Iluzioni i së vërtetës: Të besosh diçka për të qenë e vërtetë edhe kur nuk është e tillë

Life style

Iluzioni i së vërtetës: Të besosh diçka për të qenë e vërtetë edhe kur nuk është e tillë

Më: 2 qershor 2023 Në ora: 14:32
Foto ilustrim

Iluzioni i së vërtetës është një mekanizëm me anë të të cilit një person beson se diçka është e vërtetë kur nuk është e tillë. Ata as që besojnë në të, por ngrihen për atë që besojnë se është e vërtetë. Gjithashtu, ata e shpërfillin plotësisht mundësinë se mund të jetë e gabuar.

Iluzioni i vërtetë dhe kujtesa implicite

Iluzioni i së vërtetës ndodh në mënyrë të pavarur nga kujtesa e ndërgjegjshme dhe eksplicite. Është drejtpërdrejt rezultat i kujtesës implicite, një lloj kujtese që përdor përvojat e kaluara për të kryer disa detyra. Kjo është një strategji që truri e përdor për të ruajtur energjinë.

Për shembull, përdor kujtesën tënde të nënkuptuar kur lidh këpucët. Së pari mësuat se si ta lidhni atë. Dhe pastaj fillove ta bëje mekanikisht automatikisht. Dhe kur ju duhet të lidhni diçka tjetër përveç këpucëve tuaja, ju do të përdorni të njëjtën metodë, edhe nëse kjo nuk është metoda më e përshtatshme për punën. Me fjalë të tjera, ju prireni të zhvilloni modele të cilave mund t’u referoheni në situata të ndryshme.

Iluzioni dhe manipulimi i drejtë

Në fakt, efekti illusor i së vërtetës është një shkurtesë që truri preferon të mos bëjë më shumë përpjekje se ç’është e nevojshme. Nëse përpiqemi të analizojmë gjithçka që mendojmë, do të lodhemi në më pak se një orë.

Pse është më mirë të jesh zgjuar gjatë ditës në vend të natës? A duhet të hamë mëngjes në fillim të ditës apo nuk duhet të hamë asgjë fare? A është e shëndetshme ajo që hamë për mëngjes apo i preferojmë këto ushqime sepse jemi mësuar me to?

Është e pamundur të analizosh gjithçka në kërkim të së vërtetës. Kjo është arsyeja pse truri i njeriut ju ndihmon dhe thjesht organizon informacion bazuar në atë që keni mësuar në të kaluarën. Kjo është një strategji e zgjedhur për t’ju ndihmuar në jetë.

Iluzioni i së vërtetës nuk e tejkalon logjikën

Një aspekt i rëndësishëm i efektit illusor të së vërtetës është se ai nuk e çaktivizon arsyetimin e qëndrueshëm, sado i fuqishëm të jetë. Kjo do të thotë se gjithmonë mund të përfitoni nga proceset mendore që ju lejojnë të kuptoni se çfarë është e drejtë dhe çfarë është e gabuar.

Kjo do të thotë gjithashtu se fuqia e tij për të manipuluar trurin është e kufizuar. Vetëm kur të vendosësh të mos përdorësh aftësitë e tua më të forta të arsyetimit, kjo do të të joshë në grackën e iluzionit. Nëse përdorni aftësitë tuaja, efekti është shumë i lehtë.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat