Baza e një truri të shëndetshëm është mirësia

Life style

Baza e një truri të shëndetshëm është mirësia

Më: 16 shkurt 2020 Në ora: 17:33
Foto ilustrim

Si do ta përcaktonit mirësinë? Empatia, solidariteti dhe dashamirësia janë vetëm disa nga karakteristikat që mund të përshkruajnë këtë vlerë të pamatshme që nuk ka kufij të përcaktuar mirë. Në fakt, nuk është çështje e një karakteri apo qëndrimi të thjeshtë, por i një thesari të vërtetë njerëzor, të cilin jo të gjithë e posedojnë.

Në fjalorët e zakonshëm të gjuhës italiane, mirësia shpjegohet si prirje për të kryer vepra të mira. Në vend të kësaj, dikush flet për këtë koncept duke e krahasuar atë me aftësinë për të ndjerë emocionet e të tjerëve. Ajo që është e sigurt është se është një virtyt i madh që duket qartë se është i destinuar vetëm për shumë pak qenie njerëzore.

Mirësia është ajo nuk vlen vetëm në marrëdhëniet me të tjerët, por manifestohet edhe përmes marrëdhënieve me kafshët ose me gjërat. Të trajtosh diçka me mirësi do të thotë gjithashtu ta ruajmë atë në të gjithë bukurinë e saj. Mirësia nuk është një gjë e vetme: kushdo që lëviz për të ndjekur këtë gjendje shpirtërore përdor virtyte të tjera siç janë ato të dashurisë, solidaritetit, respektit dhe bujarisë. Vetëm ata që zotërojnë këto aftësi shpirtërore dhe mendore mund të jenë persona të sjellshëm.

Dhe nëse është e vërtetë që mirësia është e mirë për të tjerët, është po aq e vërtetë që kryen një veprim vërtet të dobishëm edhe në trurin tonë. Në fakt, një grup studiuesish nga Universiteti i Oksfordit kanë identifikuar një pjesë të trurit që duket se lidhet shprehimisht me inteligjencën. Studiuesit analizuan njerëzit gjatë një akti mirësie dhe u zbuluan këtë zonë të saktë të trurit.

Neurospikologu Richard Davidson nga Universiteti i Wisconsin, pasi ka qenë në Indi dhe është takuar me Dalai Lama-n, ka filluar një seri studimesh për të thelluar virtytin e pabesueshëm të mirësisë. Ajo që ka dalë nga studimet e tij është se mirësia dhe të gjitha karakteristikat që lidhen me të mund të kontribuojnë vërtet në mirëqenien e mendjes sonë. Dhe jo vetëm kaq, duke mbajtur një qëndrim të mirë përmirësohen edhe aspektet e tjera të jetës, siç janë ato që lidhen me marrëdhëniet personale.

Për ata që mendojnë se nuk e kanë këtë dhuratë, ftesa është të bëjmë një përpjekje të qëllimshme për të dhuruar mirësi, sepse vetëm në këtë mënyrë mund të ndihemi mirë me veten dhe të tjerët.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat