Pse dështoi rivarrimi i eshtrave të Enver Hadrit dhe nënës së tij Ifaketës? - Bota Sot
Pse dështoi rivarrimi i eshtrave të Enver Hadrit dhe nënës së tij Ifaketës?

Diaspora

E martë, 23 tetor 2018

Pse dështoi rivarrimi i eshtrave të Enver Hadrit dhe nënës së tij Ifaketës?

Nga: Halit Elshani Më: 14 qershor 2018 Në ora: 09:34
Enver Hadri

Në janar (31 01 2003), shkurt, (10 02 2003) dhe (14 .02.2003) në Bruksel u mbajtën tri Mbledhje qe kishin të benin më përvjetorin e dhjetë të vrasjës se Heroit Enver Hadri si dhe u vendos qe eshtrat e tij dhe nanës Ifakete të rivarrosën në Republikën e Kosovës, përkatesisht në Pejën e tij të dashur.Organizimi u bë në klubin shqiptaro-belg « Vokshi » në Shcarbegee të Brukselit.

Enver Hadri, Kryetari i të Drejtave të Njeriut për Kosovë, me seli në Bruksel. (Gjatë tubimeve të shpeshta shqiptare para Parlamentit Evropian).

Duke marrë fjalën Reshat Sahitaj qe kishte ardhë nga Kosova, beri një rekapitulacion të iniciativave të gjerëtanishme, qoft edhe ato individuale, të pa sukseshme .

Gjithashtu u konstatue se Gani Azemi nuk morri pjesë, edhe pse kishte paralajmrue pjesëmarrjën; Për këtë ai u deklarue edhe para mbledhjës. Por ai kishte thenë se pa marre parasyesh pjesemrrjen, ne e kemi për obligim , e kemi bekimin e familjës , andaj duhët të organizohemi. Duke marr fjalën plaku i maleve, bashkëluftetari i Xhemë Gostivarit, plaku i maleve  Hysen Xhelili, deklaroj se pa marrë parasyesh gjendjën time shendetsore , une do të angazhohëm më terë qenjën. Përkujtoj varrimin e Vehbi Ibrahimit, vëllazerve Gervalla qe fatkeqesisht u ndan më Kadrin. Enveri ka punue pa hye në ndonjë parti, ka punue vetëm më Agim Radoniqin, pas vdekjës së Agimit më Riza Budakovën.

Sokol Terlati tha due të përkujtoj se as ferkimët e atëhershme nuk na pengojnë që të formojmëë Keshillin e rivarrimit siq e kemi veprue për Vehbi Ibrahimin duke e perqafue menjehere ket detyre z.Hysen Gjelili dhe e bem vorraimin ne menyre dinitoze. Me quditen mos pjesmarrja e Gani Azemit dhe Ramadan Gashit. Dojnë ta partizojnë edhe pse Enver Hadri  nuk i ka përkitë asnjë partie. Familja na ka dhenë dritën e gjelbert , këtu e kemi z. Ismet Selmanin qe ka premtue: bartjën, më shpenzime vetanake. I ja  kemi borq këtë rivarrim. Ska arsye tjetër.

Z.Fahri Panxha ia jep fjalën z. Ismet Selmanit ; I cili tha duhet se paku nja gjashtë javë përpara më caktue terminin. Për kompanin është ma se miri në Maj ose në Shtator. Ata bejnë falas bartjën e eshtrave, për ndryeshe 2000 ero kushton, sandaku kushton 1400 euro,etj . Për nanën pak ma lirë. Pra gratis është në Maj dhe Shtator.Kështu kemi veprue edhe për Vehbi Ibrahimin. Nese nuk na përgjigjet ky terrmin,  mundemi edhe më kombin tim më bartë  në terrmine tjera.

Musa Hoti nderhyn:Strukturës se Këshillit duhët shtue edhe më ndonjë antar nga Shqiperia.

Z. Reshat Sahitaj nderhyn dhe thot se kjo mund te behët edhe më vonë.

Sokol Terlati nderhyn dhe thot: Diaspora e Shqiperisë nu kanë marrë pjesë në varrime, nuk janë më i lënë anësh, por  nese dikush deshiron le te urdhnojnë; E dij se me keqardhje po flasë se ata e kanë konsiderue  si shka Enver Hadrin!

Fahri Panxha nderhyn: ka një here kemi ferkime, por ne si komunitet shqiptar , pa u zhyt në parti.

Une mendoj se përkrahja do jete e mdhe  e sidomos në Kosovë.Tash na duhët të nisemi dhe ta sosim këtë iniciativë.

Gani Azemi pasi është konsultue më kreun e LDK-ës, nuk don më marrë pjesë.!

Ramë Ramosaj: Me quditë Ganiu, Ramizi ndoshta vjen. Kryesorja ne po fillojmë  dhe do ndihmojmë të gjithë.

Reshat Sahitaj verejti se  Këshilli po zgjerohët tani për rivarrim. Problemi është i kohës, pushimeve të verës, nese muajm gjerë në maj, në rregull, po edhe problem i Belgjikës, kur ata e aprovojnë.. Duhet komision për Belgjikën dhe një për Kosovën.Se pari ne të vendosim pasi e kemi bekimin e familjës;

Zoti Halit Elshani ceku se kjo iniciativë është për t’u përshendet, por edhe une kam bisedue më ish kolegën time, motrën e z. Enver Hadrit në Prishtinë, më Nebiha Grapcin e cila është e pajtimit më ne n’emer të Komunitetit  shqiptar në Belgjikë.  Gjate mbledhjës z. Reshat Sahitaj bisedoj më Nedihan dhe edhe një herë e dha bekimin.

Z.  Ramë Ramosaj: Është i mendimit se kjo listë dhe këto vendime nuk mund t’i ndryeshojmë. Në ceremoni mund të marrin pjesë si të gjtihë të tjerët. Pra kjo çeshtje siq tha edhe Halit Elshani.

Reshati propozoj qe të diellën një javë takohemi këtu se bashku.Nese don më ardhë edhe ndokush Pra pasi të kthehena une nga Kosova. Më 10.02.2003 n’ora 18. Në fund Hysen Xhelili plaku i maleve tha se Enver Hadri ka qenë i të gjithve.

Janë të njohura edhe  raste të deshtimit. Keto kan ndodhe nga sbaotimi i ndonjë antari, i cili më qellim ka hyrë në përberje e në anën tjetër mjerisht e ka sabotue aktivitetin. Bie fjalë:Rasti i sabotimit të unifikimit të mergatës dhe zgjedhja e kryetarit nga Novosej i Shqiperisë, dr. Idriz Basha. Ishte ky unifikim I mergatës një shembull qe duhej ndjek gjithandej Evropës  k aka shqiptar.Kapricet e ndryeshme dhe intreset meskine pasi nuk ishin zgjedhë vet, falcifikuen proçesin Musa Hoti dhe më Ganin e Reshatin e penguin kët bashkim të mergatës.Mendoj se bojkotimi nga ana e LDK-perkatesisht mos pjesëmarrja e Gani Azemit, si kryetar i LDK për Shtetët e Beneluksit në< Belgjikë, Ramadan Gashit etj.

Nuk besoj se Ibrahim Rugova ka pasë dorë në ketë. Kështu ka deshtue edhe simpoziumi: Shqiptarët në rrjedhat e historis etj.Kështu ndodhi edhe më riatdhesimin e eshtrave të Enver Hadri qe sot e kësaj dite ndodhën në varrezat , në Sharlua të Belgjikës.Më këtë rast po ceku se Emil Kastrioti alias Emin Fazlia më kontributin e vet ka rivarros Vehbi Ibrahimin dhe e ka varros  me nderime në Uglar të Gjilanit.Të përkujtoj ata ishin besatue se cilin do qe vdes përpara, amanet me que dhe me varrosë në Kosovë.Këtë amanet e ka krye më dinitët Emin Fazlia. Dhe më thot një ditë prej ditësh në Prishtinë:”as një here në jetë nuk e kam ndie vehtën aq të lumtun se më rastin e rrealizimit të amanetit ndaj Vehbis. Por ndodhi një zhgenjim:Kur e kemi inagurue bustin, e kan zbulue Musa Hoti dhe Reshat Sahitaj, pa pasë lidhje as shoqerore as partiake më ta.Ata ishin imponue familjës dhe ishin caktue nga organizatori për ta zbulue e une isha aty, u ndjeva shumë, shumë i nenëqmuar.

Më qudit fakti se si as pushteti nuk u intertesue më rivarrosë eshtart e tij.Dhe as një here ndonjë Akademi.

Këshilli i rivarrimit në këtë përberje:

1.Sokol Trelaku,

2.Halit Elshani,

3.Ramë Ramosaj,

4.Gani Azemi,

5.Ismet Selmani,

6.Ramadan Gashi,

7.Fahri Panxha dhe

8.Reshat Sahitaj

Për Belgjikë:

1.Musa Hoti,

2.Fahri Panxha,

3.Ismet Selmanaj.

Për Kosovë

1.Reshat Sahitaj

2.Sokol Terlati

U propozue edhe përkujtimi sivjet, vijnë edhe nga Kosova, dhe data të jetë sipas situatës. Organizimin e bejmë në shoqatën Vokshi.

Njerrë nga proçës verbali I, janar 2003.

 Reshat Sahitaj,dv.                                          Halit Elshani, d.v

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat
Sondazh
test