Demografi: Serbia vend i pleqve, çdo i pesti banor është më i vjetër se 65 vjeç

Evropë

Demografi: Serbia vend i pleqve, çdo i pesti banor është më i vjetër se 65 vjeç

Nga: D.G. Më: 19 shtator 2020 Në ora: 19:13
Ilustrim

Sipas të gjitha kritereve, Serbia është në grupin e vendeve demografikisht më të vjetra në Evropë dhe botë në shekullin XXI. Në fillim të këtij viti më shumë se çdo i pesti banor i Serbisë ishte më i vjetër se 65 vjeç, dhe vetëm çdo i shtati më i ri se 15, thotë demografi Goran Penev për portalin Pavarësia UGS, transmeton Botas Sot.

Penev deklaroi se numri i të moshuarve ishte 463,000, ose 47 përqind më i lartë se numri i të rinjve, ndërsa mosha mesatare arriti një vlerë rekorde prej 43,4 vjet.

Numri i përgjithshëm i popullsisë, thotë ai, sipas vlerësimeve zyrtare të Byrosë së Statistikave të Republikës (SORS), më 1 janar 2020, ishte 6.9 milionë, dhe më i vogël se 50 vjet më parë.

"Numri i lindjeve të gjalla ka qenë vazhdimisht nën 65,000 për disa vjet (64,400 në 2019) dhe është dukshëm më i ulët se çdo vit në shekullin XX, madje edhe më i ulët se gjatë çdo lufte të bërë në atë shekull. Numri i vdekjeve ka qenë konstant për njëzet vjet mbi 100,000, dhe që nga viti 2010 ka lëvizur nga 100,000 në 104,000 në vit. Ishte 101,400 vitin e kaluar, "shpjegoi Penev.

Ai gjithashtu theksoi rritjen natyrore negative, e cila në 10 vitet e fundit arriti në -36,500 në nivel vjetor.

Duke folur për ikejn e popullsisë nga Serbia, Penev deklaroi se rezultatet e studimit të fundit të SBS-së të kryer në bashkëpunim me organizatat kombëtare statistikore të vendeve më të rëndësishme, tregojnë se midis vitit 2011 dhe 2018, 226,000 njerëz u larguan nga Serbia dhe 131,000 emigruan në Serbi në të njëjtën kohë.

Bilanci i migrimit ishte minus 95,000 ose minus 12,000 në vit, tha Penev, duke vënë në dukje se emigracioni është intensifikuar në vitet e fundit.

Duke shpjeguar sesi ndikojnë trendet demografike në tregun e punës në Serbi, Penev vuri në dukje se sipas vlerësimeve të SBS-së, më 1 janar 2020, kontigjenti i punës numëronte 4.13 milionë banorë ose 59.6 përqind të popullsisë së përgjithshme të vendit.

Nëntë vjet më parë, popullsia e së njëjtës moshë numëronte 4.545 milion ose 62.7 përqind e popullsisë së përgjithshme.

Si një konfirmim që mosha e punës e Serbisë është shumë e vjetër në mënyrë demografike, Penev citoi të dhëna për disa vende të zgjedhura të zhvilluara evropiane - Francën, Suedinë, Gjermaninë dhe Italinë, ndër të silat Franca dhe Suedia i përkasin grupit të popullsisë evropiane demografikisht më të reja (më të reja se Serbia), dhe Gjermania dhe Italia në grupin e popullsisë demografikisht më të vjetër (më të vjetër se Serbia).

"Megjithatë, për sa i përket strukturës së brendshme të moshës së kontigjentit të punës, të katërtat kishin një pjesë më të vogël të atyre të moshës 60-64 në popullsinë totale të moshës së punës - nga 9.7 përqind në Suedi deri në 11 përqind në Gjermani. Në të njëjtën kohë, përveç Italisë, në të gjitha këto vende, pjesa e popullsisë së re e aftë për punë ishte më e lartë se në Serbi - nga 9.2 përqind në Gjermani në 10.3 përqind në Suedi, "tha Penev.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat