Këto 4 modele të ushqyerit të shëndetshëm lidhen me një rrezik më të ulët të vdekjes

Ushqime

Këto 4 modele të ushqyerit të shëndetshëm lidhen me një rrezik më të ulët të vdekjes

Më: 26 janar 2023 Në ora: 12:54
Foto ilustrim

Sipas një studimi individët që konsumonin një dietë më të pasur me lëndë ushqyese kishin më pak gjasa të vdisnin herët.

Zakonet e të ngrënit të 119,315 individëve (75,230 gra dhe 44,085 burra) nga Studimi i Shëndetit të Infermierëve dhe Studimi Pasues i Profesionistëve Shëndetësor u vlerësuan gjatë 36 viteve. Gjatë asaj periudhe kohore, ata vlerësuan aderimin dhe rezultatet në lidhje me katër modele të ndryshme diete, të cilat të gjitha i përmbahen në një farë mase Udhëzimeve Dietare të Shteteve të Bashkuara për Amerikanët .

Studimi zbuloi se ka shumë mënyra për t’iu përmbajtur një diete të shëndetshme

Individët me respektimin më të madh të të paktën njërit prej indekseve të ushqimit më të shëndetshëm kishin rrezikun më të ulët të vdekjes krahasuar me individët me respektimin më të ulët. Ky rezultat u pa në të katër indekset e ushqimit të shëndetshëm. Për më tepër, ky rezultat ishte i qëndrueshëm midis grupeve të shumta racore dhe etnike. Është parë gjithashtu në një mënyrë të varur nga doza (sa më i madh të jetë rezultati, aq më i ulët është rreziku për vdekje të hershme nga sëmundjet kardiovaskulare, sëmundjet e frymëmarrjes dhe kanceri). Rezultatet më të larta të aderencës për AMED dhe AHEI u shoqëruan më tej me një rrezik më të ulët të vdekshmërisë nga sëmundjet neurodegjenerative.

Për një jetë më të gjatë, fokusohuni në këto 5 zakone dietike:

Përqendrohuni te fibra

Një nga mënyrat më të mira për të konsumuar më shumë bimë është të fokusoheni në marrjen e më shumë fibrave. Një përmbledhje sistematike dhe meta-analizë e vitit 2019 në revistën Lancet zbuloi se marrja e mjaftueshme e fibrave (midis 25g deri në 29g në ditë) lidhej gjithashtu me një ulje të rrezikut të të gjitha shkaqeve dhe ulje të sëmundjeve të zemrës, diabetit të tipit 2 dhe kancerit kolorektal.

Arra

Konsumimi i arrave u theksua në të katër modelet e të ngrënit në studim. Arrat janë të larta në yndyrna të shëndetshme, të cilat mund të ndihmojnë në rritjen e ngopjes, një komponent kyç i menaxhimit të peshës. Ato gjithashtu janë lidhur me një shëndet më të mirë të trurit dhe mund të ulin rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Merrni ngjyra

Ngjyra është jetike në botën e bimëve dhe vjen nga komponimet e quajtura fitonutrientë që i japin bimës ngjyrë dhe përfitim. Studimet tregojnë se konsumimi i frutave dhe perimeve shumëngjyrëshe gjithashtu mund të çojë në një jetë më të gjatë.

Zgjidhni burimet bimore dhe detare të proteinave

Fasulet, bishtajoret dhe peshku u theksuan në disa nga modelet e të ngrënit. Modeli AMED, inkurajoi konsumimin e peshkut yndyror, si salmoni, që mund të sigurojë sasi të bollshme të acideve yndyrore omega-3. Në të kundërt, fasulet dhe bishtajore ofrojnë fibra përveç proteinave.

Gjeni fleksibilitet

Studimi tregoi se ushqimi i shëndetshëm mund t’i përshtatet individit – dhe se ndjekja e qasjeve të shumta brenda temave të përbashkëta mund të çojë në përfitime të rëndësishme shëndetësore.

“Në mënyrë që dikush t’i përmbahet një diete të shëndetshme afatgjatë, duhet ta shijojë atë. Pra, është e rëndësishme që individët t’i përshtatin këto modele të të ushqyerit të shëndetshëm me preferencat e tyre ushqimore dhe kulturore. Gjithashtu, nuk ka nevojë t’i përmbahen vetëm një qasjeje diete për tërë jetën. Për të rritur shumëllojshmërinë dhe respektimin, mund të kaloni midis këtyre dietave të ndryshme të shëndetshme ose të krijoni dietën tuaj”.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat