Stankov: Askush nuk ka vdekur aty për aty, një pjesë e madhe e qytetarëve nuk e dinë që kanë tension të lartë

Maqedonia

Stankov: Askush nuk ka vdekur aty për aty, një pjesë e madhe e qytetarëve nuk e dinë që kanë tension të lartë

Më: 17 nëntor 2020 Në ora: 22:34
Aleksander Stankov

“Në një situatë kur sistemi shëndetësor është i mbingarkuar dhe mjekët janë të rraskapitur dhe të rraskapitur, edhe pse nuk dua, duhet të fajësoj njerëzit e papërgjegjshëm, të cilët ende mendojnë se nuk ka kurorë ose se vendi është i rrafshët”, drejtori i Institutit për mjekësi ligjore, Aleksander Stankov. Nga autopsitë që ata bënë, arritën në përfundimin se virusi shkatërron mushkëritë, por gjithashtu sulmon organet e tjera. Ai thotë se një shtrat falas mund të gjendet për çdo pacient, por stafi që është arsimuar për të trajtuar këtë lloj pacienti është i lodhur dhe i rraskapitur.

Më shumë se 20 njerëz vdesin pothuajse çdo ditë nga Covid-19 në vend dhe dje rekordi i zi u arrit nga fillimi i epidemisë – 40 njerëz vdiqën në një ditë. Në buletinet shëndetësore për situatën me virusin, gjithnjë e më shpesh të rinjtë në të tridhjetat apo të dyzetat janë midis të vdekurve.

Sipas analizës së fundit nga Instituti i Shëndetit Publik, i cili mbulon periudhën nga 2 deri në 8 nëntor, shkalla e vdekjes nga virusi është rritur me më shumë se 40 për qind. Edhe pse Ministri i Shëndetësisë, Venko Filipce thotë se statistikat e vdekjeve nga Covid-19 përfshijnë të gjitha pozitivet e virusit. Ata që nuk vdiqën si shkak i drejtpërdrejtë i virusit, prapëseprapë, spitalet e mbipopulluara dhe numri në rritje i vdekjeve në statistikat ditore tregojnë se situata është alarmante.

– Ne marrim tampona dhe post-mortem, nëse dikush dyshohej, ne testojmë dhe i fusim ata njerëz në statistikë. Një pjesë e madhe e numrit të përgjithshëm të vdekjeve janë raste të tilla. Vendet e tjera nuk e bëjnë këtë, thotë Filipce.

Sigurisht që autopsitë nuk janë kryer te të gjithë personat e vdekur për të përcaktuar shkakun e saktë të të gjithëve, mbi 1,200 persona, të cilët janë futur në statistikat zyrtare të vdekjeve nga kurora. Që nga fillimi i pandemisë, Instituti i Mjekësisë Ligjore është përfshirë aktivisht në të gjitha aktivitetet në fushën e tij në fushën e parandalimit të përhapjes së sëmundjeve infektive.

Drejtori i Institutit, Aleksandar Stankov, shpjegon se ata janë të përfshirë në këtë betejë në dy mënyra: përmes testeve që kryejnë dhe përmes autopsive mjeko-ligjore dhe testeve pas vdekjes, në rastet që dyshohet të infeksionit me covid-19. Që nga fillimi i pandemisë, ata kanë zbuluar praninë e virusit në tetë vdekje.

Virusi shkatërron mushkrit, por edhe organet tjera

-Të gjitha rastet janë me indikacion për obduksionin mjekoligjor. Këto janë raste që kanë vdekur në shtëpi, një rast ka vdekur në burg dhe dy raste të vdekjes së dhunshme. Në gjashtë prej tyre shkaku i vdekjes lidhet drejtpërdrejt me infeksionin me Covid 19, ndërsa në të dy rastet e varjes shkaku i vdekjes është i dhunshëm dhe ndodhi për shkak të varjes, ndërsa prania e virusit është vetëm një zbulim aksidental, thotë Stankov.

Sidoqoftë, ai shpjegon se nuk mund të thuhet që të dy u varën vetë sepse ishin pozitivë për kovidium, sepse njëri nga të vdekurit nuk e dinte se ishte pozitiv, dhe tjetri ishte shëruar.

Se si virusi shkatërron trupin mund të shihet më saktë nga autopsitë e kryera nga Instituti, në ata njerëz që vdiqën nga virusi.

Stankov thotë se virusi dëmton kryesisht rrugët e frymëmarrjes, mushkëritë, por me ndërprerjen e oksigjenimit të gjakut, pra nivelin e oksigjenit në gjak, organet e tjera vuajnë shtesë.

Ai shpjegon për “Fokus” atë që ata përfunduan gjatë autopsisë së njerëzve që vdiqën nga Covid.

– Në mënyrë që popullata që nuk ka kontakt me ilaçet të më kuptojë, do të thosha se mushkëritë janë të fryrë, të rëndë, të përflakur, pa ajër me alveola të shkatërruara (rrugët e frymëmarrjes përfundimtare) dhe strukturë të prishur në pjesën ku bëhet shkëmbimi i gazit. Kjo është baza e veprimit të këtij virusi. Me ndërprerjen e oksigjenimit të gjakut, të gjitha organet në trup gjithashtu vuajnë. Inflamacioni i muskujve të zemrës dhe inflamacioni i zorrëve u gjetën gjithashtu në një pjesë të vogël, thotë Stankov.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat