Si formohen mpiksjet e gjakut, trombet dhe si trajtohet tromboza

Shëndetësia

Si formohen mpiksjet e gjakut, trombet dhe si trajtohet tromboza

Më: 12 prill 2021 Në ora: 08:36
Ilustrim

Tromboza paraqet mpiksjen e gjakut brenda një ene gjaku – kryesisht venët (ndonjëherë edhe arteriet) që rezulton me bllokim të qarkullimit të gjakut në enën e gjakut, duke mbushur enën e gjakut me mpiksje gjaku – tromb, që kryesisht ngjitet në murin e enës dhe ndërhyn në qarkullimin e saj, duke rezultuar në ënjtje të këmbës, dhimbje, mavijosje dhe peshë në këmbë, rrallëherë në krah.

SHKAQET E SHFAQJES SË TROMBOZËS

Shkaqet e trombozës janë të shumta: nga çrregullimet e mpiksjes së gjakut pas gjendjeve të dhimbshme, çrregullimi i faktorit të mpiksjes së gjakut, tumoret, pengimi i qarkullimit të gjakut në qetësi, presioni i zvogëluar i atmosferës, mungesa e peshës, dëmtimet e enëve të gjakut për shkak të shkaktarëve të jashtëm, dëmtimi ose shkaku i brendshëm, si dhe përfshirja e enës së gjakut.

Tromboza venoze e thellë që prek venat kryesore dhe është gjendje e rrezikshme me mundësinë e shkëputjes së trombit – mpiksjet dhe pjekuria në zemër dhe mushkëri duke predispozuar emboli pulmonare, e cila mund të jetë gjendje e rrezikshme për jetën dhe një nga shkaqet e papritura të vdekjes
Tromboza venoze sipërfaqësore zakonisht shoqërohet me inflamacion dhe në përgjithësi nuk është gjendje e rrezikshme (inflamacion dhe skuqje e dukshme në venat sipërfaqësore të këmbës ose krahut), ndërsa më shpesh e ndjeshme ndaj dhimbjeve të krahut, ndonjëherë pas injeksionit venoz ose dhënies së gjakut.

TRAJTIMI I TROMBOZËS
Në natyrën e trupit të njeriut është luftë natyrale kundër trombozës me të ashtuquajturën aktivitet natyror trombolitik, aftësia e trupit që me faktorët e tij të gjakut kryesisht të parandalojë formimin e mpiksjes së gjakut dhe përfundimisht të shpërndajë mpiksjen e gjakut. Kështu, në fillim, shumica e mpiksjeve të vogla dhe të panjohura zhduken, të cilat zakonisht nuk i zbulojmë kurrë.

Trajtimi i trombozës është specifik dhe kërkon trajtim në spital dhe përdorimin e antikoagulantëve për trombozë të thellë venoze, ndërsa për inflamacionin sipërfaqësor të venave me trombozë (tromboflebit) rekomandohet përdorimi i barnave anti-inflamatore.

PARANDALIMI
Rekomandimet për parandalimin e trombozës kryesisht i referohen lëvizjes së rregullt normale (ndonjëherë e theksuar – sforcimi ekstrem dhe i papritur dhe sporti mund të jetë faktor në shkaktimin e trombozës), pirja e shumë lëngjeve, veçanërisht në verë, kontrolle sistematike periodike për të zbuluar dhe kontrolluar faktorët e rrezikut, trajtimi i gjendjeve të dhimbshme, çrregullimet e njohura të mpiksjes, tumoret, venat me variçe.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat