Nesër e diela e Pashkëve katolike; ç’duhet të dini për këtë festë!

Religjion

Nesër e diela e Pashkëve katolike; ç’duhet të dini për këtë festë!

Më: 3 prill 2021 Në ora: 13:47
Ilustrim

Pashket festimi i krishterë që feston ditën e ringjalljes së Jezu Krishtit, është një festë e lëvizshme, që do të thotë se nuk ndodh në të njëjtën datë çdo vit. Pashkët llogaritet në bazë të fazave të hënës dhe ardhjes së pranverës.

Përcaktimi i datës së Pashkës.

Në vitin 325 pas Krishtit, Keshilli i Kinese , i cili u pajtua me parimet themelore të krishterimit, krijoi një formulë për datën e Pashkëve si të dielën pas hënës së plotë të pashkës, e cila është hëna e plotë që bie mbi ose pas ekuinoksit te pranveres.

Në praktikë, kjo do të thotë që Pashkët është gjithmonë e diela e parë pas hënës së parë të plotë që bie më ose pas 21 marsit. Pashkët mund të shfaqen që në fillim të 22 marsit dhe deri më 25 prill, varësisht se kur ndodh hëna e plotë e pashkës.

Ju mund ta gjeni lehtësisht daten e Pashkeve në këtë dhe vitet e ardhshme, si në llogaritje online perëndimore (Gregorian) dhe Lindore (Julian).

Rëndësia e Hënës së Plotë të Pashkëve

Këshilli i Nikesë vendosi që Pashkët duhet të ndodhin gjithmonë në një e diel sepse e diela ishte dita në të cilën Krishti u ngrit nga të vdekurit. Por pse është hëna e plotë e pashkës përdorur për të përcaktuar datën e Pashkëve? Përgjigja vjen nga kalendari hebre. Fjala aramaike “paschal” do të thotë “kalim”, që është një referencë për festën çifute.

Pashka  ra në datën e hënës së plotë të pashkës në kalendarin hebre. Jezu Krishti ishte hebre. Darka e tij e fundit me dishepujt e tij ishte një Pashkë Seder.

Tani quhet e enjte e shenjtë nga të krishterët dhe është e enjtja menjëherë para Pashkëve. Prandaj, e diela e parë e Pashkëve ishte e diela pas Pashkës.

Datat e Përafërta për Hënë Pashkë

Hëna e plotë e pashkës mund të bjerë në ditë të ndryshme në zona të ndryshme kohore, të cilat mund të paraqesin një problem kur llogaritet data e Pashkëve. Nëse njerëzit në zona të ndryshme kohore do të llogarisnin datën e Pashkëve në varësi të vëzhgimit të hënës së plotë të paskës, atëherë kjo do të thoshte se data e Pashkëve do të ndryshonte në varësi të zonës kohore ku jetonin. Për këtë arsye, kisha nuk përdor datën e saktë të henes se plote te Pashkëve por një përafrim.

Për qëllime llogaritëse, hëna e plotë është vendosur gjithmonë në ditën e 14-të të muajit hënor. Muaji hënor fillon me hënën e re. Për të njëjtën arsye, kisha përcakton datën e ekuinoksit të pranverës më 21 mars, megjithëse ekuinoksi aktual i pranverës mund të ndodhë më 20 mars. Këto dy përafrime lejojnë që kisha të vendosë një datë universale për Pashkët, pavarësisht se kur vëzhgoni hëna e plotë paskale në zonën tuaj kohore.

Data e rastësishme e ndryshme për të krishterët ortodoksë lindorë

Pashkët nuk festohet gjithmonë universalisht nga të gjithë të krishterët në të njëjtën datë. Të krishterët perëndimorë, duke përfshirë kishën katolike romake dhe denominacionet protestante, llogarisin datën e Pashkëve duke përdorur kalendarin Gregorian, i cili është një kalendar më i saktë astronomik që përdoret sot në të gjithë Perëndimin në botën botërore dhe fetare.

Të krishterët ortodoksë lindorë , siç janë të krishterët ortodoksë grekë dhe rusë, vazhdojnë të përdorin kalendarin më të vjetër të Julianit për të llogaritur datën e Pashkëve. Kisha Ortodokse përdor formulën e saktë të njëjtë të krijuar nga Këshilli i Nikesë për përcaktimin e datës së Pashkëve vetëm me një kalendar tjetër.

Për shkak të ndryshimeve të datës në kalendarin Julian, festa e Pashkëve Ortodokse Lindore ndodh gjithmonë pas festimit hebre të Pashkës. Fatkeqësisht, besimtarët ortodoksë mund të mendojnë se data e tyre e Pashkëve lidhet me Pashkën, por jo. Siç u shpjegua Arkidiokia e Krishterë Ortodokse Antiochiane e Amerikës së Veriut në një artikull të vitit 1994 të titulluar “Data e Pashkës”.

Një kundërvënie teologjike

Këshilli i Nicene krijoi një formulë për llogaritjen e datës së Pashkëve për të ndarë kremtimin e krishterë të Ringjalljes së Krishtit nga kremtimi judenj i Pashkës.

Ndërsa Pashkët dhe Pashkët ishin të lidhura historikisht – Këshilli i Nicës vendosi që, për shkak se Krishti është simbolikisht qengji i Pashkës flijimi, festën e Pashkës nuk ka më domethënie teologjike për të krishterët.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat