Kur shumë njerëz po vdesin edhe pse janë të vaksinuar, a ja vlen që të vazhdojmë me vaksinimin?

Amerika

Kur shumë njerëz po vdesin edhe pse janë të vaksinuar, a ja vlen që të vazhdojmë me vaksinimin?

Më: 19 tetor 2021 Në ora: 17:07
Ilustrim

Ish-sekretari amerikan i Shtetit Colin Powell ndërroi të hënën nga komplikacionet e Covid-19. Familja e tij njoftoi se ai ishte i vaksinuar me të dyja dozat.

Zyrtarët shëndetësorë shqetësohen se aktivistët kundër vaksinave, do të kapen pas vdekjes së Powell për të pretenduar se vaksinat nuk funksionojnë.

Kur shohim njerëz të vaksinuar që vdesin nga Covid-19, si e shpjegoni se vaksinat ia vlejnë akoma të merren?

Dr. Leana Wen: Ne duhet të vazhdojmë me shkencën dhe atë që tregon hulumtimi. Vaksinat Covid-19 janë jashtëzakonisht efektive në parandalimin e sëmundjeve dhe veçanërisht sëmundjeve të rënda. Të dhënat më të fundit nga Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve tregojnë se ato zvogëlojnë gjasat e testimit pozitiv për Covid-19 me gjashtë herë dhe gjasat e vdekjes me 11 herë.

Kjo do të thotë që nëse jeni të vaksinuar, keni gjashtë herë më pak mundësi të merrni Covid-19 sesa dikush që nuk është i vaksinuar. Dhe keni 11 herë më pak shanse të vdisni nga Covid-19 në krahasim me një person të pavaksinuar.

Sidoqoftë, vaksinat Covid-19 nuk ju mbrojnë 100%. Asnjë vaksinë nuk e bën, thjesht ka të ngjarë që praktikisht asnjë trajtim mjekësor të mos jetë 100% efektiv. Kjo nuk do të thotë që vaksina nuk funksionon, ose se nuk duhet ta merrni.

CNN: A ka të ngjarë që disa njerëz të kenë simptoma të rënda nga Covid-19, pavarësisht vaksinimit?

Wen: Po, dhe bazuar në atë që mësuam, gjenerali Poëell ra në atë kategori. Ne e dimë se individët që janë më të vjetër dhe kanë problem shëndetësore kanë më shumë gjasa të vuajnë nga sëmundje të rënda dhe të ndërrojnë jetë pas infeksioneve të mëdha. Në rrezik të veçantë janë njerëzit me imunitet të dobët.

CNN: Ju keni thënë më parë se vaksinat funksionojnë më mirë kur të gjithë i marrin, apo jo?

Wen: Pikërisht. Mendoni për vaksinën Covid-19 si një ‘mushama’ shumë të mirë. Ju mbron në një motë me shira. Por nëse jeni në një stuhi, dhe pastaj vjen një uragan, ka një shans shumë më të madh që të lageni. Kjo nuk do të thotë që mushamaja juaj është e dëmtuar. Do të thotë që jeni në një mot të keq, dhe mushamaja nuk mund t'ju mbrojë gjithmonë nëse nuk e kanë të gjithë.

Nëse jeni rreth shumë viruseve, kjo rrit mundësinë tuaj për t'u infektuar. Problemi nuk është vaksina - është se sa shumë virus ka rreth jush.

Kjo është arsyeja pse çelësi është që të vaksinohen sa më shumë njerëz

CNN: Cilat janë gjërat e tjera që do t'u thoshit atyre që nuk besojnë se vaksina është efektive?

Wen: Unë do t'u kërkoja atyre të mendojnë për aspekte të tjera të mjekësisë. Le të themi se dikush ka sëmundje të zemrës. Ka ilaçe për të trajtuar sëmundjet e zemrës, por ato nuk janë 100% efektive - asgjë nuk është. Vetëm për shkak se dikush përfundon me një përkeqësim të sëmundjes së tij dhe në spital, nuk do të thotë se ilaçet nuk ia vlen të merren.

Ose le të përdorim një shembull parandalimi. Le të themi se dikush që ha një dietë të shëndetshme dhe ushtrohet shumë përfundon me presion të lartë të gjakut dhe diabet. Kjo nuk do të thotë që dieta dhe stërvitja nuk janë të mira për t’u bërë. Thjesht do të thotë që ju mund të ndërmerrni të gjitha hapat e duhur për të parandaluar një sëmundje, por ndonjëherë ju prapë mund ta merrni sëmundjen.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat