​Facebook e Instagram nën ‘sulm të ri’ për shkak të akuzave për privatësi

Teknologji

​Facebook e Instagram nën ‘sulm të ri’ për shkak të akuzave për privatësi

Më: 30 nëntor 2023 Në ora: 21:43
​Facebook e Instagram

Meta po shkel ligjet e BE-së për mbrojtjen e konsumatorit duke faturuar pa reklama, paralajmëroi të enjten Organizata Evropiane e Konsumatorëve (BEUC) në një ankesë drejtuar rregullatorëve, duke kërkuar që kjo praktikë të ndërpritet.

Qe nga nëntori, përdoruesit e Facebook dhe Instagram në Evropë duhet të paguajnë një tarifë për llogaritë pa reklama, dhe Meta pretendon se ky vendim është në përputhje me rregulloret e BE-së pasi ata mund të vendosin nëse kompania lejohet të mbledhë të dhënat e tyre dhe t'i përdorë ato për qëllime. reklama.

Një llogari pa reklama kushton 9,99 euro në muaj për përdoruesit e uebit dhe 12,99 euro për përdoruesit e sistemeve operative iOS dhe Android. Modeli përfaqëson një formë të vlefshme pëlqimi për një shërbim të financuar nga reklamat dhe është në përputhje me vendimin e gjykatës evropiane nga korriku, sipas Metës.

Dy ditë më parë, shoqata austriake e të drejtave digjitale NOYB, e themeluar nga aktivisti i privatësisë Max Schrems, u ankua te rregullatori austriak se Meta në fakt po i tarifon përdoruesit për privatësinë duke tarifuar për llogaritë pa reklama.

Të enjten, shoqata më e madhe evropiane për mbrojtjen e konsumatorëve ndoqi hapat e saj dhe 18 anëtarët e saj dërguan një ankesë në rrjetin e rregullatorëve evropianë.

Meta u kërkon përdoruesve të pranojnë përpunimin e të dhënave për qëllime reklamimi, duke ofruar si alternativë pagesën e një tarife dhe një praktikë e tillë është shkelje e ligjit të BE-së për mbrojtjen e konsumatorit dhe duhet të ndalet, thanë ata.

Ankesa është dërguar nga shoqatat bullgare, çeke, daneze, franceze, greke, italiane, letone, lituane, holandeze, norvegjeze, polake, sllovake, sllovene, spanjolle, suedeze dhe luksemburgase për mbrojtjen e konsumatorit, sipas faqes së internetit të BEUC.

Meta shkel ligjin e BE-së për mbrojtjen e konsumatorit duke përdorur praktika të padrejta, mashtruese dhe agresive”, theksoi zëvendësdrejtoresha e përgjithshme e BEUC Ursula Pachl, duke theksuar shembullin e bllokimit të pjesshëm të shërbimeve për konsumatorët për të marrë një vendim të shpejtë.

Në të njëjtën kohë, kompania u dërgon atyre informacione jo të plota dhe të gabuara, shtoi Pachl.

BEUC thekson gjithashtu problemin e "tarifave shumë të larta".

“Duke pasur parasysh një tarifë të tillë, konsumatorët thjesht do të pranojnë profilizimin dhe gjurmimin e Metës dhe kjo është pikërisht ajo që dëshiron gjigandi i teknologjisë. Njerëzve nuk duhet t'u kërkohet të paguajnë për privatësinë, "tha Pachl.

Nga ana tjetër Meta këmbëngul se shërbimi i ri u ofron përdoruesve një zgjedhje.

"Opsioni për të paguar një tarifë për llogaritë pa reklama balancon kërkesat e rregullatorëve evropianë, u jep përdoruesve zgjedhje dhe lejon Meta të vazhdojë të ofrojë shërbime për të gjithë njerëzit në BE, EEA dhe Zvicër," tha Meta Platforms në një shpallje më 30 tetor. 

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat