Sëmundja kronike dhe efektet e saj sociale dhe emocionale

Shëndetësia

Sëmundja kronike dhe efektet e saj sociale dhe emocionale

Më: 1 prill 2021 Në ora: 18:00
Foto ilustrim

Kur përballeni me sëmundje, e gjithë jeta juaj ndryshon plotësisht. Sidoqoftë, në kohët aktuale, kur jetëgjatësia është rritur shumë  është mjaft e zakonshme që njerëzit të jetojnë me një sëmundje kronike. Në fakt, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (2016), jetëgjatësia është rritur me pesë vjet që nga viti 2000. Kjo është kryesisht për shkak të përparimeve në mjekësi dhe kërkimeve mjekësore.

Në shumë raste, trajtimet që ekzistojnë janë thjesht paliative. Kjo do të thotë që ata nuk e kurojnë plotësisht sëmundjen, por pacienti arrin të jetojë me të. Sidoqoftë, jetesa me një sëmundje kronike do të ketë efekte negative në jetën e tyre të përditshme. Si pasojë, kjo mund të çojë në një rënie të cilësisë së jetës së tyre.

Sëmundja kronike

Organizata Botërore e Shëndetësisë e përcakton sëmundjen kronike si një çrregullim organik funksional që detyron një ndryshim në stilin e jetës së një personi. Për më tepër, sëmundja ka tendencë të vazhdojë gjatë gjithë jetës së tyre. Zakonisht është një gjendje që zgjat më shumë se gjashtë muaj dhe përparon ngadalë. Këtu janë disa nga sëmundjet më të zakonshme kronike:

Sëmundjet kardiovaskulare, përfshirë infarktet e miokardit dhe goditjet në tru.

Kanceri

Diabeti

Osteoporoza

Shumë faktorë endogjenë mund të ndikojnë në shfaqjen e këtyre llojeve të sëmundjeve, siç janë hormonet. Sidoqoftë, është e rëndësishme të mbani mend se mund të përpiqeni të përmirësoni rrethana të caktuara në mënyrë që t’i ndaloni ato të ndodhin. Për shembull, mbajtja e një jetese të shëndetshme, shmangia e stresit dhe sigurimi që po jetoni në një mjedis të shëndetshëm. Këto janë vetëm disa nga armët që keni në dispozicion.

Efektet e sëmundjes kronike

Kronike ose jo, çdo sëmundje ka efekte negative që ndikojnë në jetën tuaj. Ky artikull përqendrohet në më të zakonshmet.

Efektet sociale

Castillo, Mañas, Moralejo dhe Ahijado (2017) deklaruan se mund të ndodhin shumë ndryshime, kur një pacient zhvillon një sëmundje kronike:

Modifikimi i rolit të pacientit. Në shumë raste, pacientët vuajnë një humbje të autonomisë dhe pavarësisë. Prandaj, ata mund të kenë nevojë për kujdes dhe vëmendje.

Duke vazhduar nga pika e fundit, pacienti mund të ketë nevojë për një kujdestar. Zgjidhja më e mirë do të ishte një grua nga familja e pacientit. Prandaj, preken gjithashtu zakonet dhe rutinat e tyre.

Braktisja e punëve të shtëpisë dhe detyrave të përditshme.

Ndikimi në punën e pacientit. Për shembull, ata mund të detyrohen të braktisin përkohësisht karrierën e tyre. Për më tepër, kujdestarit të tyre mund t’i duhet të bëjë të njëjtën gjë.

Efektet negative në gjendjen financiare të pacientit dhe familjes së tyre.

Humbja e marrëdhënieve shoqërore.

Efektet psikologjike dhe emocionale

Efektet psikologjike të sëmundjes kronike janë si më poshtë:

Ankth. Kjo mund të jetë për shkak të pasigurisë për të ardhmen ose simptomave të dhimbjes.

Depresioni.

Problemet e adaptimit. Vuajtësit duhet të përpiqen të merren me një situatë që u ka ndryshuar plotësisht jetën.

Frika nga e panjohura. Frika nga dhimbja.

Në disa raste, frika nga vdekja. Sidomos nga sëmundje të tilla si ato kardiovaskulare ose kanceri.

Ndjenja e fajit ose pendimit. Pacienti shpesh ndëshkon veten, duke menduar për atë që ka bërë gabim ose atë që mund të kishte bërë më mirë.

Me pak fjalë, ndërsa është e qartë se trajtimi in sëmundjes është gjëja e duhur për t’u bërë, duhet që të merren parasysh edhe efektet psikosociale. Si pasojë, duhet të merret parasysh shëndeti mendor dhe emocional i pacientit, si dhe i atyre që janë pranë tyre. Për më tepër, si mjedisi shoqëror i të sëmurit ashtu edhe mbështetja që u ofron atyre janë jashtëzakonisht të rëndësishme. Të gjithë këta faktorë formojnë një pjesë themelore të aftësisë së një pacienti për të jetuar me sëmundje kronike.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat