Studiuesi i trurit Gerald Hüther: Çfarë në të ardhmen e bënë personin të lumtur?

Shëndetësia

Studiuesi i trurit Gerald Hüther: Çfarë në të ardhmen e bënë personin të lumtur?

Nga: Sherif Ramabaja Më: 23 janar 2021 Në ora: 12:23
Sherif Ramabaja

Të shfaqësh dashuri ndaj vetvetes dhe ndaj qenieve tjera të gjalla - kjo është thelbësore për të ardhmen tonë, thotë studiuesi i trurit Gerald Hüther. Nuk është më çështje nëse mund ta bëjmë këtë, por kur do të fillosh. Dhe këtu vlen: Më e mira nga të gjitha, menjëherë!

Deri më sot, shumë njerëz ende nuk e kuptojnë se sa lehtë mund të humbasim përsëri dhe përsëri në kërkimin tonë për atë se si po shkon jeta dhe të futemi në ngërç fatal. Ideja që ne mund të zgjidhnim të gjitha problemet e botës me arsyen tonë të zhveshur, ishte besimi me të cilin Epoka e Ndriçimit filloi përparimin e saj triumfues mbi treqind vjet më parë.

Arritjet shkencore dhe teknike të sjella nga përdorimi i mendjes së zhveshur gjatë kësaj periudhe janë bërë aq mbresëlënëse dhe aq përcaktuese për jetën tonë sot, sa ishte një tundim i dukshëm për të vendosur aftësitë njohëse njerëzore në qendër të vetë-imazhit tonë.

Vetëm tani, duke pasur parasysh problemet në rritje në botë, bëhet e qartë se me ndihmën e mendjes sonë të zhveshur ne jo vetëm që mund të zgjidhim shumë probleme, por gjithashtu të krijojmë një numër të madh problemesh që nuk kanë qenë më parë. Në vend që të lidhemi gjithnjë e më shumë me gjithçka që jeton, përdorimi i aftësive tona njohëse na ka ndarë gjithnjë e më shumë nga gjithçka që frymon.

Ne fluturojmë për në hënë - dhe nuk bëjmë asgjë për vuajtjet e të tjerëve

Tani mund të fluturojmë në Hënë dhe ndoshta së shpejti edhe në Mars. Por ne shikojmë në mënyrë të pafuqishme dhe joaktive kur një numër i paimagjinueshëm njerëzish vdesin nga uria, gjithnjë e më shumë specie zhduken, luftërat nxiten, pyjet dhe peisazhet e lashta shkatërrohen - ne u detyrohemi të gjitha këtyre dhe shumë zhvillimeve të tjera të rrezikshme për jetën e përdorimit të aftësive njohëse njerëzore. Me sa duket ideja se të gjitha problemet në këtë botë mund të zgjidhen me mendje të zhveshur na ka çuar në një ngërç fatal.

Për fat të mirë, truri ynë njerëzor është ndërtuar në mënyrë të tillë që në çdo moment të jetës të jetë në gjendje të rindërtojë ndërlidhjet e qelizave nervore që janë formuar deri në atë pikë, të cilat përcaktojnë të menduarit, ndjenjën dhe veprimin dhe t'i përshtatin ato me kërkesat e reja.

Në ndryshim nga robotët dhe automatat, ne njerëzit kemi nevoja jetësore që janë thellë brenda nesh . Ato janë mesazhe që rriten nga gjallëria jonë vetanake dhe na nxitin ta ruajmë këtë qenie të gjallë në ne dhe ta shprehim atë përmes mënyrës sesi e trajtojmë veten dhe të gjitha gjallesat. Nuk ka nevojë për një hyrje, ne vetëm duhet ta bëjmë atë. Për shembull, duke e trajtuar veten pak më me dashuri.

Shumë njerëz e kanë të vështirë të sillen me dashuri ndaj vetes

Por kjo mund të jetë ende shumë e vështirë për shumicën e njerëzve për momentin. Ideja është ngulitur shumë fort në trurin e tyre, saqë të gjitha problemet në këtë botë mund të zgjidhen me mendje. Mendjet tona na mundësojnë të zhvillojmë ide se si duhet bërë diçka në mënyrë që ajo të çojë në rezultatin e dëshiruar.

Por dështon keq kur bëhet fjalë për plotësimin e nevojave tona të jetesës. Mendja nuk e di ose na tregon se çfarë është e rëndësishme në jetë. Ajo nuk ka ide për nevojat tona reale njerëzore. Përkundrazi, ne mund ta përdorim edhe për të shtypur këto nevoja jetësore.

Kujtojeni vitalitetin tuaj

Në vend të bindjeve dhe ideve tona të patundshme për atë që është e rëndësishme në jetë, ne do të duhet të rilidhemi me vitalitetin tonë, me gëzimin tonë në zbulimin dhe krijimtarinë , me sensualitetin dhe vetëdijen tonë trupore, gjithashtu me nevojën tonë për përkatësi dhe siguri në bashkëjetesë me të tjerët .

Atëherë më në fund do të mund të gjenim përsëri gjithçka që të gjithë tashmë e kemi sjellë në botë dhe e kemi provuar të paktën për një kohë kur ishim fëmijë të vegjël. Por në atë kohë nuk e dinim se sa shpejt dhe sa kohë do ta humbnim këtë gjallëri, të cilën e merrim si të mirëqenë, duke ndjekur idetë e prindërve tanë, edukatorëve dhe mësuesve dhe të gjithë njerëzve të tjerë për të cilët u udhëzuam.

Por së pari, nuk është kurrë vonë për të gjetur atë që kemi humbur atëherë dhe, së dyti, ne mund t'i ndihmojmë fëmijët tanë sot që të mos kenë më nevojë të shtypin gjithçka që i bën ata të gjallë në të ardhmen. Një fëmijë mund të zhvillojë një qëndrim të brendshëm të dashur ndaj vetvetes dhe ndaj të tjerëve vetëm nëse shoqërohen me dashuri në rrugën e tyre për në jetë.

Pritjet e fëmijës suaj: Të dashur në fillim

Mund të jetë një realizim i papërshtatshëm për disa prindër, por ndërveprimi i dashur me një fëmijë fillon me bashkimin e spermës me një qelizë vezë. A është vërtet ajo që i bashkon prindërit në aktin seksual ajo që meriton etiketën " dashuri "?

A kërkohet nga ju fëmija në zhvillim, a mund ta pranojnë prindërit që të jenë ashtu siç keni apo keni tashmë një pritje, një ide pak a shumë të saktë se çfarë lloj fëmije duhet të bëhet? A doni t’i jepni jetë një fëmije apo keni nevojë për një fëmijë që të jetë i lumtur vetë?

Këto janë pyetje të vështira, por mënyra se si u përgjigjeni prindërve të ardhshëm do të përcaktojë nëse do ta bëni fëmijën tuaj objekt të pritjeve, qëllimeve dhe synimeve tuaja para se ata të lindin. Nuk është një fillim i mirë. Është e vështirë të bëhesh një person i dashur nëse, si një fëmijë i vogël, nuk do të gjesh ose merrje atë që të duhej aq shumë.

Se funksionon ndryshe - dhe si duhet të funksionoj - mund të vërehet me shumë nëna dhe baballarë të brezit aktual të prindërve. Për ta, mbështetja e dashur dhe aq shumë e dashur fillon në grupin e përgatitjes së lindjes. Do të ishte gjithashtu e paimagjinueshme disa vjet më parë që ka gjithnjë e më shumë prindër që i lënë të porsalindurit të rriten "pa pelena" dhe nëna që ushqejnë me gji fëmijën e tyre për aq kohë sa i nevojitet dhe që përgatisin vetë ushqimin e fëmijës.

I dashur në kopshtin e fëmijëve

Fëmijët tanë sjellin gjithçka që u nevojitet për një jetë të lumtur dhe të suksesshme në botë. Gëzimi i tyre i pabesueshëm në zbulimin dhe krijimtaria, nevoja e tyre për përkatësi dhe solidaritet, gëzimi i tyre ngjitës - askush nuk ka nevojë t'i zgjojë ose t'i inkurajojë ata. Do të ishte më se e mjaftueshme nëse do të bënim gjithçka për të siguruar që fëmijët tanë të mos e humbnin këtë thesar .

Kjo është arsyeja pse është mirë nëse prindërit nuk duhet të sjellin fëmijët e tyre në institucionet e kujdesit për fëmijët shumë herët. Atje numri i fëmijëve për t'u kujdesur nga një shok i dashur duhet të jetë sa më i vogël që të jetë e mundur. Dhe natyrisht, kopshtet pyjore janë më të përshtatshme për t'u dhënë fëmijëve mundësinë të provojnë me lojë se çfarë ka për të zbuluar dhe dizajnuar në një botë kaq komplekse jashtë natyrës sesa të gjitha qendrat e kujdesit ditor, pa marrë parasysh sa janë të mobiluara dhe të pajisura me lodra të vlefshme për edukimin (çfarë termi pa dashuri).

Të dashur në shkollë

Ajo që asnjë fëmijë adoleshent nuk duhet të humbasë në të ardhmen gjatë vijimit të shkollës dhe trajnimit të mëvonshëm është gëzimi për të mësuar që është i lindur për të gjithë fëmijët. Por, sa mund të durojë një fëmijë me dëshirën e tij të lindur për të krijuar vetveten nëse të tjerët i tregojnë vazhdimisht atë që duhet të bëjë dhe si apo edhe të bëjë në një moment të caktuar?

Nuk i mbeten zgjidhje të tjera përveç shtypjes së gëzimit të tij në zbulimin dhe krijimtarinë. Në praktikë, kjo funksionon përmes një frenimi gjithnjë e më efektiv të atyre lidhjeve neuronale në trurin tuaj që gjenerojnë këto nevoja dhe i bëjnë ato të dukshme. Fëmijët që e kanë arritur këtë mund të përmbushin pritjet e prindërve, edukatorëve ose mësuesve të tyre pa ankesa dhe protesta, dhe mund të bëjnë gjithçka që u mësohet dhe të bëjnë gjithçka që u kërkohet atyre.

Shumica e adoleshentëve përpiqen dhe përpiqen të bëhen ato që të dashurit e tyre presin që të jenë. Atëherë ata pranohen, vlerësohen dhe vlerësohen dhe lejohen të përkasin. Disa nga këta artistë adaptues kalojnë tërë jetën e tyre duke u përpjekur të përmbushin pritjet e të tjerëve në mënyrë që të marrin miratimin e tyre.

Fëmijët mësojnë të jenë pa dashuri me veten dhe trupat e tyre

Jo të gjithë vijnë në vete më vonë kur shkolla ka mbaruar; shumica e tyre vazhdojnë ta bëjnë këtë si të rritur dhe madje përpiqen të bëhen më të mirë. Ajo ka kohë që ka brendësuar pritjet që prindërit e saj, edukatorët dhe mësuesit i kishin vendosur asaj në të kaluarën. Prandaj, ata tani i presin të gjitha këto nga vetja e tyre.

Ata e shohin trupin e tyre ose si një pengesë e bezdisshme ose si një mjet për tu optimizuar. Ata kanë mësuar të jenë pa dashuri me veten e tyre, dhe për këtë arsye ata janë të dashur ndaj të tjerëve.

Të jesh i dashur me veten tënde: një parakusht për një jetë të lumtur

Gradualisht, gjithnjë e më shumë njerëz kanë filluar të kuptojnë se ekziston një mënyrë shumë e thjeshtë dhe menjëherë vepruese për të arritur një transformim të tillë. Në terma të përgjithshëm, kjo ka të bëjë me ndjenjën si modelja e jetës suaj përsëri, nga rolet përkatëse të objektit që ajo ose ai kishte marrë me guxim të luante, për t´u kthyer në subjektivitetin tuaj.

Do të ishte plotësisht e mjaftueshme nëse një person, pa marrë parasysh sa vjeç është dhe sa shpesh dhe sa ai ose ajo tashmë ka humbur në jetë, do të dilte me idenë që thjesht tash e tutje, të ishte pak më i dashur me veten e tij. Kushdo që e bën këtë fillon të transformohet vetë. 

Thjesht të mos bësh asgjë që nuk është e mirë për ty, është sekreti i të gjithë njerëzve të lumtur dhe të shëndetshëm.

Nëse dikush vendos të jetë pak më i dashur me veten e tij tani e tutje nuk lë shumë hapësirë ​​për diskutime të pafundta. Ose ajo ose ai vendos ta bëjë këtë dhe të paktën ta provojë një herë. Apo ndoshta jo. Kjo varet tërësisht nga ai person dhe në asnjë mënyrë nuk varet nëse të tjerët bëjnë të njëjtën gjë. Sidoqoftë, çdokush që fillon të jetë pak më i dashur me veten e tij, do ta vërejë shpejt se atëherë e pëlqen më shumë veten e tij.

Ata që fillojnë ta pëlqejnë vetveten fillojnë të shohin botën dhe njerëzit e tjerë me sy të ndryshëm: gjithashtu me shumë dashuri. Dhe ata që e përjetojnë këtë, tani e tutje do të përpiqen ta bëjnë jetën më të dashur së bashku me këta të tjerët. Është dashur shumë kohë për ta kuptuar këtë dhe do të kalojë edhe pak kohë para se të mundemi ta bëjmë këtë. Por ne tashmë mund ta presim botën, që me dashuri do ta krijojmë së bashku.

Për autorin e ftuar

Gerald Hüther është një nga studiuesit më të famshëm të trurit në Gjermani. Në praktikë, ai merret me kërkime parandaluese neurobiologjike brenda kornizës së iniciativave dhe projekteve të ndryshme. Ai e sheh veten si një "ndërtues urash" midis njohurive shkencore dhe praktikës shoqërore ose individuale të jetës.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat