Nxënësit sot lexojnë vetëm kur detyrohen

Libra

Nxënësit sot lexojnë vetëm kur detyrohen

Nga: ZEIT ONLINE, KNA, dpa, ps, nga gjermanishtja Sherif Ramabaja Më: 4 maj 2021 Në ora: 18:42
Ilustrim

Dëshira për të lexuar në mënyrë të qartë po zvogëlohet. Për më tepër, më pak se gjysma e 15-vjeçarëve në Gjermani nuk janë në gjendje të dallojnë faktet, nga mendimet në tekste.

Sipas një vlerësimi të studimit të Pizës, kënaqësia për leximin midis nxënësve në Gjermani ka rënë ndjeshëm midis 2009 dhe 2018. Në krahasim, vetëm Finlanda dhe Norvegjia regjistruan një rënie të ngjashme të fortë. Këtë e tregon një vlerësim i veçantë i testit të Pizës 2018 nga Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (OECD) paraqitur në Berlin të Martën .

Përqindja e nxënësve në Gjermani që deklarojnë se lexojnë vetëm kur u duhet, që të rritin 11 pikë përqindjeje gjatë periudhës së shqyrtuar. Kjo lidhej me tekstet dixhitale dhe të shtypura. Trendi u vu re te djemtë dhe vajzat si dhe në të gjitha llojet e shkollave. Nxënës të shkollave që shpesh lexojnë libra në analoge, arrijnë që të jenë më të mirë në provën e Pizës për aftësinë e leximit, sesa nxënësit që tentojnë të lexojnë libra në internet.

Në përgjithësi, Gjermania është një nga vendet në të cilat nxënësit kanë një kënaqësi relativisht të vogël në të lexuar. Vetëm Hollanda, Norvegjia , Belgjika dhe Danimarka kanë më pak të ngjarë të shijojnë leximin. Në të njëjtën kohë, Gjermania është vendi në të cilin dëshira për leximin u ul më shumë midis 2009 dhe 2018.

Dallime të mëdha midis familjeve të pasura dhe atyre të varfra

Në përgjithësi, megjithatë, 15-vjeçarët në Gjermani shënojnë pak më shumë se mesatarja e OECD për sa i përket aftësive të leximit, megjithëse performanca e leximit ka mbetur praktikisht e pandryshuar gjatë dekadës së fundit. Për sa i përket kënaqësisë në të lexuar, megjithatë, Gjermania ishte ndër vendet me ndryshimet më të mëdha, midis gjinive dhe midis të rinjve nga familje më të varfra dhe më të pasura.

Përfitimet në Gjermani përsëri ndryshojnë veçanërisht shumë në varësi të prejardhjes shoqërore. Ndërsa nxënësit nga prindërit e privilegjuar arrinin më mirë se në çdo vend tjetër, nxënësit nga familjet në nevojë  renditeshin vetëm sipër në pjesën e mesme të tabelës.

Siç u tregua tashmë në studimet e mëparshme, vajzat lexojnë dukshëm më mirë se djemtë. Në thelb, djemtë me prejardhje shoqërore të pafavorshme arrijnë veçanërisht dobët, tha Andreas Schleicher nga OECD .

Në të gjitha vendet pjesëmarrëse u tregua gjithashtu se ata që ndjejnë kënaqësi gjatë leximit, gjithashtu priren të arrijnë më mirë në aftësitë e leximit. OECD beson se nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar pse dëshira për leximin po ulet mesatarisht.

 

Gjysma e 15-vjeçarëve nuk mund të dallojnë faktet nga opinionet

Gjithashtu shqetësuese: Më pak se gjysma e 15-vjeçarëve në Gjermani nuk janë në gjendje të dallojnë faktet nga mendimet në tekstet dixhitale. Një gjysmë e mirë e nxënësve deklaruan se nuk arritën të njohin tekstet subjektive ose të njëanshme në klasë. Në të kundërt, një pjesë relativisht e madhe e 15-vjeçarëve dinë të merren me burime të dyshimta në internet, të tilla si email, phishing. Rezultatet, megjithatë, rezultojnë shumë ndryshe, varësisht nga origjina shoqërore.

Ministrja Federale për Arsimin dhe Kërkimin, Anja Karliczek, tha: "Përveç aftësive të leximit në moshën analoge, aftësitë shtesë duhet të shtohen në epokën dixhitale në mënyrë që nxënësit të lexojnë edhe dixhitalisht mirë." Media dixhitale duhet të përdoret në mënyrë të arsyeshme në shkolla. Ajo gjithashtu ka frikë se adoleshentët me performancë të ulët në veçanti janë përkeqësuar në lexim gjatë pandemisë.

Për Konferencën e Ministrave të Arsimit, Ministri i Arsimit i Hessenit, Prof Dr. R. Alexander Lorz: "Ky vlerësim i veçantë i studimit të Pizës tregon edhe një herë: Ne nuk mund të fillojmë mjaft herët me promovimin e leximit - si analog dhe dixhital".

Studimi i Pizës, i filluar në vitin 2000, studion performancën e nxënësve të moshës 15 vjeç e lart. Vlerësimi i tanishëm special përfshin të dhënat e testit të Pizës nga 2018 gjithsejt nga 79 vende dhe ekonomi.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat