Arkeologët argjentinas zbulojnë fosilet e kafshës më të madhe tokësore të njohur nga shkenca

Amerika

Arkeologët argjentinas zbulojnë fosilet e kafshës më të madhe tokësore të njohur nga shkenca

Më: 22 janar 2021 Në ora: 00:45
Kafsha më e madhe që ka ekzistuar ndonjëherë në Tokë mbetet balena blu moderne.

Arkeologët kanë zbuluar kocka të fosilizuara në Provincën Neuquén, në Argjentinën Jugperëndimore, që i përkasin një specie të re të Titanosaurve, të familjes sauropod, që vlerësohet si një nga kafshët më të mëdha që ka jetuar ndonjëherë në Tokë.

Sauropodët Titanosaurianë ishin barngrënësit tokësorë me trupin më të madh në tokë që jetuan gjatë periudhës gjeologjike që zgjati rreth 145 në 66 milion vjet më parë. Fosilet e tyre janë zbuluar në të gjitha kontinentet dhe speciet e titanosaurëve përbëjnë afërsisht një të tretën e sauropodëve të njohur.

Mbetjet e gjetura nuk janë një skelet i plotë dhe përbëhen kryesisht nga kocka të legenit dhe rruaza, dhe mund t’i përkasin një specie të panjohur më parë.

Ekzistojnë disa ngjashmëri me fosilet që i përkasin Andesaurus, një lloj “titanosauri me madhësi gjigande”.

Bazuar në madhësinë e mbetjeve të reja, autorët sugjerojnë që kjo specie ishte shumë më e madhe.

I quajtur ndryshe, argjentinosauri, ai është një nga kafshët më të mëdha të njohura të tokës të të gjitha kohërave, me vlerësime të gjatësisë që variojnë nga 30 në 40 metra (100 deri në 130 metra) dhe peshë nga 50 në 100 tonë.

Bazuar në fosilet e rikuperuara, speciet e reja ka të ngjarë të tejkalojnë një masë prej 40 tonë.

Kërkimi u botua në revistën “Cretaceous Research”.

Kafsha më e madhe që ka ekzistuar ndonjëherë në Tokë mbetet balena blu moderne.

Duke jetuar në det dhe jo i kufizuar nga graviteti aq sa kafshët që banojnë në tokë, ai mund të arrijë një gjatësi maksimale prej 33.5 metrash dhe peshë 173 ton.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat