Rritja e një fëmije emocionalisht të fortë

Life style

Rritja e një fëmije emocionalisht të fortë

Më: 16 prill 2021 Në ora: 00:55
Foto ilustrim

Të kuptosh sesi të rrisësh një fëmijë emocionalisht dhe mendërisht të fortë nuk është detyrë e lehtë. Sado që dëshironi të ushqeni, mbështesni dhe përmirësoni mirëqenien e tyre mendore është diçka që prindërit nuk do të jenë kurrë perfekt. Kjo është arsyeja pse më poshtë jepet një listë me këshillat që ju nevojiten për t’i dhënë fëmijës tuaj atë që i nevojitet emocionalisht dhe mendërisht.

Si mund të ushqeni një lidhje të shëndetshme emocionale me fëmijën tuaj?

Natën e kaluar, burri im dhe unë patëm një bisedë të jashtëzakonshme me djalin tonë 9 vjeç, sjellë nga kjo lojë që luajmë rreth një herë në javë. Ju merrni një letër dhe i bëni njëri-tjetrit pyetje si: “A ndiheni sikur mund të më thoni gjithçka” ose “Cila është pjesa më e vështirë e të qenit djalë/vajzë?”

Sa herë që luajmë, bisedat tona arrijnë thellësi të reja që sjellin diskutime që nuk do të bëheshin normalisht ose lehtë. Unë nuk hyj shumë në detaje për të mbrojtur privatësinë e djalit tonë, por ishte një moment kur kuptova se këto biseda hapin rrugën për shëndetin mendor dhe emocional të fëmijës tonë me gjithçka në jetë. Kur mund të bëni biseda të tilla me fëmijët tuaj, jo vetëm për “bisedën”, por ato që trajtojnë atë që do të përballen në jetën e tyre, aq më shumë do t’i përgatitni ata të kenë sukses emocionalisht dhe mendërisht.

Si ta inkurajoni fëmijën tuaj të jetë emocionalisht i fortë

Prindërit varen nga këto biseda, pa marrë parasysh sa të pakëndshme ose të vështira janë, kjo është ajo ku ju, si prind, do të jeni personi më me ndikim në jetën e tyre. Kur përdorni prindërimin për të drejtuar dhe mos kontrolluar fëmijët tuaj, do të ndikojë në besimin dhe favorizimin e mendimit tuaj mbi atë të miqve të tyre, ose ndikime të tjera negative në jetën e tyre. Një lidhje e fortë familjare do të krijojë për fëmijën tuaj një mjedis ku ai ndihet i sigurt dhe nuk gjykohet. Ndonjë pyetje që ai ose ajo ka, nuk është një pyetje e gabuar, por më tepër një mundësi e bollshme për të dhënë mençuri, këshilla dhe udhëzime të shëndetshme.

Ndaloni së menduari “kontrollin” dhe filloni të mendoni “pranimin”

Prindërimi nuk ka të bëjë me kontrollin.

Në fakt, kur fëmijët mbushin vitet e tyre të adoleshencës, ju mund ta gjeni veten të nevojshëm të tërhiqeni dhe të prisni që ata të vijnë tek ju. Nëse doni të jepni këshilla, sigurohuni që t’i pyesni nëse është në rregull. Kjo do t’i ndihmojë ata të kuptojnë se ju nuk jeni duke u përpjekur t’i kontrolloni ata ose një situatë, por përkundrazi që jeni atje për të dëgjuar, kuptuar dhe për të qenë gjithçka që u nevojitet.

Ka shumë informacione se çfarë duhet dhe nuk duhet të bëjnë prindërit. Por unë përpiqem ta shmang atë dhe në vend të kësaj t’ju jap udhëzime ndërsa lidheni, identifikoheni dhe ecni përkrah njerëzve më të rëndësishëm në jetën tuaj – fëmijëve tuaj.

Fëmijët e fortë mendërisht dhe emocionalisht kanë prindër që u mësojnë atyre këto 10 gjëra

Mësojuni atyre rëndësinë e mirënjohjes

Së bashku me të qenit mirënjohës për gjërat në jetën tuaj, duke mos u ankuar dhe duke dhënë bujarisht, ju gjithashtu mund të zbatoni praktika për fëmijët tuaj, si ditari i mirënjohjes për djem dhe vajza. Një mënyrë e shkëlqyeshme për fëmijët është që të shkruajnë dhe të jenë mirënjohës për atë që kanë bërë dhe të mos merren me atë që nuk bëjnë.

Mësojini ata të kërkojnë falje

Edhe një herë, mënyra më e mirë për ta mësuar fëmijën tuaj se si ta bëjë këtë është t’i kërkoni atij falje kur i keni bërë padrejtësi.

Mësojuni atyre rëndësinë e të dhuruarit dhe të qenit bujar

Ne jetojmë në një shoqëri ku lakmia ka marrë përsipër dhe një mendim që edhe në kurriz të të tjerëve, duhet të jesh i pari. Ndërsa besoj se duhet t’i mësojmë fëmijët tanë të duan dhe të kujdesen për veten e tyre dhe të kenë kufij, ne gjithashtu duhet ta ekuilibrojmë atë me konsideratën e të tjerëve.

Në një botë që është e mbushur me konsumizëm dhe lakmi, ne mund t’u mësojmë fëmijëve tanë zemërgjerësi dhe vetëmohim, duke u ushqyer atyre rëndësinë e dhënies të tjerëve kohën, miqësinë, paratë dhe shërbimet tona.

Mësojini ata se jo gjithçka do të shkojë sipas tyre

Disiplina është një nga mënyrat më të mira për ta mësuar fëmijën tuaj për faktin se jeta nuk do të shkojë gjithmonë siç dëshirojnë.

Mësojuni atyre se refuzimi dhe dështimi janë pjesë e jetës

Djali im lufton vërtetë me humbjen e ndeshjeve. Ai është super konkurrues (që është një cilësi e shkëlqyeshme), por shpesh e frustron atë kur humbet, gjë që sjell zemërim dhe askush nuk dëshiron të luajë lojëra me të.

Unë i shpjegova atij se dështimi, humbja ose refuzimi do të jetë gjithmonë pjesë e jetës. Është ajo që ai bën me të që ka më shumë rëndësi dhe të jesh i lumtur për të tjerët kur ata fitojnë, do ta ndihmojë atë të kapërcejë zhgënjimin e tij.  Ndërsa u mësoni fëmijëve tuaj këto gjëra, është gjithashtu e rëndësishme të mbani mend se ata nuk do të bëjnë gjithmonë atë që ju thoni. Ata janë të papërsosur, prandaj dashurojini dhe pranojini.

Vazhdoni të ecni me ta ndërsa ata mësojnë të bëjnë gjënë e duhur sepse shpesh, do t’ju duhet të përsëritni veten, t’i kujtoni ato dhe t’i lejoni të dështojnë. Duke ditur që jeni aty për ta, shpesh koha do të jetë gjëja që ata kujtojnë më shumë.

Mësojini ata ti duan të gjithë

Të duash të tjerët do të thotë që i trajton të gjithë njësoj, duke treguar mirësi. Por të duash mund të nënkuptojë gjithashtu vendosjen e kufijve. Dhe të duash dikë nuk do të thotë që ata duhet ta pëlqejnë ose të jenë miq me atë person.

Mësojini ata për fëmijët që kanë aftësi të kufizuara fizike ose mendore

Kur shkuam në boëling një ditë më parë, po ndanim një kabinë me fëmijën me aftësi të kufizuara dhe familjen e tij. Ai na priti me dy përplasje grushte secili dhe na tha se ishte atje për të festuar ditëlindjen e tij të 21-të.

Ai na pyeti për emrat tanë dhe ne e pyetëm për të tijën. Unë besoj se është e rëndësishme që ne të flasim me fëmijët tanë për njerëzit me aftësi të kufizuara, kështu që ata e kuptojnë se edhe pse njerëzit janë të ndryshëm nga ata, kjo nuk i bën ata më pak të vlefshëm ose të dashur se ne.

Djali im menjëherë tha: “Më pëlqen”, pasi i dha një grusht dhe ndau emrin e tij. Ishte një moment që kuptova që të gjitha diskutimet tona të mëparshme në lidhje me të ishin realizuar dhe djali im kishte mësuar se si të trajtojë të tjerët me aftësi të kufizuara. Nuk mund ta imagjinoj se sa do të thotë për prindërit e atyre me aftësi të kufizuara që fëmijët e tjerë të ndërveprojnë në një mënyrë të dashur me fëmijët e tyre.

Mësojini ata për barazinë e gjinisë dhe racës

Gjinia – Mënyra më e mirë për t’i mësuar fëmijëve tuaj barazinë gjinore është mënyra se si bashkëveproni si burrë dhe grua. Ne besojmë se edhe pse jemi të barabartë, ne kemi role të ndryshme në familjen tonë. Si çift, ne ndajmë ngarkesën e përgjegjësive, por gjithashtu njohim pikat e forta dhe të dobëta. Ndërsa burri im nuk është i mirë në gatim, unë nuk jam e mirë në ndryshimin e dritave në makinë. Si ekip, ne modelojmë për fëmijët tanë rëndësinë e barazisë duke njohur dhe vlerësuar pikat e forta dhe të dobëta të njëri-tjetrit.

Dëshironi t’i mësoni fëmijët tuaj barazinë? Tregojuani atyre me veprimet dhe fjalët tuaja se, pavarësisht nëse shikoni djathtas ose majtas, personi që qëndron atje është po aq i vlerësuar dhe i rëndësishëm sa ju. Hillary Gruener – Autore e WFTB

Prindërit duhet të marrin përgjegjësi për t’i mësuar fëmijët e tyre për barazinë. Pavarësisht nëse kjo ka të bëjë me racën, gjininë apo aftësitë e kufizuara. Dhe mënyra më e mirë për t’i mësuar ata është përmes shembullit tuaj.  Ndërsa i drejtojmë fëmijët tanë në një të ardhme më të mirë dhe më të barabartë në botën tonë është gjithashtu e rëndësishme që ata të kuptojnë pasojat kur dikush mendon se janë më të mirë se dikush tjetër. Jo vetëm që historia jonë ka qenë dëshmi e kësaj me skllavërinë, por edhe me mënyrën sesi trajtoheshin gratë. Siç e thashë më lart, kjo mund të modelohet më së miri në marrëdhëniet si burrë dhe grua.

Mësojini ata se janë të lirë të ndajnë gjithçka me ju, pa gjykim

Nëse fëmija juaj hapet para jush dhe është i sinqertë për diçka për të cilën mund të ketë probleme, atëherë shpërblejeni atë, mos i ndëshkoni. Herën tjetër që do të ndodhë diçka, ata do të ndjehen të sigurt ta ndajnë atë me ju dhe të mos përpiqen ta fshehin.

Një aspekt tjetër i kësaj ka të bëjë me atë dhe nga kush ndikohen. Edhe pse doni të keni një marrëdhënie të hapur dhe të sinqertë me ta, duhet të mbani mend se ata janë ende fëmijë që kanë nevojë për kufij dhe mbrojtje. Një aspekt që shpesh ndikon negativisht tek fëmijët në këtë kohë dhe moshë, është teknologjia. Kur prindërit nuk monitorojnë se çfarë po shikojnë fëmijët e tyre ose sa po e shikojnë, kjo do të ndikojë tek ata në një mënyrë jo të mirë.

Mësojini ata se si ta duan Zotin duke u bërë shembull, jo duke e detyruar atë

Bukuria e besimit ka të bëjë me besimin se Zoti na do aq shumë sa na krijoi me vullnet të lirë. Kjo do të thotë që ne nuk jemi kukulla që Ai t’i kontrollojë, por më tepër fëmijë të Zotit që mund të bëjnë zgjedhje për veten e tyre. Nëse do ta detyroja djalin tim të besonte në Zot vetëm sepse besoj në Të, kjo do ta largonte atë nga përvoja e bukurisë së besimit tonë. Zgjedhja. Mënyra më e mirë për të zbatuar besimin në familjen tuaj është të modeloni se si sjell gëzim dhe kuptim në jetën tuaj.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat