Dhoma e Përfaqësuesve miraton një buxhet afatshkurtër, masa kalon në Senat

Amerika

Dhoma e Përfaqësuesve miraton një buxhet afatshkurtër, masa kalon në Senat

Më: 30 shtator 2023 Në ora: 22:49
Foto ilustrim

Dhoma e Përfaqësuesve, e kontrolluar nga republikanët, miratoi një projektligj për një buxhet afatshkurtër, që mund të shmang mbylljen e pjesshme të qeverisë amerikane, nëse miratohet në Senat.

Nëse merr miratimin në Senat, Kongresi do të ketë 45 ditë për gjetur një kompromis për miratimin e buxhetit të plotë për vitin e ri fiskal.

Të premten, ligjvënësit republikanë bllokuan përpjekjet për një masë që do të lejonte vazhdimin e përkohshëm të financimit të qeverisë.

Kundërshtitë brenda republikanëve, që kontrollojnë Dhomën e Përfaqësuesve, rrezikojnë ta çojnë qeverinë amerikane drejt mbylljes së saj të katër të pjesshme brenda një dekade.

Senati, që kontrollohet nga demokratët, po punon për një plan financimi 7-javor, që do të mbante hapur qeverinë deri në mes të muajit nëntor, duke u dhënë më shumë kohë ligjvënësve për të hartuar një buxhet të plotë për vitin e ardhshëm financiar, që fillon më 1 tetor.

Megjithatë, kryetari i Dhomës së Përfaqësuesve, që kontrollohet nga republikanët, Kevin McCarthy, ka refuzuar që plani i Senatit të hidhet për votim në Dhomën e Përfaqësuesve.

Nëse nuk arrihet një marrëveshje për një buxhet të përkohshëm, atëherë rreth 4 milionë punonjës të qeverisë federale dhe pjesëtarë të shërbimit ushtarak të Shteteve të Bashkuara, nuk do të paguhen gjatë kësaj periudhe. Disa punonjës në detyra thelbësore për mbarëvajtjen e vendit dhe sigurinë kombëtare do të vazhdojnë të ushtrojnë detyrat e tyre pavarësisht miratimit apo jo të buxhetit.

Muaj më parë, Presidenti Joe Biden arriti një marrëveshje me zotin McCarthy për rritjen e tavanit të huamarrjes, e cila u nënshkrua në ligj nga Presidenti, dhe kërkon rreth 1.5 trilion dollarë shkurtime shpenzimesh gjatë 10 viteve të ardhshme.

Republikanët e vijës së ashpër kërkojnë shkurtime më të thella, me rreth 120 miliardë dollarë shkurtime shtesë vetëm për vitin e ri fiskal, gjë që mund të ndikojë tek programe që nga arsimi dhe mbrojtja e mjedisit e deri tek hulumtimet mjekësore./VOA

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat