7 shenjat e një martese toksike - Bota Sot
7 shenjat e një martese toksike

Life style

E premte, 19 tetor 2018

7 shenjat e një martese toksike

Më: 10 gusht 2018 Në ora: 15:52
Ilustrim

Një martesë bëhet toksike kur të paktën një nga dy anëtarët e çiftit më shumë vuan se sa është i lumtur. Keqtrajtimi bëhet rutinë dhe një lidhje e shëndetshme emocionale është e pamundur. Vija ndërmjet një martese toksike dhe një problematike është shumë e hollë. Për këtë arsye, duhet t’i kushtojmë vëmendje shenjave që tregojnë toksicitet.

Varësia emocionale, sjellja poseduese, xhelozia, manipulimi ose diskutimi i shpeshtë janë tregues të faktit se marrëdhënia nuk po shkon mirë. Për më tepër, këto sjellje janë një tregues i pabarazisë midis dy partnerëve. Njëri pushton terrenin dhe ushtron kontroll, tjetri mbetet në hije dhe mund të manipulohet.

Një marrëdhënie e shëndetshme çifti jep kënaqësi, lumturi dhe mirëqenie. Në një martesë toksike, megjithatë, një ose të dyja palët ndjehen të pakënaqur, të trishtuar ose të shqetësuar shumicën e kohës që kalojnë me personin tjetër. Kjo vuajtje shkakton një konsumim serioz emocional, si në çift ashtu edhe në bërthamën familjare.

Le të shohim se cilat janë shenjat më të zakonshme të një martese toksike.

Varësia emocionale krijon kufizime toksike

Varësia emocionale është një kurth psikologjik që lidh mundësinë për të qenë i lumtur me lidhjen me një person tjetër.

Punonjësit njohin keqtrajtimin dhe përbuzjen që vuajnë çdo ditë, por nuk mund të mos jenë të varur nga partneri. Ata kërkojnë falje edhe për gjërat që nuk kanë bërë, tregojnë veten të bindur dhe të vëmendshëm ndaj çdo detaji në mënyrë që partneri të ndihet i qetë edhe nëse kjo nënkupton minimin e mirëqenies së tyre. Ata kërkojnë miratimin dhe dashurinë e të tjerëve.

Në bazë të varësisë emocionale mund të ketë një vetëbesim të ulët që e bën subjektin të mos ndihet i barabartë me partnerin. Këta njerëz janë tepër kritikë ndaj vetes dhe ndjehen fajtorë për shpërfilljen e treguar nga partneri. Ata nuk e dinë se një përbuzje e tillë është në proporcion me qëndrimin e tyre të nënshtruar.

Personi i varur kthehet përsëri në kufizimet toksike, ashtu si edhe i droguari që konsumon përsëri drogën. Me çdo rikthim, situata përkeqësohet, sepse përbuzja rritet në çift dhe zvogëlon dinjitetin dhe vetëvlerësimin e personit të varur.

Nuk ka asnjë dashuri që të mbush boshllëkun e një personi që nuk e do veten.

Sinjalizime për të njohur një martesë toksike

Dashuria dhe varësia janë të papajtueshme, nëse bashkëjetojnë ata përfundojnë duke shkatërruar veten. Nëse ndodh, edhe nëse marrëdhënia e çiftit vazhdon, dashuria do të ndryshojë derisa të bëhet një nevojë për t’u ndier mirë, për të qenë i lumtur. Kjo do të çojë në shkeljet e kufijve të respektit dhe do të rezultojë në një kontroll të ngulët që, së bashku me nevojën për miratim, do të dominojnë marrëdhëniet.

Ndjenjat shqetësuese dhe marrëdhëniet toksike janë identifikuar si faktorë rreziku për disa sëmundje.

Në dashuri është normale të argumentosh. Nuk ka asgjë të keqe për të pasur mendime të ndryshme dhe për t’i shprehur ato. Problemi ndodh kur diskutimet të kthehen në një rutinë dhe kufijtë pushojnë së ekzistuari. Këtu janë shtatë shenjat për të njohur një martesë toksike:

*Nuk ka respekt të ndërsjellë.

*Një nga anëtarët e çiftit dominon tjetrin.

*Nuk ka asnjë përpjekje për ta bërë partnerin të lumtur.

*Ajo ngatërron të qenin e dashuruar me obsesionin.

*Ju fajësoni bashkëshortin tuaj për çdo gjë ose gjithmonë ndiheni fajtor.

*Sjellja e partnerit është gjithmonë e justifikuar.

*Diskutimet janë konstante.

Të gjitha këto sinjale krijojnë një atmosferë të keqe që ju pengon të mbani një marrëdhënie të shëndetshme. Për këtë arsye është e rëndësishme të mësohet të jesh i pavarur nga ana emocionale në mënyrë që të jesh i lumtur pa një person tjetër dhe avokatët e mirëqenies në një marrëdhënie të mundshme.

“Ju nuk mund të vareni nga dikush për të qenë të lumtur, asnjë lidhje nuk do t’ju japë paqen që ju nuk keni formuar brenda jush”.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat
Sondazh
test