Blick zbulon: Ndryshime të mëdha në Zvicër këtë Maj!

Zvicra

Blick zbulon: Ndryshime të mëdha në Zvicër këtë Maj!

Më: 30 prill 2024 Në ora: 11:04
Që nga Maji, autoritetet gjermane mund të mbledhin direkt në Zvicër gjobat – me kusht që ato të jenë mbi shumën kufizuese prej 70 eurosh.

Sipas gazetës Blick, në Maj do të ndodhin ndryshime të mëdha në Zvicër, duke përfshirë rritjen e gjobave, uljen e normave të interesit dhe më shumë.

1. Gjermania mund të mbledhë gjobat direkt në Zvicër

Deri më tani, shoferët zviceranë që merrnin një gjobë në Gjermani nuk kishin pse të shqetësoheshin se do të përballen me ndonjë masë në Zvicër. Arsyeja është se Gjermania nuk kishte mundësi të mbledhë gjobat direkt. Por, kjo ndryshon më 1 Maj 2024 me një marrëveshje të re. Autoritetet zvicerane do të ndihmojnë autoritetet gjermane të mbledhin gjobat nga shkelësit e rregullave të trafikut, megjithatë vetëm për gjobat që kapin shumën prej 70 eurosh. Anasjelltas, Zvicra tani mund të mbledhë gjobat që janë mbi 80 franga direkt në Gjermani. Në Zvicër, shuma kufizuese arritet më shpejt se në Gjermani, prandaj marrëveshja është në avantazhin e Zvicrës. Për shembull, në Gjermani, një shofer duhet të kalojë limitin e shpejtësisë me të paktën 21 km/h për të arritur shumën kufizuese, ndërsa në Zvicër, mjafton vetëm një kalim i shpejtësisë me 6 km/h.

2. Bankat Kantonalë ulin normat e interesit

Banka Kantonale e Appenzellit ul normat e interesit për llogaritë e ndryshme me 0.2 pikë përqindje më 1 Maj 2024. Siç bëhet e ditur nga njoftimi i bankës, llogaria e kursimeve do të ketë vetëm 0.8 për qind interesa nga 1.0 për qind, llogaria personale 0.1 nga 0.3 për qind dhe llogaria e lirisë 0.6 nga 0.8 për qind. Edhe Banka Kantonalë e Obwaldit dhe e Nidwaldit do të përshtasin normat e tyre të interesit më 1 Maj 2024.

3. Lidhje e re e trenit SBB direkt në Europapark

Më 18 Maj 2024, SBB nis një lidhje të re të trenit. Me këtë, udhëtarët nga Bazeli, me një ndërrim të vetëm në Ringsheim për autobusin, mund të arrijnë direkt në Europapark. Oferta është e vlefshme të shtunave, të dielave dhe në ditët e festave më 20 Maj, 1 Gusht dhe 1 Nëntor. Përfshihet udhëtimi i ardhjes dhe i kthimit nga stacioni i trenit Bazeli SBB dhe bileta e hyrjes në Europapark. Bileta e quajtur RailCoaster, me hyrje në Europapark, kushton nga 89 franga.

4. Asnjë pagesë e tatimeve me para në dorë më në Departamentin Financiar të Bazelit

Taksat nuk mund të paguhen më me para në dorë në një sportel të Departamentit Financiar të Bazelit. Kanton Bazel-Qyteti mbyll sportelin me para në dorë më Maj 2024 për shkak të kërkesës në rënie nga ana e popullsisë. Në vitin 2022, u regjistruan gjithsej 827 pagesa me para në dorë në sportel. Mbi 99 për qind e popullsisë së Bazelit paguajnë taksat pa para në dorë.

 

Image

5. Swiss nis fluturime drejt një destinacioni të ri

Më 7 Maj, Swiss nis fluturimet drejt kryeqytetit të Koresë së Jugut, Seulit. Parashikohen tre fluturime në javë, njofton kompania e fluturimeve. Ky është hera e parë në historinë e firmës që Swiss shërben këtë metropolë aziatike.

6. SBB rrit pagat

Më 1 Maj 2024, SBB do të rrisë pagat e punonjësve të saj. Sipas një njoftimi nga kompania, gjithashtu ka një prim të njëhershëm si pjesë e kompensimit të inflacionit. Masa përfshin një rritje të përgjithshme të pagave prej 1.0 për qind. Madhësia e primës së njëhershme varet nga orari i punës. Për ato me një orar pune prej 50 për qind ose më shumë, primi është 1000 franga. Për ata me më pak se 50 për qind, është 500 franga. Megjithatë, sipas SBB, ky prim është tashmë paguar me pagën e Janarit 2024.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat