Çelësat kyçë për të biseduar, pa humbur interesin e tjetrit

Life style

Çelësat kyçë për të biseduar, pa humbur interesin e tjetrit

Më: 10 qershor 2023 Në ora: 08:17
Foto ilustrim

Winston Churchill tha se “një bisedë e mirë duhet të shterojë temën, jo bashkëbiseduesit e saj”. Pa dyshim, një njeri që negocioi aq sa ai duhet të ketë ditur çelësat e bisedës pa humbur interesin e tjetrit, megjithëse ka shumë pak gjasa që t’i ketë shkruar në letër dhe t’i ketë lënë për pasardhësit. Megjithatë, duhet ta bëjmë, ose të paktën të përpiqemi. Jemi qenie shoqërore dhe jeta jonë sillet rreth marrëdhënieve me njerëzit e tjerë. Prandaj, është e rëndësishme të dini se si të krijoni biseda të mira.

A e keni ndjerë ndonjëherë se gjatë kohës që flisnit, bashkëbiseduesit e tjerë po përpiqeshin të frenonin një gogësimë? A e vëreni se si audienca juaj humbet interesin për atë që po flisni, pavarësisht nga rëndësia e adresës suaj? A i zë gjumi nxënësit tuaj në klasë? Nëse vuani nga ndonjë prej këtyre rasteve, ose ndonjë tjetër, këto çelësa të bisedës ju interesojnë, pasi ato do t’ju lejojnë të lidheni emocionalisht me njerëzit e tjerë dhe të shpëtoni interesin e tyre.

Biseda mes kolegëve

Por, përpara se të hyni plotësisht në të, ekziston një ide që duhet të jetë shumë e qartë: ajo që thoni duhet të ekspozohet mirë. Kjo do të thotë, që fjalimi juaj të jetë i qartë ose koherent. Nëse keni përmbajtje të mirë, gjithçka që ju nevojitet është një mënyrë për ta shprehur atë në mënyrë që audienca të mos humbasë asnjë presje.

Trego një histori të shkurtër

Keni pasur një mësues historie që e tregonte mësimin sikur të ishte një histori apo një aventurë? A njihni dikë që i ka ndodhur kjo? Shumica e njerëzve që kishin një mësues të tillë, tani i kujtojnë ato klasa me dashuri. Ashtu si zhytja në një botë të mrekullueshme në të cilën ata do të donin të ktheheshin. Pra, kur jeni duke biseduar me dikë, mos nxirrni një listë monotone të detyrave. Prezantoni bashkëbiseduesin tuaj me historinë, shpjegoni se si lindi ideja në mënyrë që ata të kuptojnë më mirë objektivat.

Toni me të cilin ne flasim është parësor. Pra, nëse përdorim një stil të drejtpërdrejtë, por jo të thatë, të ftohtë dhe monoton, me shpjegime të shkurtra që kontekstualizojnë atë që duam të themi, është më e lehtë për tjetrin të mos humbasë interesin për atë që i themi.

Njihni bashkëbiseduesin tuaj

Ky është një çelës krejtësisht logjik për të biseduar. Duhet ta njihni mirë bashkëbiseduesin tuaj për të ditur se për çfarë mund të flisni dhe si ta bëni atë. Një fëmijë nuk është i njëjtë me një të rritur, për të dhënë një shembull të thjeshtë. Është thelbësore të dimë se me kë po flasim. Për këtë është mirë të dihet niveli i tyre kulturor, shijet, preferencat e tyre… Ndryshe, nëse hyjmë në tema që tjetri nuk i njeh, në të cilat është e lehtë të humbasësh dhe përdorim terminologji shumë teknike, është shumë e mundur që ne të përfundojmë të qëndrojmë vetëm në të folur. Sido që të jetë, në varësi të moshës, shijeve dhe nivelit kulturor të tyre, do t’ju duhet ta përshtatni fjalimin tuaj me nevojat e tyre. Kjo do të thotë, bëni gjithçka që duhet për ta bërë atë të kuptojë mesazhin dhe ta shohë atë interesant. Kontekstualizoni, përgjigjuni pyetjeve tuaja, përdorni didaktikë…

Kërkoni referenca popullore

Përdorimi i referencave popullore është një burim shumë i dobishëm për të mos humbur vëmendjen e audiencës. Pra, nëse duhet të shpjegoni diçka të gjatë dhe komplekse, shtoni analogji të kuptueshme, thënie popullore, metafora qesharake… Në fund të fundit, ju duhet ta bazoni fjalimin tuaj në elemente të kulturës së përgjithshme që personi tjetër i njeh tashmë. Në këtë mënyrë, sa më të qarta të jenë idetë dhe imazhet më të mira që mund të krijoni nga ato që thoni, aq më shumë ngarkesë emocionale do të transmetoni dhe aq më pak rrezik do të humbni vëmendjen e tyre.

Çelësa të tjerë interesantë për të folur

Këto çelësa për të folur dhe për të mos humbur interesin e audiencës suaj janë më themeloret. Por ka të tjera që janë gjithashtu zakonisht interesante:

Bëni pushime – Pauzat krijojnë pritshmëri tek bashkëbiseduesi dhe i japin mesazhit thellësi dramatike dhe shprehëse, por sigurohuni që ato të mos jenë të tepruara, përndryshe do të përfundoni duke u mërzitur.

Përdorni ndjeshmërinë – Në këtë mënyrë ju mund të përvetësoni këndvështrimin e dëgjuesit dhe do ta dini më mirë se çfarë do të donin të dëgjonin.

Shikoni gjuhën joverbale – Kjo do t’ju tregojë shumë për audiencën tuaj dhe do të jeni në gjendje të përshtatni mënyrën se si shpreheni me reagimet që të tjerët po ju japin.

Tani, pasi t’i dini këto çelësa për të pasur një bisedë të mirë, mund të përpiqeni t’i vini në praktikë.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat