Mjalti, si lufton sëmundjet e zemrës, tumorale, diabetin dhe disa të tjera - Bota Sot
Mjalti, si lufton sëmundjet e zemrës, tumorale, diabetin dhe disa të tjera

Mjekësi alternative

Mjalti, si lufton sëmundjet e zemrës, tumorale, diabetin dhe disa të tjera

Më: 16 tetor 2019 Në ora: 12:21
Ilustrim

Mjalti është një nga produktet natyrore më të vlerësuara, të prezantuara për njerëzimin që nga kohërat e lashta. Mjalti përdoret jo vetëm si një produkt ushqyes, por edhe në mjekësinë tradicionale dhe si një trajtim alternativ për kushtet klinike duke filluar nga shërimi i plagëve deri tek trajtimi i kancerit. Qëllimi i këtij rishikimi është të theksohet aftësia e mjaltit në aspektet medicinale. Tradicionalisht, mjalti përdoret në trajtimin e sëmundjeve të syrit, astmës bronkiale, infeksioneve të fytit, tuberkulozit, etjes, lodhjes, marramendjes, hepatitit, kapsllëkut, infektimit prej të krimbave, ekzemës, shërimit të ulçerave dhe plagëve dhe përdoret si lëndë ushqyese shtesë. Përbërësit e mjaltit janë raportuar se ushtrojnë efekte antioksiduese, antimikrobike, anti-inflamatore, antiproliferative, antikancerogjene dhe antimetastatike. Shumë prova sugjerojnë përdorimin e mjaltit në kontrollin dhe trajtimin e plagëve, diabetit mellitus, kancerit, astmës, dhe gjithashtu në sëmundjet kardiovaskulare, neurologjike dhe gastrointestinale. Mjalti ka një rol të mundshëm terapeutik në trajtimin e sëmundjes nga vetitë fitokimike, anti-inflamatore, antimikrobike dhe antioksiduese. Flavonoidet dhe polifenolet, të cilat veprojnë si antioksidantë, janë dy molekula kryesore bioaktive të pranishme në mjaltë. Sipas literaturës moderne shkencore, mjalti mund të jetë i dobishëm dhe ka efekte mbrojtëse për trajtimin e kushteve të ndryshme të sëmundjeve. Bazuar në këto fakte, rekomandohet shumë përdorimi i mjaltit në repartet klinike.

Mjalti dhe diabeti Ekzistojnë prova të forta që tregojnë efektet e dobishme të mjaltit në trajtimin e diabetit mellitus. Këto rezultate tregojnë për perspektivat terapeutike të përdorimit të mjaltit ose antioksidantëve të tjerë të fuqishëm si një shtesë e ilaçeve standarde antidiabetike në kontrollin e diabetit mellitus. Sa i përket kufizimeve që lidhen me përdorimin e antioksidantëve, ndërhyrjet e tjera që synojnë zvogëlimin e specieve reaktive ROS mund të përdoren gjithashtu si një shtesë e terapisë konvencionale të diabetit. Në një nga provat klinike të diabeti mellitus tip 1 dhe tip 2, aplikimi i mjaltit u shoqërua me indeks të glicemisë në mënyrë dramatike më të ulët sesa me saharozë ose glukozë. Në pacientët me diabet, mjalti mund të shkaktojë në mënyrë të konsiderueshme një ulje të nivelit të glukozës plazmatike. Në pacientët normalë dhe hiperlipidemikë, ai gjithashtu zvogëlon përmbajtjen e lipideve të gjakut, homocisteinën dhe proteinën C reaktive. Për më tepër, efektet terapeutike të mjaltit në administrimin e diabetit nuk mund të kufizohen vetëm në kontrollin e glicemisë, por gjithashtu mund të shtohen në përmirësimin e sëmundjeve të ndërlikuara metabolike që shoqërojnë diabetin.

Mjalti dhe kanceri Studimet e tanishme tregojnë se mjalti mund të ushtrojë efekte antikancerogjene përmes disa mekanizmave. Hetimet kanë treguar që mjalti ka veti antikancerogjene përmes ndërhyrjes së tij në rrugë të shumta sinjalizuese të qelizave, duke përfshirë nxitjen e apoptozës, antimutagjenike, antiproliferative dhe anti-inflamatore. Mjalti modifikon përgjigjet imune. Mjalti është treguar për të parandaluar përhapjen e qelizave të kancerit, ai shkakton depolarizim të membranës mitokondriale në disa lloje të kancerit siç janë qelizat e kancerit të lëkurës (melanoma), qelizat epiteliale të adenokarcinomës, qelizat e kancerit të qafës së mitrës, [86] qelizat e kancerit endometrial, qelizat e kancerit të mëlçisë, qelizat e kancerit kolorektal, qelizat e kancerit të prostatës, karcinoma e qelizave renale, qelizat e kancerit të fshikëzës, qelizat kanceroze të mushkërive, qelizat e kancerit të kockave qelizat (osteosarkoma), leuçemia dhe qelizat e kancerit të gojës (karcinoma e qelizave skuamoze orale). Përveç kësaj, mjalti mund të jetë në gjendje të frenojë disa forma të tumorit në modelimin e kafshëve, përfshirë kancerin e gjirit, karcinomën, melanomën, karcinomën e zorrës së trashë, kancerin hepatik dhe kancerin e fshikëzës. Sidoqoftë, më shumë studime janë të nevojshme për të përmirësuar të kuptuarit tonë për efektin pozitiv të mjaltit dhe kancerit.

Mjalti dhe astma Mjalti përdoret zakonisht në mjekësinë popullore për të trajtuar inflamacionin, kollën dhe ethet. Aftësia e mjaltit për të vepruar në zvogëlimin e simptomave të lidhura me astmën ose si një agjent parandalues ​​për të parandaluar induksionin e astmës është rikonfirmuar në kërkimet e viteve të fundit. Në një studim, Bronkiti kronik dhe astma bronkiale u trajtuan nga konsumi oral i mjaltit në kafshë. Për më tepër, një studim tregoi se trajtimi me mjaltë pengoi në mënyrë efektive inflamacionin e rrugëve të frymëmarrjes, duke zvogëluar ndryshimet histopatologjike të lidhura me astmën në rrugët e frymëmarrjes dhe gjithashtu pengoi induksionin e astmës.

Sëmundjet kardiovaskulare dhe mjalti Antioksidantët e pranishëm në mjaltë si flavonoidet, polifenoliet dhe monofenolikët mund të shoqërohen me një rrezik të zvogëluar të dështimeve kardiovaskulare. Në sëmundjen koronare të zemrës, efektet mbrojtëse të flavonoideve si antioksidues, antitrombotik, anti-ishemik, dhe vazorelaksant zvogëlojnë rrezikun e çrregullimeve koronare të zemrës përmes tre mekanizmave: (a) përmirësimi i vazodilatatimit koronar, (b) duke zvogëluar aftësinë e trombociteteve në gjak për t’u mpiksur, dhe (c) pengojnë oksidimin e lipoproteinave me densitet të ulët. Edhe pse ekziston një spektër i gjerë i llojeve antioksiduese, acidi kafeik, quercetin, fenetil ester, kaempferol, galangin, dhe akacetina mbizotërojnë në lloje të ndryshme të mjaltit. Disa hetime treguan se polifenole të caktuara të mjaltit kanë një funksion premtues farmakologjik në zvogëlimin e sëmundjeve kardiovaskulare. Sidoqoftë, hulumtimi in vitro dhe in vivo dhe provat klinike duhet të fillohen për të vërtetuar më tej këto komponime në aplikimet mjekësore.

Sëmundjet neurologjike dhe mjalti Ekziston një literaturë e rëndësishme shkencore për ilustrimin e agjentëve ushqyes si terapi të reja neuroprotektive, dhe mjalti është një antioksidant i tillë premtues ushqyes. Mjalti ushtron efekte anksiolitike, antidepresive, antikonvulsante dhe antinociceptive dhe përmirëson përmbajtjen oksiduese të sistemit nervor qendror. Polifenolet e papërpunuara në mjalti zvogëlojnë neuroinflamacionin e shkaktuar nga mikroglia që është shkaktuar përmes neurotoksinave imunogjenike ose dëmtimit ishemik. Më e rëndësishmja, polifenolet e mjaltit kundërshtojnë neuroinflamimin në hipokampus, një strukturë e trurit që është e përfshirë në memorje. Polifenolet e mjaltit parandalojnë çrregullimet e kujtesës dhe shkaktojnë prodhimin e kujtesës në nivelin molekular.

Sëmundjet gastrointestinale dhe mjalti Mjalti është sugjeruar si potencialisht i dobishëm për kushte të ndryshme të traktit gastrointestinal, duke nisur me sëmundjet periodontale dhe probleme të tjera në gojë, ndihmon me enzimat e tij në dispepsi, dhe si pjesë e terapisë së rehidrimit oral. Studimet in vitro sugjerojnë që mjalti ushtron aktivitet baktericid kundër Helicobacter pylori, edhe pse një provë klinike e terapisë me mjaltë manuka nuk arriti të tregojë një trajtim të dobishëm. Për më tepër, mjalti mund të jetë efektiv si pjesë e terapisë së rihidratimit dhe në provat klinike, mjalti ka treguar efekte terapeutike në trajtimin e foshnjave dhe fëmijëve të pranuar në spital me gastroenterit. Mjalti ka treguar një zvogëlim të jashtëzakonshëm të diarresë në pacientët e trajtuar me mjalt. Bazuar në këto fakte, rekomandohet shumë përdorimi i mjaltit në repartet klinike. Studimi është kryer nga Universiteti i iranit dhe është botuar në revistën shkencore Pharmacognosy Research, e arshivuar në Biblioteken e Institutit të Shëndetit Publik, USA.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat