Ekspertët bëjnë thirrje për korrigjim të politikës gjermane ndaj Rusisë

Evropë

Ekspertët bëjnë thirrje për korrigjim të politikës gjermane ndaj Rusisë

Nga: ZEIT ONLINE, Nga Gjermanishtja Sherif Ramabaja Më: 15 janar 2022 Në ora: 13:34

Ndërsa rreth 100,000 trupa ruse vazhdojnë të përbëjnë një kërcënim të mundshëm në kufirin me Ukrainën, bisedimet këtë javë për kërkesën ruse për garanci sigurie nuk kanë sjellë ndonjë lehtësim. Rreziku i një pushtimi nuk është shmangur, Perëndimi nuk dëshiron të minojë parimet themelore, Rusia mbetet agresive - kjo krizë është padyshim një pikë kthese për sigurinë në Evropë.

73 ekspertë të Evropës Lindore dhe politikës së sigurisë nga akademia, politika dhe shoqëria tani po bëjnë thirrje për një korrigjim themelor të politikës gjermane ndaj Rusisë. Iniciatori është eksperti ukrainas Andreas Umland, analist në Qendrën e Stokholmit për Studimet e Evropës Lindore. Nënshkruesit përfshijnë Volker Beck (Të Gjelbrit), Ruprecht Polenz (CDU) dhe historiani i Evropës Lindore Karl Schlogel.

Në një letër të hapur, Gjermania, "si fuqia më e madhe ekonomike evropiane, i ka parë veprimet e Kremlinit në mënyrë kritike, por kryesisht joaktive për tre dekadat e fundit". Si një vend kyç i BE-së, NATO-s dhe komunitetit perëndimor të vlerave, Republika Federale ka një përgjegjësi të veçantë. Kjo vlen "si me synimin për të frenuar dhe sanksionuar Rusinë ashtu edhe në lidhje me mbështetjen e shteteve të copëtuara dhe të ngacmuara nga Moska".

Megjithatë, sanksionet ekonomike të BE-së pas aneksimit të Krimesë ishin "të buta dhe jo një përgjigje e mjaftueshme ndaj kursit gjithnjë e më agresiv të Kremlinit" dhe Gjermania bëri shumë gabime. Në veçanti, tubacionet gjermano-ruse të Detit Baltik "dëshmuan në prapavijë se i hapnin rrugën pushtimit rus të Ukrainës dy vjet më vonë" (Nord Stream 1) dhe do "të eliminonin plotësisht levën ekonomike të mbetur të Ukrainës mbi Rusinë" (Rrjedha e Veriut 2). Nënshkruesit arrijnë në përfundimin: “Sulmi i Putinit ndaj Ukrainës në vitin 2014 shfaqet si një pasojë logjike në dritën e pasivitetit të 20 viteve të mëparshme në politikën gjermane ndaj neo-imperializmit rus”. Me tutje "

Letra e plotë (të gjithë nënshkruesit në fund të letrës):

Përqendrimet masive, kërcënuese të trupave në kufijtë lindorë dhe jugorë të Ukrainës, intensifikuan sulmet e propagandës anti-perëndimore që nuk u shmangen gënjeshtrave, dhe kërkesat padyshim të papranueshme ndaj NATO-s dhe vendeve anëtare të saj: në javët e fundit, Rusia ka ndryshuar rrënjësisht sigurinë. urdhri që ka qenë në fuqi në Evropë që nga fundi i Luftës së Ftohtë në fjalë. Në vetë-portretizimin e saj ndërkombëtar, Rusia e paraqet veten si një shtet i kërcënuar që ka nevojë urgjente për "garanci sigurie" nga Perëndimi. Kremlini po e ndryshon qëllimisht kuptimin e premtimeve të sigurisë. Domosdoshmëria e garancive të tilla është diskutuar që nga negociatat e Traktatit të Mospërhapjes Bërthamore në 1968 në lidhje me mbrojtjen e shteteve pa armë bërthamore dhe jo-armë bërthamore.

Sot, më shumë koka bërthamore ruhen në Rusi sesa në tre shtetet e NATO-s me armë bërthamore, SHBA, Britaninë e Madhe dhe Francën së bashku. Moska mban një gamë të gjerë sistemesh shpërndarjeje për mijëra armët e saj bërthamore - nga ICBM-të te bombarduesit me rreze të gjatë te nëndetëset bërthamore. Ajo ka një nga tre ushtritë më të fuqishme konvencionale në botë dhe të drejtën e vetos në Këshillin e Sigurimit të OKB-së. Kjo e bën Federatën Ruse një nga vendet më të sigurta ushtarakisht në botë.

Kremlini përdor trupa të rregullta dhe të parregullta, si dhe potencialin e kërcënimit bërthamor rus, për të zhvilluar luftëra të ndryshme dhe për të pushtuar përgjithmonë territoret e ish-republikave sovjetike. Jo vetëm në Evropën Lindore, por edhe në Evropën Perëndimore dhe në kontinente të tjera, Kremlini po demonstron pafytyrë pretendimin e tij për të drejta të veçanta për të mbrojtur interesat e tij në territorin sovran të shteteve sovrane. Duke anashkaluar rregullat, traktatet dhe organizatat ndërkombëtare, Moska i ndjek armiqtë e saj në mbarë botën. Kremlini po përpiqet të minojë proceset politike, sundimin e ligjit dhe kohezionin social në vende të tjera me fushata të urrejtjes dhe sulmet e hakerëve, ndër të tjera. Kjo e fundit bëhet pjesërisht fshehurazi, por me qëllimin e dukshëm për të penguar apo diskredituar vendimmarrjen demokratike në shtetet pluraliste. Në veçanti, integriteti politik dhe territorial i shteteve demokratizuese post-sovjetike në tranzicion duhet të minohet.   

Gjermania, si fuqia më e madhe ekonomike e Evropës, e ka parë këtë aktivitet në mënyrë kritike, por kryesisht joaktive gjatë tre dekadave të fundit. Në Republikën e Moldavisë, rishikimi i Moskës filloi që në vitin 1992, menjëherë pas rënies së BRSS, me një ndërhyrje masive nga Ushtria e 14-të Ruse. Mbetjet e tyre janë ende zyrtarisht në Transnistria, pavarësisht kërkesave të përsëritura për tërheqje nga qeveritë moldave të zgjedhura në mënyrë demokratike dhe premtimeve përkatëse nga Kremlini. Republika Federale e Gjermanisë nuk reagoi siç duhet ndaj kësaj apo ndaj aventurave të shumta revanshiste të Rusisë në rajonin post-sovjetik dhe më gjerë.

Akoma më shumë: me politikën e saj të tregtisë së jashtme, Berlini ka kontribuar në dobësimin politik dhe ekonomik të shteteve të Evropës Lindore që nuk kanë armë bërthamore dhe në forcimin gjeo-ekonomik të një superfuqie bërthamore gjithnjë e më të shtrirë. Në vitin 2008, Gjermania luajti një rol kyç në parandalimin e anëtarësimit të Gjeorgjisë dhe Ukrainës në NATO. Në vitin 2019, nga ana tjetër, qeveria federale u përpoq të ripranonte delegacionin rus në Asamblenë Parlamentare të Këshillit të Evropës, megjithëse Moska nuk kishte dhe nuk ka përmbushur asnjë nga kushtet për këtë akt tejet simbolik.

Për marrëdhëniet tashmë të brishta ukrainas-ruse, vënia në punë e gazsjellësit të parë Nord Stream në 2011-2012, e cila ishte e tepërt nga pikëpamja energjetike, ishte një fatkeqësi. Ajo duket në retrospektivë se ka hapur rrugën për pushtimin rus të Ukrainës dy vjet më vonë. Një pjesë e madhe e kapaciteteve ekzistuese të transportit të gazit midis Siberisë dhe BE-së nuk u përdor në vitin 2021. Megjithatë, Republika Federale tani po përgatitet të eliminojë plotësisht ndikimin e mbetur ekonomik të Ukrainës mbi Rusinë, me hapjen e gazsjellësit Nord Stream 2.

Indulgjencat politike të Lindjes

Sanksionet ekonomike të BE-së kundër Moskës që nga viti 2014 kanë qenë të buta dhe jo një përgjigje adekuate ndaj qëndrimit gjithnjë e më agresiv të Kremlinit. Në sfondin e vazhdimit të marrëdhënieve speciale gjermano-ruse, zhvillimi gjerman, bashkëpunimi kulturor dhe arsimor me Ukrainën, Gjeorgjinë dhe Moldavinë krijuan përshtypjen e një tregtie të kënaqshme politike lindore. Kjo nuk e zvogëlon rëndësinë e gabimeve serioze në politikën gjermane ndaj Rusisë, si ftesa e Putinit në Bundestag në 2001 ose partneriteti i modernizimit nga viti 2008. Këta dhe hapa të ngjashëm gjermanë, në sfondin e trupave të padëshiruara ruse në Moldavi dhe Gjeorgji, sugjeroi të drejtat e veçanta të Moskës në hapësirën post-sovjetike.

Sulmi i Putinit ndaj Ukrainës në vitin 2014 duket një pasojë pothuajse logjike në dritën e pasivitetit të politikës gjermane ndaj neoimperializmit rus 20 vitet e mëparshme. Formula popullore e “afrimit me gërshetim” ka marrë një kuptim tragjikomik. Afrimi gjeografik i zotërimeve ruse me kufijtë e BE-së ka ndodhur.

Kremlini tani po vë në pikëpyetje edhe sovranitetin politik të vendeve si Suedia dhe Finlanda. Ai bën thirrje për ndalimin e anëtarësimit të mundshëm të ardhshëm në NATO jo vetëm për shtetet post-sovjetike, por edhe për shtetet skandinave. Kremlini po frikëson të gjithë Evropën me reagime "ushtarake-teknike" nëse NATO - sipas Putin - nuk i përgjigjet "menjëherë" kërkesave të gjera ruse për një rishikim të rendit evropian të sigurisë. Rusia po kërcënon një përshkallëzim të luftës nëse nuk merr "garanci sigurie" - me fjalë të tjera: autoritetin e Kremlinit për të pezulluar të drejtën ndërkombëtare në Evropë.

Në sfondin e trazirave të tilla, Gjermania duhet të lërë përfundimisht rrugën e saj të veçantë në politikën lindore, e cila nuk perceptohet si e tillë vetëm në Evropën Qendrore dhe Lindore. Krimet e Gjermanisë naziste në territorin e Rusisë së sotme nga viti 1941 deri në 1944 nuk janë të përshtatshme, për të justifikuar hezitimin gjerman për të reaguar ndaj revanshizmit dhe nihilizmit të Kremlinit sipas ligjit ndërkombëtar. Sidomos jo kur – si në rastin e Ukrainës – bëhet fjalë për një pushtim rus të territorit të njohur ndërkombëtarisht të një kombi tjetër që ishte viktimë e përpjekjeve ish-ekspansioniste gjermane. Shkelja e vazhdueshme demonstrative e parimeve bazë të OKB-së, OSBE-së dhe Këshillit të Evropës, të pranuara zyrtarisht nga Moska në Evropën Lindore dhe tani edhe në atë Veriore, nuk duhet të pranohet.

Politika e Republikës Federale për Rusinë duhet korrigjuar rrënjësisht. Reagimet e mëtejshme thjesht verbale ose simbolike nga Berlini ndaj aventurave revizioniste ruse, si në të kaluarën, vetëm sa do ta tundojnë Kremlinin në pushtime të mëtejshme. Si një vend kyç i BE-së, NATO-s dhe komunitetit perëndimor të vlerave, Gjermania ka një përgjegjësi të veçantë.

Në interes të sigurisë ndërkombëtare, integrimit evropian dhe normave të përbashkëta, Berlini duhet të kapërcejë hendekun midis retorikës së tij publike dhe praktikës reale në Evropën Lindore përfundimisht. Kjo duhet të shprehet në një sërë masash paralele dhe konkrete të natyrës politike, ligjore, diplomatike, të shoqërisë civile, teknike dhe ekonomike. Gjermania është një partner i madh tregtar, kërkimor dhe investues i Rusisë dhe vendeve të Partneritetit Lindor të BE-së, si dhe një fuqi udhëheqëse në Union. Ajo ka në zona të caktuara, shumë më tepër mundësi për t'u përfshirë se shumica e vendeve të tjera perëndimore. Kjo vlen si për frenimin dhe sanksionimin e Rusisë dhe për mbështetjen e shteteve që janë copëtuar dhe kërcënuar nga Moska. Berlini duhet t'i përcjellë fjalët e tij të matura, me veprime shumë më tepër dhe më efektive se më parë.

Nënshkruesit:

dr Hannes Adomeit, anëtar i lartë në Institutin për Politikat e Sigurisë, Christian-Albrechts-University në Kiel

dr Vera Ammer, Anëtare e Bordit të Memorial International dhe Iniciativës Demokratike të Ukrainës, Euskirchen

Prof Dr. Oesten Baller, studiues juridik, kryetar i Shkollës Gjermano-Ukrainase të Qeverisjes e. V., Berlin

Volker Beck, MdB 1994-2017, pedagog në Qendrën për Studime Fetare, Universiteti Ruhr Bochum

dr Carl Bethke, bashkëpunëtor kërkimor në Katedrën e Historisë së Evropës Lindore dhe Juglindore, Universiteti i Leipzig

Prof Dr. Florian Bieber, Drejtues i Qendrës për Studime të Evropës Juglindore, Karl-Franzens-University Graz

Prof Dr. Katrin Boeckh, bashkëpunëtore kërkimore në Institutin Leibniz për Studimet e Evropës Lindore dhe Juglindore, Regensburg

dr Falk Bomsdorf, studiues juridik, kreu i zyrës në Moskë të Fondacionit Friedrich Naumann 1993-2009, Mynih

Prof Dr. Karsten Brüggemann, Profesor i Historisë Estoneze dhe të Përgjithshme, Universiteti i Talinit, Estoni

dr Martin Dietze, publicist dhe kryetar i parë i Deutsch-Ukrainischer Kulturverein e. V., Hamburg

dr Jörg Forbrig, Drejtor për Evropën Qendrore dhe Lindore në fondin gjerman Marshall të Shteteve të Bashkuara, Berlin

Prof Dr. Annette Freyberg-Inan, drejtuese e katedrës në teorinë e marrëdhënieve ndërkombëtare, Universiteti i Amsterdamit

PD dr Angelos Giannakopoulos, lektor afatgjatë i DAAD për studime gjermane dhe evropiane në Akademinë e Kievit Mohyla, Ukrainë

dr Anke Giesen, sllaviste, anëtare e bordeve të Memorial International dhe Memorial Deutschland e. V., Berlin

Witold Gnauck, historian, drejtor menaxhues i Fondacionit të Shkencës Gjermano-Polake, Frankfurt (Oder)

dr Gustav C. Gressel, anëtar i lartë i politikave në Programin e Evropës më të gjerë, Këshilli Evropian për Marrëdhëniet me Jashtë, Berlin

Irene Hahn-Fuhr, shkencëtare politike, anëtare e menaxhmentit të Zentrum Liberale Moderne, Berlin

Ralph Hälbig, shkencëtar kulturor, gazetar i pavarur në ARTE & MDR dhe operator i faqes në internet "Georgia & South Caucasus", Leipzig

Emeritus Prof dr Aage Ansgar Hansen-Love, deri në vitin 2013 Shef i Katedrës për Filologjinë Sllave, Ludwig-Maximilians-Universiteti i Mynihut

Rebecca Harms, eurodeputete 2004-2019, ish Kryetare e Delegacionit të BE-së në Asamblenë Parlamentare EURO-NEST, Wendland

Pastor Ralf Haska, pastor i Kishës Ungjillore Gjermane në Kiev 2009-2015, Marktleuthen

Prof Dr. Guido Hausmann, kreu i departamentit të historisë, Instituti Leibniz për Studimet e Evropës Lindore dhe Juglindore, Regensburg

Jakob Hauter, shkencëtar politik, doktorant në Shkollën e Studimeve Sllave dhe të Evropës Lindore, Kolegji Universitar në Londër

dr Richard Herzinger, gazetar i pavarur, autor dhe operator i faqes në internet "mbajnë këto të vërteta", Berlin

dr Maren Hofius, bashkëpunëtore kërkimore në Departamentin e Shkencave Sociale, Universiteti i Hamburgut

dr Mieste Hotopp-Riecke, Drejtor i Institutit për Studimet e Kaukazit, Tatarikës dhe Turkestanit, Magdeburg

Prof Dr. Hubertus F. Jahn, Profesor i Historisë së Rusisë dhe Kaukazit, Universiteti i Kembrixhit, Angli

Prof Dr. Kerstin Susanne Jobst, Profesoreshë Universitare e Historisë së Evropës Lindore, Universiteti i Vjenës

dr Markus Kaiser, shkencëtar social, President i Universitetit Gjermano-Kazak të Almaty 2015-2018, Konstanz

Prof Dr. Christian Kaunert, Drejtues i Katedrës Jean Monnet në Politikat Ndërkombëtare të Sigurisë, Universiteti i Qytetit të Dublinit, Irlandë

dr Sarah Kirchberger, Shefe e Departamentit në Institutin për Politikat e Sigurisë, Christian-Albrechts-University në Kiel

Nikolai Klimeniouk, gazetar dhe drejtues i programit Initiative Quorum të Europäische Austausch gGmbH, Berlin

Gerald Knaus, fitues i çmimit Karl Carstens i Akademisë Federale për Politikat e Sigurisë dhe Kryetar i Iniciativës Evropiane për Stabilitet, Berlin

dr Gerd Koenen, historian, publicist dhe autor i, ndër të tjera, "Kompleksi i Rusisë: Gjermanët dhe Lindja 1900-1945", Frankfurt (Main)

Peter Koller, drejtor menaxhues i agjencisë hekurudhore Schöneberg dhe autor, ndër të tjera, i "Ukraina: Manual për Zbulimin Individual", Berlin

Prof Dr. Joachim Krause, Drejtor i Institutit për Politikat e Sigurisë, Christian-Albrechts-University në Kiel

Cornelius Ochmann, shkencëtar politik, drejtor menaxhues i Fondacionit për Bashkëpunim Gjermano-Polak, Varshavë/Berlin

Emeritus Prof dr Otto Luchterhandt, ish mbajtës i titullit profesor për të drejtën publike dhe të drejtën e Evropës Lindore, Universiteti i Hamburgut

Prof Dr. Carlo Masala, Profesor i Politikës Ndërkombëtare në Universitetin e Forcave të Armatosura Federale në Mynih

Markus Meckel, Ministër i Jashtëm i RDGJ 1990, deputet 1999-2009 dhe Kryetar i Këshillit Gjerman i Fondacionit për Bashkëpunimin Gjermano-Polak, Berlin

Johanna Möhring, bashkëpunëtore kërkimore në Henry Kissinger Professorship për Kërkime të Sigurisë dhe Strategjisë, Universiteti i Bonit

Prof Dr. Michael Moser, Kryetar i Gjuhësisë Sllave dhe Filologjisë së Teksteve, Universiteti i Vjenës

Andrej Novak, shkencëtar politik, bashkëthemelues i Aleancës për një Rusi të Lirë dhe Demokratike dhe i Rusisë Deutsch pa censurë, Nuremberg

Barbara von Ow-Freytag, shkencëtare politike, anëtare e bordit të Qendrës së Shoqërisë Civile në Pragë

dr Susanne Pocai, historiane, autore dhe anëtare e Fakultetit të Shkencave të Jetës, Universiteti Humboldt në Berlin

Ruprecht Polenz, MdB 1994-2013, që nga viti 2013 President i Shoqatës Gjermane për Studime të Evropës Lindore e. V., Munster

dr Detlev Preusse, shkencëtar politik, autor dhe ish-drejtues i promovimit të të huajve të Fondacionit të talentuar Konrad-Adenauer, Hamburg

Manfred Quiring, autor dhe ish-korrespondent i Rusisë për "Berliner Zeitung", "Die Welt" dhe "Zürcher Sonntagszeitung", Hohen Neuendorf

Waleria Radziejowska-Hahn, gjermaniste, anëtare e bordit këshillues dhe ish-drejtoreshë menaxhuese e Forumit Lew Kopelev e. V., Këln

Prof Dr. Oliver Reisner, Profesor i Studimeve Evropiane dhe Kaukazit, Universiteti Shtetëror i Tbilisit Ilia, Gjeorgji

dr Felix Riefer, shkencëtar politik, autor dhe anëtar i bordit këshillues të Forumit Lew Kopelev e. V., Bon

Christina Riek, përkthyese, koordinatore e projektit dhe anëtare e bordit të Memorial Deutschland e. V., Berlin

Prof Dr. Stefan Rohdewald, Drejtues i Katedrës së Historisë së Evropës Lindore dhe Juglindore, Universiteti i Leipzig

dr Grzegorz Rossoliński-Liebe, bashkëpunëtor kërkimor në Departamentin e Historisë dhe Studimeve Kulturore, Universiteti i Lirë i Berlinit

Sebastian Schäffer, shkencëtar politik, autor dhe drejtor i Institutit për Rajonin e Danubit dhe Evropën Qendrore, Vjenë

Stefanie Schiffer, Drejtore Menaxhuese e Europäische Austausch gGmbH dhe Kryetare e Platformës Evropiane për Zgjedhje Demokratike, Berlin

Prof Dr. Frank Schimmelfennig, Shef i Katedrës për Politikën Evropiane, Instituti Federal Zviceran i Teknologjisë, Cyrih

Emeritus Prof dr Karl Schlögel, deri në vitin 2013 mbajtës i titullit profesor për historinë e Evropës Lindore, Universiteti Evropian Viadrina, Frankfurt (Oder)

Winfried Schneider-Deters, ekonomist, autor dhe drejtues i zyrave në Kiev të Fondacionit Friedrich Ebert 1995-2000, Heidelberg

Werner Schulz, MdB 1990-2005, eurodeputet 2009-2014, ish-zëvendëskryetar i Komitetit Parlamentar të Bashkëpunimit BE-Rusi, Kuhz

Emeritus Prof dr Gerhard Simon, ish profesor në Departamentin e Historisë së Evropës Lindore, Universiteti i Këlnit

dr Susanne Spahn, historiane e Evropës Lindore, publiciste dhe studiuese e lidhur në Institutin e Analizës së Politikave në Vilnius, Berlin

PD dr Kai Struve, bashkëpunëtor kërkimor në Institutin për Historinë, Universiteti Martin Luther Halle-Wittenberg

dr Ernst-Jörg von Studnitz, Ambasador i Republikës Federale të Gjermanisë në Federatën Ruse 1995-2002, Königswinter

Sergej Sumlenny, shkencëtar politik, autor dhe drejtues i zyrës së Kievit të Fondacionit Heinrich Böll 2015-2021, Berlin

Prof Dr. Maximilian Terhalle, nënkolonel R., profesor i ftuar në Shkollën e Ekonomisë dhe Shkencave Politike në Londër

Emeritus Prof dr Stefan Troebst, deri në vitin 2021 mbajtës i titullit profesor për historinë kulturore të Evropës Lindore, Universiteti i Leipzig-ut

dr Frank Umbach, Shef i Kërkimeve në Grupin Evropian për Klimën, Energjinë dhe Sigurinë e Burimeve, Universiteti i Bonit

dr Andreas Umland (Iniciator, ViSdP), Analist në Qendrën e Stokholmit për Studimet e Evropës Lindore, instituti Utrikespolitiska

dr Elisabeth Weber, studiuese e letërsisë dhe teatrit, anëtare e bordit këshillues të Forumit Lew Kopelev e. V., Këln

dr Anna Veronika Wendland, bashkëpunëtore kërkimore në Institutin Herder për Kërkime Historike në Evropën Lindore Qendrore, Marburg

Prof Dr. Alexander Woell, Drejtues i Katedrës për Kulturën dhe Letërsinë e Evropës Qendrore dhe Lindore, Universiteti i Potsdamit

dr Susann Worschech, bashkëpunëtore kërkimore në Institutin për Studime Evropiane, Universiteti Evropian Viadrina, Frankfurt (Oder)

Të nderuar lexues të gazetës “Bota sot”, komentet që përmbajnë fyerje, ofendime dhe sharje nuk lejohen në portal. Andaj, komentet e juaja do të kalojnë në filtra për aprovim dhe të tillat që përmbajnë gjuhë që nuk përkon me rregullat, nuk do të aprovohen. Ju faleminderit.
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat