Inteligjenca emocionale: kompetenca për sukses - Bota Sot
Inteligjenca emocionale: kompetenca për sukses

Life style

Inteligjenca emocionale: kompetenca për sukses

Më: 10 tetor 2019 Në ora: 10:10
Ilustrim

A jeni të vetëdijshëm për inteligjencën tuaj emocionale? A e dini rëndësinë që ka në jetën e përditshme? Dhe a e dini se është një tipar i suksesshëm në botën e biznesit sot? Inteligjenca emocionale është një aspekt i inteligjencës që lidhet me aftësinë për të njohur, përdorur, kuptuar dhe menaxhuar me vetëdije emocionet e vetes dhe të të tjerëve.

Përkufizimi i parë i inteligjencës emocionale u përcaktua nga profesorët Peter Salovey dhe John D. Mayer në 1990, të cilët e përkufizojnë atë si “aftësia për të hyrë në ndjenja dhe / ose për t’i krijuar ato kur lehtësojnë mendimet; aftësia për të kuptuar emocionin dhe njohuritë emocionale; aftësia për të rregulluar emocionet për të promovuar rritjen emocionale dhe intelektuale”.

Në 1995, Daniel Goleman trajtoi temën duke përcaktuar inteligjencën emocionale si “aftësinë për të njohur ndjenjat tona dhe ato të të tjerëve. Të motivojmë veten, të menaxhojmë emocionet pozitivisht, si brenda ashtu edhe në marrëdhëniet tona”.

5 aftësitë themelore emocionale dhe sociale.

Vetëdija: njohja e ndjenjave dhe preferencave të dikujt, përdorimi i tyre për të marrë vendime funksionale.

Vetë-drejtimi: drejtimi i emocioneve të një personi për të arritur një rezultat; të jetë në gjendje të vonojë shpërblimet për ndjekjen e një qëllimi më të gjerë.

Motivimi: të përdorim atë që preferojmë në intimitet në mënyrë që të drejtohemi drejt arritjes së një qëllimi, duke përdorur dështimet dhe zhgënjimet si nxitje nga e cila mësojmë të vazhdojmë në mënyrën më të mirë të mundshme.

Empatia: të qenit i aftë të perceptojmë ndjenjat e të tjerëve, përvetësimi i një vizioni të përbashkët, besimi ndaj të tjerëve.

Shkathtësia sociale: të dish të menaxhosh emocionet në marrëdhëniet me të tjerët, në mënyrë që të bindësh dhe udhëheqësh njerëzit, të shpërndash konfliktet dhe të forcosh bashkëpunimin dhe punën në ekip.

Punoni me sukses

Sipërmarrësit kanë kuptuar që për të qenë të suksesshëm, bashkëpunëtorët me aftësi të mira njohëse të matura nga IQ nuk janë të mjaftueshme, por kërkohen aftësi emocionale relacionale. Në të vërtetë, zhvillimi i inteligjencës emocionale i bën punëtorët më produktivë. Në fushën ekzekutive, ata që zhvillojnë këtë lloj inteligjence dëshmojnë të jenë udhëheqës të mirë, të dinë se si të frymëzojnë dhe transmetojnë entuziazëm te anëtarët e grupit të punës. Ata krijojnë një klimë të mirë, në të cilën njerëzit, duke u ndier të qetë, gjejnë zgjidhje funksionale.

34% e atyre që zgjedhin personelin (drejtorët) i kushtojnë rëndësi të madhe kësaj aftësie. Ajo u përfshi në dhjetë aftësitë më të mira të kërkuara për vitin 2020 nga Forumi Ekonomik Botëror.

Dhjetë aftësitë e përfshira janë:

Shkathtësi për zgjidhjen e problemeve në situata komplekse

Të menduarit kritik

Kreativiteti

Menaxhimi i njerëzve

Koordinoni me të tjerët

Inteligjenca emocionale

Aftësia për të gjykuar dhe marrë vendime

Orientimi i shërbimit

Lakueshmëri

Në botën e tanishme të punës që po ndryshon vazhdimisht, bazuar në një ekonomi globale, flukset migratore i bëjnë llojet e njerëzve dhe klientëve gjithnjë e më heterogjenë. Aplikimi i inteligjencës bëhet i domosdoshëm në të gjitha realitetet që përfshijnë më shumë njerëz, përfshirë familjen. Prindi me inteligjencë emocionale është një udhëheqës i vërtetë, frymëzon dhe drejton sjelljet në mënyrë që të zvogëlojë konfliktet e mundshme, me bashkëpunimin e të gjithë përbërësve.

Rëndësia e emocioneve

Në njëzet vitet e fundit, është njohur rëndësia e emocioneve në cilësinë e jetës tonë, në të gjitha sferat që e përbëjnë atë nga shëndeti në marrëdhënie, nga jeta private në publik dhe jeta e punës. Fjala emocion vjen nga gjuha Latine emotio, e cila ka rrënjën e saj në foljen movere, “të vihet në lëvizje”.

Emocionet vendosin në lëvizje nivele të ndryshme, përfshirë atë fiziologjik. Ne mendojmë, për shembull, se një sulm zemërimi ose një gjendje lumturie ndryshon frymëmarrjen, rrahjet e zemrës, presionin e gjakut. Ato gjithashtu kanë një ndikim të madh në sistemin njohës, pasi ndikojnë në mendimet tona, në aftësinë tonë vendimmarrëse; modifikojnë sjelljen tonë duke vepruar mbi jo-verbal dhe par-verbal, duke kërkuar ende cilësinë e sistemit tonë të marrëdhënieve.

Hulumtimet e kryera tregojnë se të qenit i aftë për t’u vetë-motivuar, për të njohur disponimin e të tjerëve, për të kuptuar emocionet e dikujt, të mos heqësh dorë përpara vështirësive, por ndjekja e një qëllimi rrit vetëvlerësimin dhe vetë-efektivitetin. Prandaj janë themelet e suksesit.

“Shkencat njohëse kanë shpjeguar se si aftësia për të njohur dhe udhëhequr emocionet e një personi, siguron aftësinë për të menaxhuar ndjenjat (të vetat dhe të tjerëve) me qëllim arritjen e suksesit”. Daniel Lumera.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat
Sondazh Pas votimit të projektligjeve për shndërrimin e FSK-së në ushtri, a mund të ketë inskenime nga Serbia për një luftë të re në Ballkan?
Loading...