemeve në të ardhmen është praktika e stërvitjes fizike, pavarësisht nëse është ecja apo sporti ekipor.

Çrregullimet e ankthit, të cilat zakonisht zhvillohen herët në jetën e një personi, vlerësohet se prekin rreth 10% të popullsisë së botës dhe janë dy herë më të zakonshme tek gratë sesa burrat. Megjithëse stërvitja paraqitet si një strategji premtuese për trajtimin e ankthit, pak dihet për ndikimin e dozës së stërvitjes, intensitetit ose nivelit të fitnesit në rrezikun e zhvillimit të çrregullimeve të ankthit.

Për të ndihmuar në përgjigjen e kësaj pyetjeje, studiuesit në Suedi botuan një studim mbi Frontiers in Psychiatry për të treguar se ata që morën pjesë në garën më të madhe të skive ndër-vendore në botë (Vasaloppet) midis 1989 dhe 2010 kishin një “rrezik shumë më të pakët” për t’u zhvilluar ankth sesa jo-skiatorët në të njëjtën periudhë. Studimi bazohet në të dhënat e gati 400,000 njerëzve në një nga studimet më të mëdha epidemiologjike në të gjithë popullsinë në të dyja gjinitë.

Zbulim befasues mes skiatorëve

“Ne zbuluam se grupi me një mënyrë jetese më aktive fizikisht kishte një rrezik pothuajse 60% më të ulët të zhvillimit të çrregullimeve të ankthit gjatë një periudhe pasuese deri në 21 vjet”, tha autorja kryesore e studimit, Martine Svensson, dhe kolegu Tomas Deierborg,  nga Departamenti i Shkencave Mjekësore Eksperimentale, Universiteti Lund, Suedi.

“Kjo lidhje midis një stili jetese fizikisht aktive dhe një rreziku më të ulët të ankthit u pa tek burrat dhe gratë”. Sidoqoftë, autorët gjetën një ndryshim të dukshëm në nivelin e performancës fizike dhe rrezikun e zhvillimit të ankthit midis skiatorëve meshkuj dhe femra. Megjithëse performanca fizike e një skiatori nuk dukej se ndikonte në rrezikun e zhvillimit të ankthit, grupi i skiatorëve që performuan më mirë kishte gati dyfish rrezik për zhvillimin e çrregullimeve të ankthit sesa grupi që ishin fizikisht aktivë në një nivel më të ulët të performancës.

“E rëndësishmja, thanë ata, rreziku i përgjithshëm për t’u shqetësuar midis grave me performancë të lartë ishte edhe më i ulët sesa në mesin e grave joaktive fizikisht në popullatën e përgjithshme.” Këto gjetje mbulojnë territor relativisht të pashkelur për kërkime shkencore, sipas studiuesve, pasi shumica e studimeve të mëparshme janë përqendruar në depresion ose sëmundje mendore kundrejt çrregullimeve të ankthit të diagnostikuara në mënyrë specifike.

Hapat e ardhshëm për kërkime

Zbulimi befasues i një shoqërimi midis performancës fizike dhe rrezikut të çrregullimeve të ankthit tek gratë nënvizoi gjithashtu rëndësinë shkencore të këtyre gjetjeve për kërkimet pasuese. “Gjetjet tona sugjerojnë se marrëdhënia midis simptomave të ankthit dhe stërvitjes mund të mos jetë lineare”, tha Svensson.

“Sjelljet e stërvitjes dhe simptomat e ankthit ka të ngjarë të ndikohen nga tiparet gjenetike, psikologjike dhe të personalitetit, faktorë ngatërrues që nuk mund të hetohen në grupin tonë. Studimet janë të nevojshme për të hetuar faktorët që nxisin këto dallime midis burrave dhe grave kur bëhet fjalë për sjelljet ekstreme të stërvitjes dhe sesi kjo ndikon në zhvillimin e ankthit”.

Ata shtuan se studimet e rastësishme të ndërhyrjes, si dhe masat objektive afatgjata të aktivitetit fizik në studimet e ardhshme, janë gjithashtu të nevojshme për të vlerësuar vlefshmërinë dhe shkakësinë e shoqatës që ata raportuan.

Por a do të thotë kjo se skijimi në veçanti mund të luajë një rol të rëndësishëm në mbajtjen larg të ankthit, ndryshe nga çdo formë tjetër e stërvitjes? Jo, thanë Svensson dhe Deierborg, pasi studimet e mëparshme kanë treguar gjithashtu përfitimet e stërvitjes në shëndetin tonë mendor.

“Ne mendojmë se ky grup skiatorësh është një tregues i mirë i një stili jetese aktive, por gjithashtu mund të ketë një komponent për të qenë më shumë jashtë në mesin e skiatorëve”, thanë ata.

“Studimet e përqendruara në sporte të veçanta mund të gjejnë rezultate dhe madhësi paksa të ndryshme nga shoqatat, por kjo ka të ngjarë të jetë për shkak të faktorëve të rëndësishëm që ndikojnë në shëndetin mendor dhe që nuk mund të kontrollohen lehtë në analizat kërkimore.”

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat