Hendeku midis realitetit dhe partive në Kosovë

Opinione

Hendeku midis realitetit dhe partive në Kosovë

Nga: Ali Hertica Më: 9 korrik 2020 Në ora: 09:06
Ali Hertica

Tregjet nuk udhëhiqen nga partitë dhe individët, por kjo nuk do të thotë se politika nuk ka ndikim. Në botën e zhvilluar, bëhet fjalë kryesisht për rrezik legjislativ. Sa ka të ngjarë që një qeveri, pavarësisht nga partia, të miratojë një projekt-ligj që ndryshon të drejtat e pronës, i cili mund të dëmtojë oreksin e rrezikut dhe të dëmtojë tregun? Për shkak se legjislacioni rrënjësor mund të shkaktojë shmangie ndaj rrezikut të tregut, ne mendojmë se një ngërç - politikanët që nuk pajtohen dhe nuk mund të miratojnë ligje të reja - shpesh është një gjë e mirë. Zvogëlon mundësinë që ata të miratojnë legjislacion ekstrem.

Ndonjëherë ngërçi nënkupton që partitë opozitare bllokojnë vazhdimisht axhendën e politikave të qeverisë. Kur një qeveri ka një shumicë të vogël - ose është një qeveri minoritare - ajo mund të luftojë për të miratuar legjislacionin e rëndësishëm. Por bllokimi mund të ndodhë edhe në situata kur partitë ndahen nga brenda ose në mosmarrëveshje midis partnerëve të koalicionit.

Shumë parti kanë mbështetës të diskutueshëm që mund të mos ndjekin linjën e partisë. Koalicionet shpesh janë martesa të leverdisë me pak ndërhyrje ideologjike. Kjo do të thotë që nuk po ndodh shumë në fushën legjislative. Disa argumentojnë se një ngërç qëndron në mënyrën e reformave të kërkuara - gjë që është e vërtetë në disa vende. Sidoqoftë, në përvojën tonë, reforma shpesh prodhon fitues dhe humbës. Dhe në ekonomitë më konkurruese - siç janë ato në pjesën më të madhe të botës së zhvilluar - reformat zakonisht nuk janë vërtet të nevojshme. Një rrezik legjislativ i ulët kufizon pasigurinë, e cila është pozitive për ekuitetet. Kur nuk ka ndryshime rrënjësore si një shpatë e Damocles që varet nga bursat, ne besojmë se është një shqetësim më pak për investitorët. Legjislacioni i prishur që ende e bën atë zakonisht të devijojë nga faturat origjinale.

Për sa i përket politikës, është e rëndësishme të shikoni përtej preferencave. Ajo që ka rëndësi është shkalla në të cilën një qeveri mund të ndikojë në të drejtat e pronës, investimet dhe funksionimin e duhur të tregjeve të kapitalit. Lëvizjet e tregut zakonisht bazohen në hendekun midis realitetit dhe pritjeve. Nëse reformat përfshijnë rreziqe të nënvlerësuara, rezervat mund të përfundojnë në ngushtica. Por nëse ndikimi i politikave të reja ka më pak se frika, lehtësimi mund të rezultojë pozitiv për tregjet e aksioneve. Kapitali mund të përfitojë gjithashtu nëse ndikimi i politikës rezulton të jetë më i favorshëm sesa mund të nxirret nga media. Në fund të fundit, ne mendojmë se nuk bëhet fjalë për parti politike apo politikanë. Sipas mendimit tonë, ajo që ka më shumë rëndësi janë masat e tyre - dhe se si këto masa lidhen me pritjet.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat