Ibrahim Kadriu na befason me vargje të bukura

Libra

Ibrahim Kadriu na befason me vargje të bukura

Nga: Baki Ymeri Më: 23 nëntor 2021 Në ora: 23:46
Ballina e librit

Libri i Ibrahim Kadriut „Qeni me tenxhere” është miku i çdo fëmije. Libër i bukur, i menduar, i ekuilibruar me butësi. Motoja e librit: Vjersha për fëmijë. Libri i ndihmon të gjithë të kuptojnë bukurinë e jetës. Ai është një burim informacioni, njohurie dhe mençurie. Libri është një mik i ngushtë i shpirtit që informon dhe stërvit. Kujt i kushtohet ky libër i mrekullueshëm, i ilustruar me vizatime të bukura, i shtypur në letër luksoze? Me ndihmën e librit ëndërrojmë me sy të hapur. Rreshtat e librit marrin krahë dhe një film shpaloset para syve tuaj. Libri duhet prekur me sy dhe mendje, për të ndjerë historinë dhe kjo e fundit për të kapur shpirtin dhe për të qenë miku më i mirë. Libri i Ibrahim Kadriut është burim fantazie dhe emocioni, e bën fëmijën të ndiejë se është personazh i librit, se merr pjesë në aksion.

Afrimi i fëmijës ndaj librit duhet të jetë sa më i hershëm, në mënyrë që të ketë efekte pozitive dhe të qëndrueshme në zhvillimin e gjuhës, komunikimit, socializimit, në edukimin e tij në të gjitha nivelet. Libri është shumë i rëndësishëm në jetën e fëmijës. Ai është një thesar i paçmuar. Është udhërrëfyesi që e bën fëmijën të lumtur, të qeshë dhe të qajë. Një libër e dërgon atë në libra të tjerë dhe të gjithë së bashku formojnë një bazë të fortë dhe të qëndrueshme të kulturës së një fëmije. Libri jo vetëm që zhvillon fjalorin, por na bën më të mirë, na ndihmon të kapërcejmë më lehtë vështirësitë e jetës, na forcon.

Ibrahim Kadriu na befason me vargjet e bukura dhe të frymëzuara: Prej malit zbret ky rrëfim]/ Me parashutistin në natë,/ I mbetur vetëm, trishtim.../ I humburi n’ rrugë t’gjatë. Libri është një mënyrë komunikimi dhe përfaqëson një renditje fjalësh në format e tyre më shprehëse. I ndihmon fëmijët të shprehen shumë më lehtë, më bukur, më saktë. Që nga momenti kur fëmija fillon të interesohet për botën rreth tij, mund të filloni t'i tregoni poezi dhe tregime të shkurtra. Kontakti i parë me librin dhe, në mënyrë implicite, me leximin, mund të bëhet që në muajt e parë të jetës. Fëmija do të tërhiqet nga intonacioni në zërin tuaj, atëherë ai do të ndjejë dëshirën për të shtrirë duart për të kapur objektin që i zgjon vëmendjen.

Pastaj zbret një engjëll, de e çon te Zoti. Që nga ky moment, mund t'i tregoni librat me faqe të trasha kartoni, të punuara me pëlhurë, madje edhe plastike, të ilustruara gjallërisht, për një kontakt të parë vizual dhe me prekje. Historitë e para që i tregoni fëmijës suaj duhet të jenë të shkurtra. Më shpesh kanë të bëjnë me kafshët apo botën e fantazisë, me qenj e me maca, me pulëbardha e me bylbyla, me princa dhe princesha. Koha ideale për t'u lexuar poezi apo tregime fëmijëve të vegjël është para gjumit, pasdite ose pas gjumit. Është konstatuar se një fëmijë që ka në dorë një libër me poezi ose tregime që në moshë të vogël do të jetë kurioz të dijë përmbajtjen e atij libri, të shohë imazhet e tij dhe më pas, ndërsa rritet, të lexojë tregime ose poezi.

Disa shoqata rekomandojnë që prindërit t'u ofrojnë fëmijëve të tyre poezi dhe tregime të shkurtra për audicion çdo javë, madje të treguara nga poetë dhe tregimtarë. Ata janë të motivuar dhe të apasionuar pas asaj që po bëjnë, ndaj këto nisma i lejojnë fëmijës të zbulojë një anë tjetër të leximit dhe të zgjojë interesin e tij për librat. Gjithashtu, në kopsht edukatorja ngjall kureshtjen e fëmijëve për librat, poezitë, tregimet dhe leximin. Poezia është një nga aktivitetet më të dashura të orientuara në kopsht që plotëson nevojën e fëmijëve për dije dhe dashuri. Nxit imagjinatën e tyre dhe krijon një kornizë komunikimi optimale.

Janë të panumërta arsyet pse duhet të lexojmë të gjithë. Studime të panumërta janë bërë dhe po bëhen ende për t'iu përgjigjur pyetjes ”Pse është mirë të lexosh?” Secili prej nesh kemi arsye të ndryshme për të lexuar, herë për të lexuar për kënaqësi, herë për të përfituar njohuri. E sigurt është se leximi është shumë i dobishëm për ne. Pavarësisht arsyes që kemi për të lexuar, nëse e bëjmë zakon të lexojmë, fundi do të jetë se do të kemi një jetë më të mirë. Pa e kuptuar, do të mësojmë të marrim vendime më të mira, do të na ndihmojë të kuptojmë më mirë njëri-tjetrin dhe do të na ndihmojë të ruajmë ekuilibrin/stabilitetin emocional. Ibrhaim Kadriu shkruan për ëmbëlsinë e fjalëve dhe jo vetëm: -Sa njerëz t’mëdhenj/ Lindur kanë n’Prishtinë?/ -Të gjithë ishin t’vegjël,/ Kët’ dhe fëmijët e dinë.

Leximi të bën të ëndërrosh, të arratisesh në çdo botë që të duash! Ju udhëtoni me mendje në të gjithë botën, por edhe në vende të tjera imagjinare. Leximi zhvillon imagjinatën tuaj, për të cilën Ajnshtajni tha: Është më e rëndësishme se dija. Njohuritë janë të kufizuara. Imagjinata shkon nëpër botë. Ai gjithashtu tha: Logjika do t'ju çojë nga pika A në pikën B. Imagjinata do t'ju çojë kudo. Leximi të jep akses në mendjet e njerëzve të tjerë, shikon se si mendojnë ata, shikon se ne jemi të ndryshëm, mëson se ke të drejtën e një mendimi personal, ai formon personalitetin tënd! Fëmijët do të mësojnë se është në rregull të jesh ndryshe, se është në rregull të kesh një mendim ndryshe, se është në rregull të mendosh vetë, se është në rregull të ndash mendime dhe se është në rregull të jesh delja e zgjedhur nga kopeja.

Leximi ju ndihmon të kuptoni disa gjendje, emocione, sjellje (të vetes ose të atyre që ju rrethojnë), ju ndihmon të ndjeheni. Ju ndihmon të zbuloni veten dhe botën përreth jush. Duke lexuar për emocionet e personazheve, për situatat me të cilat përballen, fëmijët mund të zbulojnë zgjidhje të reja për problemet me të cilat përballen në jetën e përditshme. Në fund të fundit, librat do t'i ndihmojnë ata të marrin vendime, të veprojnë, të bëjnë zgjedhje dhe t'i marrin ato! Leximi ju ndihmon të komunikoni më mirë, të shpreheni më mirë dhe të krijoni marrëdhënie më të mira me ata që ju rrethojnë. Duke pasuruar fjalorin e tyre, fëmijët do të jenë në gjendje të shprehin më mirë mendimet, idetë e tyre, të fitojnë besim dhe të shoqërohen shumë më mirë. Fëmija do të gjejë njerëz me të njëjtat pasione me të cilët do të ndajnë ide, do të krijojnë projekte, do të ndryshojnë botën për mirë.

 Leximi rrit perspektivat tuaja, nuk ju kufizon dhe nuk ju bën të hidheni poshtë. Të bën të duash të zbulosh më shumë, të dish më shumë, të kesh standarde më të larta jetese. Ju ndihmon të evoluoni përmes vetë-tejkalimit. Nëse do të lexonin më shumë njerëz, do të shihnim më pak njerëz në stolin përballë bllokut, duke thyer fara dhe duke pirë birrë! Leximi të zhvillon mendërisht, të ndihmon të zhvillosh mendimin tënd kritik, të dish të zgjedhësh nga ajo që të transmetohet, të nxjerrësh thelbësoren, të vazhdosh rrugën tënde. Fëmija nuk do të “mashtrohet” më aq lehtë nga të tjerët që duan të transmetojnë lloj-lloj teorish të parëndësishme.

Leximi ju ndihmon të zbuloni pasione të reja. Secili prej nesh duhet të ketë një pasion, diçka që na bën të lumtur dhe na stimulon të kemi një jetë më të plotë dhe më të shëndetshme. Leximi ju ndihmon të përqendroheni më mirë dhe të jeni më të vëmendshëm. Fakti i thjeshtë që ai mbështetet në një tekst dhe i kushton vëmendje asaj që shkruhet aty është një fitore e madhe për çdo fëmijë. Lavdërojeni sa herë që e shihni duke lexuar! Leximi është si terapi. Duke rekomanduar librat e duhur bazuar në nevojat tuaja emocionale! Leximi është mënyra më e bukur për t'u çlodhur dhe për të zbutur shpirtin tuaj. Pse të humbisni një dhuratë të tillë? Është mënyra më e lirë dhe më e mirë për të rritur një fëmijë të ekuilibruar, të pasur dhe të bukur!

Libri i Ibrahim Kadriut është një dhuratë e mrekullueshme që të bën më të guximshëm dhe të bën jetën më të bukur. Poezitë, tregimet dhe përrallat që u tregohen fëmijëve kanë një vlerë formuese-edukative, duke kontribuar në formimin e tipareve etike dhe morale. Fëmijët zgjedhin modelet e sjelljes dhe të jetës, njohin mishërimet e së mirës dhe së keqes dhe sapo në klasën e parë, fëmija mëson të lexojë shumë shpejt. Zakonisht disa muaj pas fillimit të shkollës, ai mund të lexojë edhe vetë dhe kjo është koha kur prindërit duhet të përcjellin rëndësinë e leximit. Është një ide e mirë të vazhdoni të lexoni siç keni bërë përpara se ai të mësonte të lexonte. Mund t'i lexoni edhe poezi apo tregime që i keni lexuar më parë. Përfitoni nga fakti që ai ka mësuar të lexojë dhe i ofroni libra me tema që i pëlqejnë veçanërisht: kafshët, librat me pyetje dhe përgjigje dhe në këtë mënyrë do të nxisni më tej interesin e tij.

Është shumë e rëndësishme që fëmija të jetë në gjendje t'i mbajë librat e tij në dhomën e tij, në një raft të thjeshtë ose në një bibliotekë për t'i pasur në çdo kohë, në mënyrë që të jetë krenar për koleksionin e tij. Mos harroni të shkoni në bibliotekën në qytetin tuaj për të lejuar fëmijën të zgjedhë librat e tij sipas asaj që i pëlqen. Kjo do t'i lejojë atij të lexojë gjithçka që dëshiron falas dhe kështu të zgjerojë njohuritë e tij. Për më tepër, huazimi i librave nga biblioteka do t'i mësojë atij se çfarë do të thotë të jesh i përgjegjshëm dhe të kujdesesh për diçka që të përket.

Mësuesi duhet të jetë prind, polic, gjykatës, edukator, thotë Sadije Aliti. Mbi të gjitha, prindërit duhet të jenë gjithmonë një shembull i mirë për fëmijën e tyre. Ndaj mos hezitoni të lexoni herë pas here një libër të mirë, një zakon shumë i mirë relaksi që ne prindërit priremi ta neglizhojmë gjithnjë e më shumë për të theksuar rëndësinë e librit në jetën e fëmijëve, duke filluar nga muajt e parë të jetës. Ka edhe këshilla për prindërit që të mësojnë të tërheqin vëmendjen e tyre, përmes intonacionit të zërit të tyre, më pas të stimulojnë imagjinatën e tyre dhe t'i zhvendosin në një botë të mrekullueshme, përrallore, në mënyrë që të përcaktojnë fëmijët e tyre. Leximi presupozon rrugëtimin e dikujt, një kuriozitet të brendshëm.

Bota e librave të Ibrahim Kadriut është shumëngjyrëshe, e larmishme, shumë tërheqëse dhe është e disponueshme për të gjithë. Mendoj se është mosha në të cilën fëmija fillon të lexojë, por konteksti që e motivon fëmijën për t'iu qasur librit, theksoj se është shumë e rëndësishme që të vegjlit të duan t'i afrohen librave, jo të detyrohen. për t'u lexuar nga prindërit e tyre. Në një artikull rreth leximit të botuar në "Për bukurinë e harruar të jetës", Andrei Pleshu ndoqi një këshillë tjetër: Takimi me një libër nuk është gjithmonë i programueshëm dhe efekti i leximit nuk mund të parashikohet nga llogaritjet e parashikueshme. Rasti - domethënë fati - luan një rol të rëndësishëm. Urime për këtë libër të mrekullueshëm, zoti Kadriu! (Bukuresht, Vjeshtë 2021)

Të nderuar lexues të gazetës “Bota sot”, komentet që përmbajnë fyerje, ofendime dhe sharje nuk lejohen në portal. Andaj, komentet e juaja do të kalojnë në filtra për aprovim dhe të tillat që përmbajnë gjuhë që nuk përkon me rregullat, nuk do të aprovohen. Ju faleminderit.
Më të lexuarat
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat