Punë e madhe krijuese e anëtarëve të shoqatës së shkrimtarëve shqiptar në Suedi - Bota Sot
Punë e madhe krijuese e anëtarëve të shoqatës së shkrimtarëve shqiptar në Suedi

Diaspora

Punë e madhe krijuese e anëtarëve të shoqatës së shkrimtarëve shqiptar në Suedi

Nga: Xhavit Çitaku Më: 3 prill 2020 Në ora: 22:25
Kopertina e librit

Pa dyshim Shoqata e Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptar “ Papa Klementi XI Albani”, Suedi, është bërë një ambient i pasur me krijues të vyer, të cilët deri me tash e kanë dëshmuar veten me botimin e shumë titujve të rinj librash dhe vepra tjera të në zhanre të ndryshme të artit në përgjithësi. Këtë e vërteton e dhëna se vetëm për dy muajt e parë të këtij viti në dritë dolën gjashtë libra të rinj, të cilët që në fillim ka fjalë të mira nga lexuesit si dhe nga kritika letrare.

Aureolë e ekzistencës reale

“ Misteret e kohës” është romani i Elhame Gjyrevcit e cila me sukses dhe sakët pasqyron vetëdijen njerëzore që drejtohet dhe shkon në rrugë të gabuar, por edhe e angazhimit të të tjerëve që ndihen përgjegjës për identifikimin e atyre ngjarjeve të trishta për t’i eliminuar, mundësisht, tërësisht me sakrificën e tyre të skajshme. Në të vërtetë autorja për mrekulli arrin që me personazhet e përzgjedhura dhe tejet të qëlluara, t’i jap aureolë ekzistencës reale midis fenomeneve të përgjithshme në të cilat është i përfshirë dhe goditet për të mirë apo për të keq njeriu. Në këtë libër zbulohen ngjarje të dhimbshme, të kohës nëpër të cilën po kalojmë, por çka është kryesore Elhame Gjyrevci qëndron besnike në rrugën e saj për të zbuluar tema tabu të jetës konkrete me të cilat ballafaqohet njeriu e familja kudo në trojet etnike shqiptare. Për më shumë vizioni i saj ka për qëllim ta përshkruaj të kaluarën dhe të tashmen në kohën kur po hasim mjaft vepra kriminale të kryera nga anëtarë e grupe kriminale, qofshin të atyre në pushtet, por edhe kriminel të tjerë qofshin ata ordiner, apo të tillë që për herë të parë janë futur në botën e krimit. Duke i dënuar forcërisht këto vepra që nuk përkojnë me traditën tonë të pastër të kulturës dhe të sjelljes së dinjitetshme me shekuj, ajo përçon mesazhin se, sidomos, rinia duhet të përqendrohet në arsim, sepse ka shembuj të shumtë të arritjeve brilante të studentëve tanë, të cilët tash me punë e dije po kontribuojnë edhe në NASA-n amerikane. S’do mend se në këtë drejtimi puna e pandërprerë dhe përkushtimi i madh i prindërve duhet të jetë prioritet mbi prioritet në familjet e tyre.

Atdhetare më e dëshmuar në Evropë në afirmimin dhe sensibilizimin të etnografisë shqiptare

të librave të rëndësishëm e me peshë kombëtare është edhe libri i autorit Viron Kona, anëtar nderi i SHSHASH “ Papa Klementi XI Albani”, kushtuar shkrimtares, stilistes dhe atdhetares së njohur shqiptare Emine S. Hoti, botim i revistës “ Dituria” nga Borosi i Suedisë. Në këtë libër autori ka arrit që në mënyrë të detajuar t ë pasqyroj jetën dhe veprën të kësaj femre shqiptare që punon dhe jeton kohë të gjatë në Norvegjinë e largët. Kjo margaritare shqiptare jo vetëm që është një krijuese e mirë në artin letrare, por ajo ka gjetur edhe një formë mjaft të përshtatshme për të prezantuar edhe kulturën shqiptare, duke punuar, stolisur, dizajnuar, prerë dhe qepur vet, me mjete vetanake veshje kombëtare dhe kësisoj duke gëzuar shumë miq tanë në shumë shtete sidomos evropiane dhe, po ashtu, duke i dhuruar falas e duke dëshmuar që ato veshje të bukura kanë origjinë shqiptare, që sot e gjithë ditën kultivohen e përdorën në të gjitha trojet shqiptare. Pra, ajo nëpërmjet të fushës së etnografisë ka zgjedhur rrugën më të mirë të mundshme për të sensibilizuar popullin shqiptar kudo në botë.

Pushka e krenarisë kombëtare që mbrojti pragun dhe nderin shqiptar

Libri tjetër që ka zgjuar kërshërinë dhe interesimin e madh të lexuesve për ta pasur në dorë,është edhe ai i autorit Hysen Ibrahimi “ Avdyl Uka heroi i gjallë e i dëshmuar për atdhe”. Ky libër është mjaft interesant aepae personazhi kryesor, Avdyl Uka, vërtetë është një hero i gjallë, i cili në qytetin e Vushtrrisë për të mbrojtur pragun e shtëpisë dhe nderin e familjes me 22 qershor të vitit 1991 ka shtënë me armë zjarri në drejtim të barbarëve të shfrenuar serb, që natën ia kishin mësyrë shtëpisë së tyre për të bërë masakër. Atëbotë e edhe në ditët e sotme një pushkë e krenarisë kombëtare, ishte dhe është edhe një krismë dhe jehonë e fuqishme e lirisë. Nga argumentet e prezantuara në këtë libër nga autori Hysen Ibrahimi dhe të dhënave të librave autobiografike të Avdyl Ukës, atëherë pamedyshje del konstatimi se ky personalitet është hero i gjallë dhe i dëshmuar i atdheut. Për këtë heroizëm e trimëri Kuvendi Komunal i Vushtgrrisë ia nfriti pllakën përkujtimore e titulluar “ Pushka e krenarisë kombëtare. Në atë luftë të pabarabartë pati të vrarë e të plagosur në anën e armikut, ndërsa në familje askush nuk u lëndua. Pas kësaj ngjarjeje të lavdishme Avdyl kërkoj azil në Suedi dhe përkundër kërkesave të njëpasnjëshme të regjimit fashist serb për ta ekstraduar këtë gjë nuk e bënë autoritet e këtij shteti skandinav. Ai tash jeton, krijon e punon në Suedi me familjen e tij të nga dëshmorët e kombit, rrugë kjo përfaqëson

Lumë ai që lë gjurmë pas vetes

Hyrë Tejeci, gazetare dhe anëtare nderi e SHSHASH “Papa Klementi XI Albani”, Suedi, doli me librin e saj “ Hysen Ibrahimi hero i heshtur. Në botën në të cilën jetojmë, asgjë nuk e përjetshme. Çdo ngritje ka rënie. Mbesim vetëm kujtimet. Lumë ai që lë gjurmë pas vetes, thekson redaktori i këtij libri Fetah Bahtiri, duke shtuar se autorja i ka hyrë kësaj pune serioze për ta përgatitur një libër- album me foto, të cilat kanë të bëjnë kryesisht me z. Hysen Ibrahimi, kryetar i SHSHASH “ Papa Klementi XI Albani”, Suedi, i cili me vizionin e tij, me vullnetin, vrullin dhe energjinë e tij të jashtëzakonshme arriti që shoqata shpejt të shndërrohet në një lloj akademie intelektuale e veprimtaresh. Por suksesi më i madh i Hysen Ibrahimit është bashkimi i shqiptarëve në të gjitha trojet tona etnike nga të shtetit e globit për t’i sh[rryer kombit e atdheut.

Histori patriotike e shkrirë në formë romani

“ Dëshmorët e kombit Abaz e Isak Ibrahimi” është libri i radhës i autorit Avdyl Uka, anëtar i kësaj shoqate. Autori me sukses ka vënë në spikamë ndriçimin e një rruge heroike, rrugë kjo që përfaqëson një pjesë të trashëgimisë sonë patriotike kombëtare. Duke pasqyruar në mënyrë të argumentuar e në detaje veprën e madhe të dëshmorëve më tumirë të kombit, Abaz e Isak Ibrahimi, në të njëjtën kohë, libri nxjerrë në dritë historinë patriotike të familjes së madhe patriotike Ibrahimi nga fshati Shpat i Komunës së Mitrovicës, histori kjo e shkrirë në formë romani me qëllim që lexuesit t’i prezantohet i tërë mozaiku atdhetar i kësaj familjeje.

Shprehje e përvojës jetësore e krijuese

Ndërkaq, në librin poetik “ O jeta ime” Idriz Gashi na bind se është një krijues që në vargjet e tij gjithnjë me një elegancë dhe gjuhë të ëmbël shpreh përvojën jetësore dhe krijuese dhe njëherë etikën e këtij zhanri magjik. Në këtë autori ai shkon edhe disa hapa më afër poezisë moderne duke e shtrirë poezinë me sukses dhe mënyrën e sendërtimit të vargut tërheqës. Në këtë libër të tretin me radh në artin poetik, ai tregon një talent në shtruarjen e temave, duke iu nënshtruar përvojës së tij , që vërtetë është për t’u vlerësuar lartë.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat