Gjuha shqipe bërthama e krejt gjuhëve indoeuropiane (IE)

Kultura

Gjuha shqipe bërthama e krejt gjuhëve indoeuropiane (IE)

Nga: Aleksander Hasanas Më: 23 janar 2023 Në ora: 15:31
Mbishkrimi Manto, e parashikueses së fatit, e bija e shikuesit të famshëm të Tebës, Teiresias

Manto ishte e bija e shikuesit të famshëm të Tebës, Teiresias, motra e Historidos. Emri i nënës së tyre nuk dihet. Fëmijët e saj nga Alkmeoni u konsideruan si Amfiloku i Riu dhe Tisifoni, shikuesi Mopsos nga Kretasi Rakios ose nga vetë “perëndia e #hamendjes” Apolloni dhe Pamfilia.

Manto, siç dëshmon edhe emri i saj, ishte e pajisur me dhuntinë e hamendjes, parashikuesit, që i kishte edhe i ati i saj. Fillimisht ajo jetoi në Tebë, një priftëreshë e Apollon Ismenius, në shenjtëroren e të cilit në Tebë ruhej diphros guri i Mantos në kohën e Pausanias, pikërisht përballë tempullit (Paus. 9.10.3. ).

Ajo ishte shoqëruesja e babait të saj të verbër, një rol që ai e mbajti deri në vdekjen e shikuesit në Aliartos pasi Teba ra në duart e Epigonëve, bijve mitikë të Shtatë të Tebës, të cilët dhjetë vjet pas humbjes së baballarëve të tyre, sulmuan Tebin për t'u hakmarrë për vdekjen e tyre.

Manto, së bashku me robërit e tjerë tebanë, u konsiderua si diçka e veçantë, për këtë arsye u dërgua në shenjtëroren e Apollonit në Delfi, ku shërbeu si priftëreshë dhe parashikuese.

Diodorus Siculus e përmend atë si Daphne dhe Sibylla, duke e karakterizuar atë si një parashikuese e shkëlqyer.

Ai gjithashtu shton se shumë nga orakujt e saj u përdorën në poezinë e tij nga Homeri - pavarësisht se edhe poeti Homeri, shumë nga uzurpatorët zbukurojnë të njëjtën poezi (Diod. S. 4.66.5-6.).

Tash në lidhje me emërtimin MANDO = Mendim, hamendoj (Parashikoj) i drejtohemi gjuhës së lashtë shqipe krahasuar me gjuhën teknike kishtare –greke dhe kemi:

Shqip ………………….... Greqisht

• Me di …………………….. Xéro (ksero)

• Mend …………………..... myaló (mjallo)

• Mendoj ………………..... NOMIZO

• Mendimtar …………….. stochastís

• Mentor ………………….. Méntoras

• Paramendoj …………… promeletó

Pra, emërtimi i parashikueses ΜΑΝΤΩ = MENDOJ i takon gjuhës shqipe e padiskutim, madje vihet re qartë zhvillimi semantik i fjalës shqipe MENDJE, ajo zhvillohet pa u shkëputur prej rrënjës së saj: ‘Dije ME Di =Mendje’, e ndërkohe tek gjuha greke shohim se fjala e saj: Dije = Ksero, mbetet e pazhvilluar semantikisht, kjo tregon se ajo gjuhë nuk është gjuhë biologjike, por e ndërtuar mbi gjuhët e tjera paragreke.

Image
Manto, parashikuesja e fatit

 

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat