Jodi molekular, arma e heshtur kundër Covid-19

Mjekësi alternative

Jodi molekular, arma e heshtur kundër Covid-19

Më: 7 janar 2021 Në ora: 18:38
Foto ilustrim

Koronavirusi, si të gjithë viruset e tjerë, nuk është në gjendje të replikohet vetë jashtë një qelize pritëse. Brenda virusit, qëndron një fije e vetme e materialit gjenetik (ARN) që mbart informacionin për të bërë më shumë kopje të virusit. Synimet kryesore të virusit janë qelizat epiteliale që formojnë rreshtimin në organe dhe në mukozat.

Efektet e rënda të SARS-CoV-2 kanë bërë që autoritetet shëndetësore kombëtare dhe ndërkombëtare si OBSH të nxjerrin udhëzime mbi praktikat më të mira për të parandaluar përhapjen e shpejtë të virusit. Këto përfshijnë larjen e duarve me sapun për 20 sekonda dhe përdorimin e mjeteve për pastrimin e duarve me bazë alkooli për të eliminuar virusin. Sidoqoftë, një metodë më pak e diskutuar, e provuar për t’iu kundërvënë virusit është jodi molekular.

Jodi molekular depërton në lëkurë dhe e mban atë të sigurt

Dezinfektuesit molekularë me bazë jodi mbështeten në një mekanizëm që është i ndryshëm nga sapuni ose alkooli për të inaktivuar virusin. Jodi ka aftësi të shkëlqyera depërtimi dhe nuk reagon me lëkurën. Kur aplikohen, dezinfektuesit me bazë jodi lëshojnë jod molekular falas (I2) i cili depërton në epidermën e lëkurës dhe mbetet si një biocid aktiv brenda lëkurës. Kjo parandalon që ajo të lahet ose zvogëlohet.

Është shumë efektive në inaktivizimin e viruseve

Ky jod brenda lëkurës përhapet përsëri në sipërfaqen e lëkurës në formën e një gazi pa ngjyrë, pa erë, duke formuar një mburojë të gaztë antivirale në lëkurë. Në këtë formë jodi molekular fillon joaktivizimin e virusit.

Siguron 6 deri në 12 orë mbrojtje nga patogjenët

Ky jod siguron mbrojtje ndaj virusit për 6 deri në 12 orë. Krahasuar me sapunin ose alkoolin, kjo siguron një mbrojtje më të gjatë nga një përdorim i vetëm.

Efektive kundër baktereve, viruseve dhe kërpudhave

Dhe nuk janë vetëm viruset që vriten nga jodi molekular. Krahasuar me antiseptikët e tjerë si klorheksidina, formulimi jo-ujor i jodit ka një spektër më të gjerë të aktivitetit antimikrobik. Jodi është vërejtur të jetë efektiv kundër baktereve, viruseve dhe kërpudhave. Por ajo që i jep jodit një avantazh vendimtar mbi antiseptikët e tjerë është shkalla e depërtimit dhe qëndrueshmëria e efektit të saj. Praktikat e dermatologjisë përdorin gjerësisht antiseptikët si profilaksi (trajtim parandalues), menaxhim akut dhe kronik i plagës dhe në trajtimin e dezinfektimit të fushës operative.

Nuk ka asnjë mënyrë “korrekte” për të luftuar pandeminë Covid-19. Por jodi molekular u siguron përdoruesve një mbrojtje më të gjatë se sa sapunët dhe alkooli.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat