​Universiteti i Sofjes mbetet në krye universiteteve bullgare për 2023

Evropë

​Universiteti i Sofjes mbetet në krye universiteteve bullgare për 2023

Më: 1 dhjetor 2023 Në ora: 15:48
Foto ilustrim

Numri i të papunëve me diploma të arsimit të lartë në Bullgari po zvogëlohet seriozisht, shkalla e papunësisë në disa fusha profesionale është nën një për qind, dhe të ardhurat e disa të diplomuarve arrijnë nga 4.000-6.000 leva bullgare në muaj, tha ministri i Arsimit dhe Shkencës Galin Tzokov në prezantimin e edicionit të 13-të të sistemit të vlerësimit të institucioneve të arsimit të lartë në Bullgari.

Edhe njëherë Universiteti i Sofjes "Shën Kliment Ohridski" u rendit i pari në shumicën e fushave profesionale.

“Ky është vlerësimi i 13-të i universiteteve dhe është ndoshta më i miri, pasi tregon qëndrueshmëri. Vlerësimi nxjerr në pah edhe disa fakte interesante: numri i studentëve të huaj dhe publikimet e shkencëtarëve bullgarë në bazat ndërkombëtare të të dhënave janë rritur”, tha ministri.

Edicioni i vitit 2023 i sistemit të vlerësimit krahason performancën e 51 universiteteve të akredituara që ofrojnë arsim në Bullgari në 52 fusha profesionale bazuar në dhjetëra tregues. Ato matin aspekte të ndryshme të procesit të mësimdhënies, veprimtarisë kërkimore, mjedisit mësimor, shërbimeve administrative të ofruara dhe suksesit të të diplomuarve në tregun e punës, ndër të tjera.

Universiteti i Sofjes kryeson vlerësimin në këto fusha: Shkenca Biologjike, Bioteknologji, "Ekonomi, Informatikë dhe Shkenca Kompjuterike, Histori dhe Arkeologji, Matematikë, Shkencat e Tokës, Komunikime Publike dhe Shkencat e Informacionit, Pedagogji, Shkenca Politike, Drejtësi, Psikologji, Fe dhe Teologji, Shërbime Sociale, Sociologji, Antropologji dhe Shkenca Kulturore, Teori dhe Menaxhimi i Arsimit, Turizëm, Shkenca Fizike, Filologji, Filozofi dhe Shkenca Kimike.

Të ardhurat mesatare më të larta të tatueshme raportohen nga të diplomuarit e programit të Universitetit të Sofjes në Shkenca Kompjuterike dhe Informatikë. Ata fitojnë 6.469 leva (krahasuar me 5.592 leva vitin e kaluar), të ndjekur nga të diplomuarit e së njëjtës fushë në New Bulgarian University (me të ardhura 5.767 leva kundrejt 4.333 leva vitin e kaluar).

Papunësia më e ulët (më pak se një për qind) raportohet në mesin e të diplomuarve të programeve të Mjekësisë, Farmacisë, Stomatologjisë, Studimeve Ushtarake dhe Matematikës. Papunësia është më e larta (3.4%) në mesin e të diplomuarve të Shërbimeve Sociale. /BTA

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat