A kanë sistemet moderne të asistencës një efekt negativ në aftësitë tona të timonit?

Auto

A kanë sistemet moderne të asistencës një efekt negativ në aftësitë tona të timonit?

Më: 25 nëntor 2023 Në ora: 10:12
Foto ilustrim

Autoriteti Norvegjez i Rrugëve Publike është i shqetësuar se shoferët mund të bëhen shumë letargjikë dhe gradualisht të humbasin aftësinë për të marrë kontrollin në situata kritike.

Ekrani që monitoron bllokimet e trafikut, asistenca për mbajtjen e korsisë, dritat dhe fshirëset që ndizen dhe fiken automatikisht janë të gjitha tiparet moderne të veturave të sotme që e bëjnë më të lehtë drejtimin. Por, sa të sigurta janë?

Në një njoftim për shtyp, Autoriteti i Rrugëve Publike Norvegjeze thekson se megjithëse shumë vetura japin përshtypjen se mund të drejtojnë vetë, drejtimi është përgjegjësi e shoferit pas timonit.

“Zhvillimi i teknologjisë na ofron shumë mundësi, por në afat të gjatë mund të shkaktojë edhe probleme të reja. Domethënë, duke qenë se makinat mund t’i ofrojnë shoferit gjithnjë e më shumë ndihmë në drejtimin e automjetit, shoferi bëhet pasiv dhe përfundimisht mund të humbasë aftësitë”, shpjegon Stein-Helge Mundal nga Administrata Norvegjeze e Rrugëve Publike.

Mundal thekson se industria e automobilave do të donte të kishte një kuadër rregullator që i lejon asaj të ketë veçori gjithnjë e më të avancuara pa u përgjigjur.

“Në Administratën Norvegjeze të Rrugëve Publike, ne jemi të shqetësuar se shoferët mund të bëhen shumë letargjikë dhe gradualisht të humbasin aftësinë për të marrë kontrollin në situata kritike, sepse në praktikë makina i bën pothuajse shumicën e gjërave vetë. Në mënyrë që shoferi të jetë i përgatitur, ai duhet të jetë të paktën disi i angazhuar në vozitje”, beson Mundal.

Për të siguruar që shoferi po i kushton vëmendje, sistemi paralajmëron se shoferi i mban duart në timon ose po shikon rrugën përpara. Mundal sheh më shumë sesa thjesht avantazhe këtu: me një sistem që paralajmëron vazhdimisht shoferin nëse ai nuk e mban timonin mirë ose nuk shikon në drejtimin e gabuar, do të ketë shumë paralajmërime në kabinën e pasagjerëve që gjithashtu mund të shpërqendrojnë shoferin.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat