Ushqimet tuaja kanë skaduar? Rreziqet për shëndetin dhe këshilla për konservimin - Bota Sot
Ushqimet tuaja kanë skaduar? Rreziqet për shëndetin dhe këshilla për konservimin

Ushqime

Ushqimet tuaja kanë skaduar? Rreziqet për shëndetin dhe këshilla për konservimin

Më: 15 janar 2020 Në ora: 13:41
Ilustrim

Ndonjëherë për të shmangur humbjen e ushqimit ne hamë ushqim përtej datës së skadimit të tij. Një rrethanë që mund të çojë në dëmtimin e shëndetit. Por, le të shohim se cilat janë rreziqet serioze që ne marrim përsipër nëse konsumojmë një ushqim të skaduar, mitet e rreme për produktet dhe qëndrueshmërinë e pretenduar të tyre me kalimin e kohës.

Para së gjithash, duhet të kuptohet ndryshimi midis formulimit "të harxhohet mundësisht" dhe "të konsumohet brenda", shkrime që kanë një kuptim shumë të ndryshëm.

E dyta do të thotë që produkti nuk do të konsumohet më, sepse, përtej datës së skaduar të treguar, ushqimi do të jetë i dëmshëm për shëndetin për shkak të përhapjes së lartë të baktereve brenda.

Prandaj, mund të ndodhin infeksione të tilla si salmonelë dhe helmim nga ushqimi siç është botulizmi ose stafilokoku.

Për sa i përket "të konsumohet mundësisht", ky term nënkupton që nëse produkti ruhet siç duhet, ai do të vazhdojë të ruajë vetitë e tij organoleptike dhe ushqyese edhe pas datës së skadimit, madje jo për një kohë të gjatë pasi që tregohet si data e skadimit mbase humbet mbi të gjitha shijen origjinale të ushqimit.

Në këtë rast, megjithatë, mund të shfaqen pasoja më të buta të tilla si dhimbje barku, të vjella dhe diarre.

Djathrat e freskët, proteinat si mishi dhe peshqit, si dhe qumështi dhe vezët janë të rrezikshme për shëndetin për shkak të origjinës së tyre shtazore që lehtëson përkeqësimin e tyre.

Për shembull, qumështi i freskët përkeqësohet në vetëm 2 ditë, ndërsa i zier mund të arrijë të rezistojë deri në 4 ditë. Nëse hapet, ushqimi fillon humbet. Për këtë arsye, ju rekomandojmë të kontrolloni kohërat e ruajtjes të treguara në paketë.

Në përgjithësi, nuk duhet të kalojë kurrë më shumë se 3/4 ditë dhe duhet të futet në frigorifer, ku falë temperaturave të ulëta, përhapja e baktereve ngadalësohet.

Ushqimet e ngrira gjithashtu kanë një datë përtej së cilës ushqimi mund të jetë i dëmshëm për shëndetin, megjithëse shumë më gjatë se një ushqim i freskët.

Ushqimi pa datën e skadimit: mbani në vëmendje konservimin

Sipas mendimit të zakonshëm, disa ushqime nuk kanë një datë skadimi siç janë sheqeri, kripa, uthulla, vera, speci. Edhe në këto raste, megjithatë, duhet pasur kujdes për ruajtjen e tyre. Prandaj kujdes nga oksigjeni, drita dhe temperatura, potencialisht shumë të dëmshme për këto ushqime. Prandaj rekomandohet të mos i ekspozoni në rrezet e diellit, t’i mbani ato në një vend të thatë dhe t’i vendosni ato brenda rafteve vetëm nëse ato më parë janë mbyllur.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat