​Si ta dini më mirë se kur është koha ta zëvendësoni baterinë e automjetit tuaj?

Auto

​Si ta dini më mirë se kur është koha ta zëvendësoni baterinë e automjetit tuaj?

Më: 25 nëntor 2023 Në ora: 19:44
Ilustrim

Shumica e problemeve me baterinë ndodhin gjatë periudhave më të ftohta të vitit dhe meqenëse temperaturat janë ulur ditët e fundit, tani është koha t'i kushtoni pak vëmendje baterisë së makinës suaj.

Edhe pse e thjeshtë, bateria është një pjesë kyçe e makinës pa të cilën nuk ka ngasje.

Nëse është shumë bosh, makina nuk do të ndizet dhe besojmë se shumë prej jush tashmë kanë hasur në një problem të tillë.

Si të parandaloni këto situata jashtëzakonisht të pakëndshme që mund t'ju kushtojnë shumë kohë dhe nerva?

Bateria e makinës tregon dobësitë e saj më të mëdha në temperatura më të ulëta. Kjo është një karakteristikë e të gjitha baterive, madje edhe ato të mëdha të makinave elektrike, të cilat humbasin një pjesë të madhe të kapacitetit dhe një pjesë të tensionit në temperatura të ulëta.

Kjo ndodh edhe me baterinë. Nëse funksionoi mjaft mirë gjatë verës, nuk do të thotë se do të funksionojë mjaft mirë për dimër, prandaj mund t'ju duhet ta zëvendësoni. Por si do ta vini re përpara se të bëhet një problem që rezulton në mos ndezjen e makinës?

Shenjat që tregojnë se bateria është gati të konsumohet shpejt

Simptoma e parë që duhet t'ju bëjë të dyshoni për shëndetin e baterisë tuaj është mosha e saj. Bateria e parë e instaluar nga fabrika në një makinë shpesh mund të zgjasë më shumë se gjashtë vjet, por pas kësaj, jeta e baterisë tjetër të instaluar ngadalë zvogëlohet.

Kjo jo sepse bateritë e ndërrimit janë të cilësisë më të ulët, megjithëse ka produkte kaq të lira, por jeta më e shkurtër e baterisë është pasojë e vjetërsimit të vetë makinës.

Me kalimin e viteve, makina, duke folur teknikisht, bëhet gjithnjë e më e mangët, dhe kjo rezulton në konsum më të madh të energjisë elektrike dhe një ngarkesë më të madhe në vetë baterinë, e cila do të konsumohet më shpejt.

Rekomandohet të kontrolloni baterinë e parë në makinë jo më vonë se pas pesë vjetësh, dhe për secilën pasuese rekomandohet ta kontrolloni atë pas tre vjetësh.

Këtë do ta bëni më lehtë në një shërbim klasik ose në një shërbim të shpejtë. Shumë prej tyre janë të pajisura me pajisje diagnostikuese që mund të matin me shumë saktësi gjendjen e baterisë.

Nëse ju pëlqen të punoni vetë në makinën tuaj, ju rekomandojmë të blini një testues baterie, me ndihmën e të cilit mund t'i bëni vetë kontrollet.

Nëse nuk do të vizitoni një qendër shërbimi, ka shumë shenja të një problemi me baterinë që mund t'ju tregojnë se është koha për ta zëvendësuar atë. Nëse, për shembull, makinës suaj i duhet shumë kohë për të ndezur motorin, ose nëse motori i motorit "ngec" kur e bën këtë, kjo mund të jetë një shenjë se bateria nuk po funksionon siç duhet.

Nëse kjo ndodh në pjesën e ngrohtë të vitit, ka shumë të ngjarë që makina të mos ndizet kur temperaturat të ulen.

Kjo metodë nuk është njëqind për qind e sigurt, sepse makina mund të zhvillojë simptoma të ngjashme për shkak të kabllove të këqija, korrozionit në kontaktet ose problemeve me vetë motorin e motorit, por gjithsesi është një shenjë se është koha për ta çuar makinën në riparim.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat