‘Çdo ditë jetoj me këtë akt’ - Fjalët e fundit para vendimit

Zvicra

‘Çdo ditë jetoj me këtë akt’ - Fjalët e fundit para vendimit

Më: 13 qershor 2024 Në ora: 09:55
Shqiponja I. 41) dhe Afrim T. (49)

Sot ka vazhduar procesi gjyqësor për vrasjen e Shqiponja I., ku Afrim T. akuzohet për vrasjen e gruas së tij në shtator të vitit 2022 në shtëpinë e tyre në Bergdietikon. Prokuroria kërkon 18 vjet burgim për të akuzuarin, ndërsa mbrojtja argumenton për një dënim më të lehtë prej 8 vjetësh për vrasje nga pakujdesia.

Përmbledhje e javës së procesit

Çfarë do të vendosin gjykatësit e Gjykatës së Qarkut Baden AG në çështjen e vrasjes në Bergdietikon AG? E sigurt është: Afrim T.* (49) ka pranuar këtë javë gjatë procesit se ai ka vrarë gruan e tij, ekonomisten e njohur Shqiponja I.** (41), në shtator të vitit 2022 në banjën e shtëpisë së tyre. Kjo, sepse ai - siç tha ai - pak para ngjarjes kishte parë një foto, në të cilën ajo ishte në një pozë të qartë me një burrë tjetër, në telefonin e saj. Dhe: Vetëm atëherë ai mësoi për lidhjen e gruas së tij. Për këtë arsye, mbrojtësi i Afrim T. kërkoi dënimin për vrasje nga pakujdesia me tetë vjet burg.

Prokurori, nga ana tjetër, ishte i bindur se bëhej fjalë për një vrasje. I akuzuari e dinte për lidhjen dhe kishte vepruar "pa skrupuj". Për më tepër, ai kishte dashur të falsifikonte ngjarjen si një vetëvrasje të gruas së tij. Ai hodhi një tharëse flokësh të ndezur në banjë, e mbylli derën dhe shtyu çelësin nën derë në banjë. Pas kësaj, ai gënjeu jo vetëm nënën e tij që erdhi me nxitim, policinë dhe ekipet e emergjencës, por edhe fëmijët e tij dhe të afërmit e tjerë. Sipas prokurorit, Afrim T. kishte në perspektivë 1.8 milion franga nga kontratat e trashëgimisë dhe kujdesit, nëse gruaja e tij do të vdiste. I akuzuari i kishte përfunduar këto kontrata vetëm tre ditë para ngjarjes.

Në gjykatë, Afrim T. insistoi se kishte vepruar në gjendje afektive kur pa foton. Dhe ai tha: "Më vjen shumë keq." Mbrojtësi i tij më pas i atribuon viktimës një lloj faji të pjesërishëm për ngjarjen. Nëse gruaja e tij atë natë nuk do të kishte shkuar në banjë dhe nuk do të kishte parë fotot seksuale dhe nuk do të kishte sulmuar burrin e saj atje, "ngjarja nuk do të kishte ndodhur".

Në fjalën e tij të fundit, Afrim T. përpiqet sërish të shfaqë emocione. Me fjalë personale drejtuar fëmijëve të tij dhe gruas së tij. Për të afërmit e Shqiponja I. është e qartë: "Gjithçka ishte vetëm një shfaqje."

A do ta shohë edhe gjykata kështu? Vendimi do të shpallet të premten në orën 15:00. Blick do të jetë sërish aty live.

Emri i njohur ** Emri i ndryshuar

Afrim T. ka fjalën e fundit

Tani i akuzuari ka fjalën e fundit. Ai lexon. "Çdo ditë jetoj me këtë akt," thotë ai. "Më vjen keq." Ai e ndien mungesën e fëmijëve dhe gruas së tij. Ai pendohet shumë për atë që ka bërë. Fëmijët e tij do të kenë shumë pyetje. Për shembull: "Papi, pse mami jonë është e vdekur?"

Pastaj Afrim T. drejton fjalët e tij me një zë të dridhur dhe duke qarë drejtpërdrejt te fëmijët e tij. Blick nuk i bën publike këto fjalë për shkak të mbrojtjes së tyre.

Për gruan e tij të vdekur, i akuzuari përfundimisht thotë: "Zemra ime, më vjen shumë keq për atë që të kam bërë."

Procesi tani është në fund. Vendimi pritet të shpallet të premten në orën 15:00. Blick do të jetë sërish aty live.

Mbrojtësi i Afrim T. qëndron pas kërkesave të tij

Mbrojtësi i të akuzuarit qëndron pas kërkesave të tij: Tetë vjet burg për vrasje nga pakujdesia.

Replika e mbrojtësit të Afrim T.

Tani flet sërish mbrojtësi i të akuzuarit. Ai përsërit kryesisht deklaratat e tij të mëparshme. Sërish dëshiron të theksojë: Ngjarja nuk ishte "e planifikuar dhe e ftohtë".

Avokati i Afrim T. sërish i atribuon faj viktimës së vrarë, duke thënë se ajo e kishte marrë iniciativën dhe kishte filluar të sulmonte të akuzuarin. Për klientin e tij ishte "një shok i madh" të mësonte se gruaja e tij kishte një lidhje me një burrë tjetër. Ngjarja ishte "një veprim i falshëm, i fortë emocionalisht".

Avokati i fëmijëve flet sërish

Avokati i fëmijëve të mbetur pa nënë merr sërish fjalën. Ai flet kryesisht për nënën e të akuzuarit. Ai e konsideron "shumë të rëndë" faktin që Afrim T. e kishte përfshirë atë pas ngjarjes dhe kishte dashur t'i tregonte asaj që gruaja e tij kishte vrarë veten.

Avokati i fëmijëve qëndron plotësisht pas kërkesave të tij të mëparshme.

Shqiponja I. ishte një "yll"

Gjithashtu, avokati i të rriturve të mbetur pas viktimës flet sërish. Shqiponja I. (†) ishte një "yll", siç kanë thënë të afërmit e saj. Ajo donte të ruante privatësinë e saj dhe të merrte një apartament të saj. "Ajo e kuptoi të drejtën e saj për vetëvendosje dhe u përpoq për të," thotë avokati më tej. Këtë gjë i akuzuari nuk donte ta pranonte. Me jetën e saj, ai gjithashtu mori jetën e të gjithë paditësve privatë. "Kjo mund të sanksionohet vetëm nën kualifikimin e vrasjes."

"Ai e la viktimën të shtrirë në vaskë pa emocione"

Prokurori flet sërish për sjelljen e të akuzuarit pas ngjarjes dhe për shumë prova. Ai përmend gjithashtu nënshkrimin e një kontrate për trashëgimi dhe martesë, si dhe një sigurim të kujdesit – "vetëm tre ditë para ngjarjes".

Deklaratat e mbrojtësit të Afrim T., se klienti i tij e kishte shtypur viktimën vetëm një herë nën ujë dhe se ajo nuk kishte vuajtur, janë një "pretendim i pafytyrë," thotë prokurori. I akuzuari e kishte lënë viktimën të shtrirë në vaskë pa emocione, pa ndërmarrë masa shpëtimi. Nëse ngjarja nuk ishte planifikuar për një kohë të gjatë, "atëherë kryerja e veprës ishte megjithatë e planifikuar".

Për prokurorin është e qartë: I akuzuari ka vepruar "nga egoizmi dhe përbuzja ndaj gruas së tij". "Ai pa vetëm veten dhe vullnetin e tij."

Prokurori shpreson për një vendim të fortë të gjykatës. "Për shërimin e plagëve të të afërmve të viktimës."

"Kush flet shumë, nuk ka asgjë për të thënë ose nuk ka asgjë relevante për të thënë"

Prokurori i përgjigjet fjalimeve të mbrojtësit të Afrim T. Atij i vjen në mendje fillimisht një fjali: "Kush flet shumë, nuk ka asgjë për të thënë ose nuk ka asgjë relevante për të thënë." Duhet të ketë qenë e qartë për muaj të tërë që gruaja e tij kishte një lidhje jashtëmartesore.

Procesi vazhdon

Procesi vazhdon me një replikë nga prokurori.

Tani është pauza e drekës

Procesi tani është ndërprerë për një pauzë dreke. Pasdite nuk do të ketë më fjalime. Në orën 14:00 do të vazhdojë.

Afrim T. lufton me lotët

"Që i akuzuari bëri diçka pas ngjarjes, nuk ka rëndësi për çështjen penale," thotë mbrojtësi i Afrim T. lidhur me sjelljen e tij pas ngjarjes. Me këtë deklaratë, të afërmit e viktimës në sallën e gjyqit nuk mund ta besojnë atë që po dëgjojnë. Avokati shton se i akuzuari ka pranuar krimin, ka bashkëpunuar dhe - siç është përmendur më parë - duhet të dënohet me tetë vjet burg për vrasje nga pakujdesia.

Afrim T. qëndron pothuajse pa lëvizur në karrigen e të akuzuarit gjatë fjalimeve të mbrojtësit të tij. Ai ka ulur kokën, sepse duket se po lexon fjalimin e shkruar të avokatit të tij. Kur avokati i tij përmend fëmijët e tij dhe përshkruan se si një fëmijë tha në mëngjesin pas ngjarjes se nëna e tij ishte si një figurë e njohur komike në qiell, Afrim T. lufton me lotët.

Afrim T. e ka perceptuar gruan e tij "si një qenie e keqe"

Avokati i Afrim T. flet sërish për ngjarjen. Kur i akuzuari pa foton e përmendur të gruas së tij me një burrë, "gjithë ndërtesa e gënjeshtrave të gruas së tij u shemb" për të. Dhe: Kur ai u sulmua nga ajo, ai nuk donte ta kundërshtonte. Ai nuk e ka perceptuar atë më shumë si një grua, "por si një qenie e keqe," thotë avokati i Afrim T.

Avokati i Afrim T.: "Viktima këmbëngulte për kontratat e kujdesit."

Një ndarje ose divorc nuk ishte në pyetje për çiftin, shton avokati i Afrim T. Për më tepër, viktima kishte marrë pjesë në të gjitha projektet financiare me burrin e saj dhe kishte nënshkruar kontratat përkatëse. Në kontratat e kujdesit, ishte ajo që kishte këmbëngulur që të nënshkruante.

Afrim T. nuk kishte dështuar profesionalisht, thotë avokati i tij

Lidhur me të kaluarën e Afrim T., avokati i tij referohet te dokumentet. Përsa i përket rrethanave para ngjarjes, ai dëshiron të theksojë se klienti i tij nuk kishte dështuar profesionalisht. Klienti i tij gjithashtu nuk kishte precedentë penalë, ishte integruar "shkëlqyeshëm" dhe gjithmonë ishte sjellë mirë.

Plädoyer i mbrojtësit të Afrim T. vazhdon

Procesi vazhdon. Avokati i të akuzuarit vazhdon të flasë.

Veproi nën "shok, dëshpërim, trishtim dhe dhimbje"

Faji objektiv i të akuzuarit është "mesatar", thotë avokati. Klienti i tij, pasi kishte parë foton e qartë të gruas së tij me një burrë tjetër, kishte vepruar nën "shok, dëshpërim, trishtim dhe dhimbje". Avokati synon të argumentohet se kjo ishte një vepër afektive. Klienti i tij ishte krenar për gruan e tij dhe gjithmonë e kishte mbështetur në karrierën e saj.

«Ajo humbi ndjenjat shpejt»

Viktima kishte tentuar në mënyrë agresive të kapte telefonin mobil, por i akuzuari nuk kishte dashur t'ia jepte, thotë më tej avokati. Për këtë arsye, përleshja vazhdoi - edhe pasi telefoni mobil kishte rënë. Gjatë aktit të vërtetë, viktima humbi ndjenjat shpejt. Këtu avokati kundërshton ekspertin, i cili tha se vrasja mund të kishte zgjatur "katër deri në dhjetë minuta". Për këtë arsye, avokati i Afrim T. kërkon që raporti i ekspertit të mos pranohet.

Një goditje në fytyrën e të afërmve të viktimës të sprovuar nga vuajtjet

Gjithashtu, ishte gruaja ajo që kishte dalë nga banja dhe kishte sulmuar burrin e saj, thotë mbrojtësi i Afrim T. Kjo deklaratë është një goditje në fytyrën e të afërmve të viktimës, të cilët e shikojnë avokatin në sallën e gjyqit me vështrime të zemëruara.

Një goditje në fytyrën e të afërmve të viktimës të sprovuar nga vuajtjet

Gjithashtu, ishte gruaja ajo që kishte dalë nga banja dhe kishte sulmuar burrin e saj, thotë mbrojtësi i Afrim T. Kjo deklaratë është një goditje në fytyrën e të afërmve të viktimës, të cilët e shikojnë avokatin në sallën e gjyqit me vështrime të zemëruara.

Mbrojtësi i Afrim T. pranon indirekt fajësinë e viktimës

Nëse gruaja nuk do të kishte shkuar në banjë atë natë dhe nuk do të kishte parë fotot seksuale, thotë më tej avokati i Afrim T., dhe nëse burri i saj nuk do të ishte zgjuar – ngjarja nuk do të kishte ndodhur. Në banjë ndodhi “diçka e papritur” dhe eskaloi.

Para pak ditësh nga ngjarja, çifti kishte pasur marrëdhënie seksuale

Gjithashtu, vetëm videot inkriminuese nga shtëpia e çiftit janë përfshirë në dosje, tha avokati i Afrim T. Ai deklaroi se ishte provuar që çifti kishte pasur marrëdhënie seksuale disa ditë para ngjarjes. I akuzuari nuk e kishte planifikuar vrasjen. Koha dhe vendi i ngjarjes nuk përputheshin me një krim të planifikuar. A mund të jetë avokati mbrojtës i Afrim T. gabuar për vendin e ngjarjes? Sepse: Gjatë seancës gjyqësore u zbulua se i akuzuari nuk kishte instaluar kamera mbikëqyrëse vetëm në banjë – vendi ku ndodhi krimi.

Avokati i të akuzuarit: “Ai nuk kishte njohuri për lidhjen e gruas së tij.” Avokati i të akuzuarit tha gjithashtu se klienti i tij "nuk kishte njohuri për lidhjen e gruas së tij". Dhe: Një ndarje ose divorc nuk ishte në pyetje për viktimën. Për më tepër, gruaja nuk donte ta ndërpriste lidhjen. Fotografia e qartë që i akuzuari pa pak para ngjarjes, ishte një surprizë totale për të.

Avokati i fëmijëve: Avokati i fëmijëve të viktimës, të cilët mbeten pa nënë dhe me babain në burg, mbajti fjalën e tij duke theksuar rëndësinë e të vërtetës për fëmijët. Ai përmendi se fëmijët ende nuk e dinë se sa mizore ishte vdekja e nënës së tyre dhe kërkoi që të akuzuarit t'i ndalohet kontakti me ta. Avokati gjithashtu kërkoi një kompensim financiar të lartë për secilin fëmijë.

Gjendja e fëmijëve: Fëmijët, të cilët janë traumatuar nga ngjarja, janë duke jetuar në një vend të ri dhe janë integruar mirë aty. Avokati theksoi rëndësinë e mbrojtjes së tyre dhe kërkoi që i akuzuari të mos bëjë kërkesa për ri-pozicionimin e tyre.

Deklaratat e mbrojtjes: Afrim T. kishte pranuar se kishte vrarë gruan e tij, por mbrojtja kërkoi që ai të shpallet i pafajshëm për vrasje dhe të dënohet për vrasje nga pakujdesia me një dënim prej 8 vjetësh. Mbrojtësi i tij argumentoi se lufta për jetën e viktimës ishte e shkurtër dhe se klienti i tij kishte vepruar në një moment dëshpërimi.

Plani i të akuzuarit për të fshehur krimin: Avokati i fëmijëve theksoi se pas vrasjes, i akuzuari kishte tentuar të fshehte krimin duke inskenuar një vetëvrasje. Ai kishte përfshirë edhe nënën e tij në këtë plan, duke e bërë atë të besonte se po përpiqej të hapte derën e banjës së mbyllur. Ai gjithashtu kishte gënjyer fëmijët e tij për atë që kishte ndodhur.

Reagimi i familjes: Gjatë seancës, babai i viktimës dhe fëmijët e saj ishin të pranishëm dhe reaguan me tronditje ndaj pretendimeve të mbrojtjes se lufta për jetën e Shqiponja I. kishte qenë e shkurtër.

Prokuroria dhe mbrojtja: Prokuroria ka kërkuar 18 vjet burgim për Afrim T., duke theksuar se vrasja ishte kryer me vetëdije dhe qëllim. Mbrojtja argumentoi se ai kishte vepruar në një moment dëshpërimi dhe kërkoi një dënim më të lehtë.

Zhvillimet e fundit nga seanca e sotme:

Mbrojtësi i të akuzuarit deklaroi: “Lufta për jetë ishte e shkurtër.” Ai argumentoi për një dënim më të lehtë, duke theksuar se Afrim T. nuk e kishte mbytur gruan disa herë nën ujë dhe se ai kishte qenë i tronditur dhe i dëshpëruar pas ngjarjes.

Avokati mbrojtës mbajti fjalën e tij: duke kërkuar lirimin e klientit të tij nga akuza për vrasje dhe dënimin për vrasje nga pakujdesia me 8 vjet burgim. Avokati përmendi se performanca e të akuzuarit ishte pothuajse perfekte, por nuk arriti të ketë sukses. Ai theksoi se i akuzuari kishte vepruar me vetëdije dhe qëllim dhe kërkoi dënim të përshtatshëm për vrasje.

Avokati i fëmijëve: përmendi se fëmijët ende nuk e dinë se sa mizore ishte vdekja e nënës së tyre dhe theksoi rëndësinë e ndalimit të kontaktit të të akuzuarit me ta. Ai përmendi se fëmijët janë duke jetuar mirë në vendin e tyre të ri dhe janë plotësisht të integruar aty.

Fillimi i seancës: Seanca e katërt e procesit filloi me masa të rrepta sigurie. I akuzuari, Afrim T., ishte prezent me zinxhirë në duar dhe këmbë.

Detaje nga seanca paraprake: Zbulimi i lidhjes jashtëmartesore: procesi gjyqësor për vrasjen e shqiptares në Bergdietikon shpalos detaje të reja

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat